Ini adalah 7 jenis kemurungan yang perlu anda ketahui

Jakarta - Depresi adalah gangguan kesihatan mental yang serius dan agak biasa. Walau bagaimanapun, terdapat banyak jenis kemurungan. Mulai dari ringan, sederhana, cukup parah dan mengancam nyawa. Jadi, penting untuk mengetahui jenis kemurungan yang boleh dialami. Dengarkan penjelasan berikut, ya!

Berhati-hatilah dengan Jenis Depresi ini

Pada dasarnya, walaupun terdapat banyak jenis, kemurungan mempunyai satu kesamaan, iaitu gangguan mood, yang jauh lebih serius daripada kesedihan biasa. Untuk lebih memahami gangguan kesihatan mental ini, berikut adalah jenis kemurungan yang perlu diperhatikan:

1. Kemurungan Utama

Kemurungan utama adalah salah satu jenis kemurungan yang paling biasa didiagnosis. Jenis kemurungan ini dicirikan oleh gejala kesedihan, putus asa, dan kesepian, yang berlangsung lebih dari dua minggu. Gejala kemurungan agak serius dan memberi kesan kepada kualiti hidup penghidap.

Sebilangan simptomnya tidak ada selera makan, badan terasa lemah, dan cenderung untuk mengelakkan orang sekeliling. Puncanya tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, jenis kemurungan ini dianggap berkaitan dengan faktor genetik, gangguan struktur kimia otak, dan trauma psikologi.

Baca juga: Kemurungan Boleh Berlaku Pada Umur Umur

2. Dysthymia

Dysthymia adalah sejenis kemurungan yang berlangsung selama dua tahun atau lebih. Walau bagaimanapun, keparahan gejala boleh menjadi lebih ringan atau lebih teruk daripada jenis kemurungan sebelumnya.

Walaupun secara amnya tidak mengganggu corak aktiviti harian, dysthymia dapat mempengaruhi kualiti hidup penghidapnya. Contohnya, tidak selamat, sukar menumpukan perhatian, terganggu pemikiran, dan mudah putus asa. Sama seperti kemurungan utama, kemurungan jenis ini juga mempunyai banyak faktor pencetus.

3. Depresi Pramenstruasi (Premenstrual Dysphoric Disorder / PMDD)

Yang berkaitan dengan sindrom pramenstruasi (PMS), kemurungan pramenstruasi adalah gangguan mood yang cukup serius, sehingga dapat mengganggu keseimbangan emosi dan tingkah laku penghidapnya. Keadaan ini dicirikan oleh munculnya perasaan sedih, cemas, dan gangguan mood yang melampau, ketika memasuki masa PMS.

Baca juga: Buli Siber Boleh Menyebabkan Depresi Bunuh Diri

4. Gangguan Bipolar

Gangguan bipolar adalah sejenis kemurungan yang dicirikan oleh adanya dua mood yang berlawanan, iaitu mania dan kemurungan. Mania dicirikan oleh munculnya tingkah laku atau emosi yang meluap-luap, seperti perasaan gembira atau semangat yang membengkak dan tidak dapat dikendalikan.

Sebaliknya, kemurungan dalam gangguan bipolar ditunjukkan oleh perasaan tidak berdaya, putus asa, dan sedih. Keadaan ini boleh membuatkan penghidap mengunci diri di dalam biliknya, bercakap dengan perlahan seolah-olah dia sedang berjalan-jalan, dan tidak mahu makan.

5. Depresi Selepas Bersalin

Jenis kemurungan ini berlaku pada wanita, beberapa minggu atau bulan setelah melahirkan. Gejala kemurungan postpartum memberi kesan kepada kesihatan dan ikatan emosi antara ibu dan bayi. Penyebab utamanya adalah perubahan hormon, iaitu ketika hormon estrogen dan progesteron yang cukup tinggi selama kehamilan menurun secara drastik setelah melahirkan.

6. Gangguan Mood Musim (Gangguan Afektif Musim)

Jenis kemurungan ini berkaitan dengan musim, khususnya perubahan waktu pada musim sejuk atau musim hujan, yang cenderung lebih pendek dan memiliki sedikit sinar matahari. Jenis kemurungan ini secara amnya menjadi lebih baik apabila cuaca lebih panas dan cerah.

Baca juga: Ciri-ciri dan Tanda-Tanda Gejala Depresi Yang Anda Perlu Tahu

7. Kemurungan Situasi

Kemurungan situasi adalah jenis kemurungan yang tidak menentu. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh munculnya gejala murung, perubahan corak tidur dan pola makan, apabila terdapat peristiwa yang memberikan tekanan mental yang cukup tinggi.

Ringkasnya, gejala kemurungan situasional timbul akibat tindak balas otak terhadap tekanan. Sebabnya boleh berbeza. Ini mungkin disebabkan oleh peristiwa positif seperti perkahwinan atau menyesuaikan diri di tempat kerja baru, kehilangan pekerjaan, perceraian, atau perpisahan dari keluarga dekat.

Itulah jenis kemurungan yang perlu diketahui dan diperhatikan. Sekiranya anda merasa mengalaminya, jangan ragu untuk segera mendapatkan bantuan profesional. Awak boleh muat turun permohonan untuk bercakap dengan ahli psikologi, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Tanda Amaran & Jenis Kemurungan.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Jenis-jenis Depresi.
Di Luar Biru. Diperoleh pada tahun 2020. Jenis-Jenis Depresi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Depresi Berterusan (Dysthymia).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan dysphoric pramenstruasi: Berbeza dengan PMS?

Recent Posts