Sebelum Melakukan Puasa Selang, Perhatikan 5 Perkara Ini

, Jakarta - Diet rendah lemak dan rendah karbohidrat sering gagal, kerana biasanya anda diminta untuk menghindari semua makanan yang anda sukai. Kaedah diet seperti itu juga dapat membuat anda mudah lapar, kerana mengurangkan pengambilan makronutrien yang merupakan sumber tenaga bagi tubuh. Sekiranya diet rendah lemak dan rendah karbohidrat sering kali gagal, mengapa tidak mencubanya berpuasa sekejap atau diet berpuasa?

berpuasa sekejap atau juga disebut diet puasa adalah kaedah diet yang dilakukan dengan berpuasa untuk jangka waktu tertentu, tetapi masih dapat mengkonsumsi minuman. Sebabnya tidak ada label "diet" dalam namanya berpuasa sekejap adalah kerana kaedah ini lebih sesuai disebut pembatasan atau pengaturan kebiasaan makan, dan bukannya diet.

Baca juga: Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah

Berbeza dengan kebanyakan kaedah diet lain yang "banyak peraturan" mengenai jenis makanan, berpuasa sekejap membolehkan anda makan apa sahaja jenis makanan yang anda suka atau mahukan. kaedah dalam berpuasa sekejap lebih banyak mengenai masa. Bilakah anda boleh makan dan bila anda harus berhenti makan atau berpuasa. Kaedah ini secara amnya mengesyorkan berpuasa selama 16 jam. Namun, anda sebenarnya boleh menetapkan waktu puasa sendiri. Bunyi senang bukan?

Sebelum memutuskan untuk mencuba berpuasa sekejap Sebagai kaedah diet, ada beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan, sebagai petua untuk tetap sihat dan menjalankan kaedah ini secara konsisten, iaitu:

 1. Minum banyak air. Ini untuk mengelakkan dehidrasi, supaya badan lebih mudah melewati masa puasa.
 2. Lakukan tempoh berpuasa atau berhenti makan pada waktu malam. Kerana waktu tidur akan memudahkan anda meluangkan masa tanpa makan.
 3. Jangan menetapkan pemikiran bahawa tempoh puasa adalah waktu untuk merasa lapar atau kekurangan makanan. Fikirkan tempoh itu sebagai masa untuk berehat dari makan.
 4. Mulakan tempoh berhenti makan ketika anda sibuk dengan rutin anda, kerana lebih mudah untuk mengalihkan perhatian anda.
 5. berusaha untuk mendapatkannya berpuasa sekejap dengan aktiviti fizikal yang kerap. Ia tidak perlu berat, hanya intensiti sederhana atau pergerakan aktif, tetapi kerap dilakukan dua atau tiga kali seminggu.

Perlu tahu bahawa berpuasa sekejap boleh membuat anda merasa tertekan pada mulanya, kerana anda tidak terbiasa dengan diet baru. Anda mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan seperti sakit kepala dan perubahan pada waktu tidur. Walau bagaimanapun, ini hanya sementara. Apabila anda telah menyesuaikan diri dan menemui corak puasa yang sesuai, anda akan merasa selesa sendiri.

Baca juga: 9 Buah Yang Boleh Mencegah Dehidrasi Semasa Berpuasa

Kaedah berpuasa sekejap cukup selamat. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan perubatan yang menjadikan seseorang tidak digalakkan menjalani kaedah diet ini. Lebih baik, elakkan atau berjumpa doktor dalam permohonan tersebut masa lalu berbual jika anda ingin meneruskan kaedah diet ini, atau mempunyai syarat berikut:

 • Menghidap diabetes.
 • Mengalami masalah dengan kadar gula dalam darah.
 • Mempunyai tekanan darah rendah.
 • Sedang menjalani rawatan.
 • Mempunyai indeks jisim badan di bawah normal.
 • Mengalami gangguan makan.
 • Wanita yang menjalani program untuk hamil.
 • Wanita yang mengalami pendarahan berlebihan semasa haid.
 • Wanita yang sedang hamil atau menyusu

Pelbagai Cara Melakukan Puasa Selang-Seli

Salah satu perkara istimewa mengenai berpuasa sekejap berbanding dengan kaedah diet lain adalah fleksibiliti yang tinggi. Dikatakan demikian, kerana berpuasa sekejap mempunyai peraturan yang berbeza-beza untuk mengurangkan makan. Dari pelbagai cara yang dilakukan berpuasa sekejap , berikut adalah beberapa kaedah yang paling popular:

1. Kaedah 16/8

Kaedah ini membahagikan 16 jam waktu puasa dan 8 jam waktu untuk makan. Contohnya, anda dibenarkan makan dari jam 2 petang hingga 10 malam, kemudian terus berpuasa selama 16 jam berikutnya.

Baca juga: 6 Buah Yang Sesuai Dimakan Di Sahur

2. Makan-Berhenti-Makan

Selesai dengan tidak makan makanan sama sekali selama 24 jam pada beberapa hari seminggu. Contohnya, pada hari Isnin anda berhenti makan makanan dari waktu makan malam hingga makan malam berikutnya, kemudian 24 kemudian anda dibenarkan makan atau tidak berpuasa. Walaupun sukar, anda boleh mencuba kaedah ini sedikit demi sedikit.

3. Diet 5: 2

Kaedah ini dilakukan dengan mengurangkan jumlah makanan yang biasanya dimakan, hingga 25 persen atau lebih kurang sama dengan satu hidangan makanan sehari. Kaedah ini boleh dilakukan 2 hari seminggu, tetapi tidak harus berurutan. Selagi berbaki lima hari, anda boleh makan makanan seperti biasa.

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2019. Adakah Puasa Berselang-Seling Mempunyai Manfaat? Sains Mencadangkan Ya.
Bakar Harian. Diakses pada tahun 2019. 5 Kaedah Puasa Berselang: Mana Yang Sesuai untuk Anda?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found