Buat Gatal, Inilah Cara Mengubati Kudis

, Jakarta - Kudis aka kudis boleh sangat menjengkelkan kerana mencetuskan gatal pada kulit. Penyakit ini menyerang permukaan kulit dan berlaku kerana serangan kutu pada kulit, tangan, kepala, bahagian badan tertentu, ke alat kelamin, alias alat kelamin. Gatal yang timbul akibat kudis biasanya akan terasa lebih teruk pada waktu malam.

Gatal yang berlaku akibat kudis atau kudis biasanya disertai dengan munculnya ruam bintik-bintik yang menyerupai jerawat pada bahagian badan yang terkena. Kemunculan ruam pada kulit adalah tanda tungau atau kutu yang hidup dan bersembunyi di kulit. Harap maklum, penyakit ini mesti diperhatikan kerana boleh menular dengan mudah, baik secara langsung atau tidak langsung.

Penularan kutu yang menyebabkan kudis dapat terjadi melalui sentuhan kulit-ke-kulit secara langsung, kebiasaan berkongsi barang-barang peribadi, seperti tuala dan peralatan makan, dan hubungan intim dengan orang-orang yang sebelumnya telah dijangkiti. Walaupun jarang berbahaya, kudis yang tidak segera dirawat dapat menyebabkan penderita merasa tidak selesa kerana rasa gatal yang muncul.

Baca juga: Inilah sebab & cara mengatasi pangkal paha yang gatal

Terdapat beberapa kumpulan orang yang berisiko tinggi dijangkiti kutu kudis, iaitu kanak-kanak, terutama mereka yang tinggal di tempat bersama, seperti asrama, orang dewasa yang aktif secara seksual, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, menjadikan mereka rentan terhadap jangkitan. Jadi, bagaimana merawat kutu ini?

Cara merawat kudis yang perlu anda ketahui

Penyakit ini dicirikan oleh penampilan gatal di kawasan yang terjejas dan sering bertambah buruk pada waktu malam. Gatal dan ruam akibat kudis boleh muncul di ketiak, siku, pergelangan tangan, di sekitar payudara, pinggang, di kawasan kemaluan, lutut, hingga ke telapak kaki. Penyakit ini juga sering menyerang bayi dan orang tua, dan sering mencetuskan gejala muncul di wajah, kepala, leher, tangan, dan telapak kaki.

Rawatan kudis dilakukan dengan menangani atau membasmi penyebabnya terlebih dahulu. Dalam kes ini, tungau dan kutu yang menyebabkan kudis mesti dirawat terlebih dahulu. Dalam keadaan ringan, kudis dapat dirawat dengan rawatan diri di rumah. Anda boleh mempercepat penyembuhan kudis dengan melakukan rawatan sendiri menggunakan bahan semula jadi untuk melegakan gatal akibat kudis.

Sekiranya anda menghidap kudis, cubalah rendam dengan air sejuk, atau letakkan kain lembap di kawasan kulit di mana kutu terkena. Mengatasi gatal kudis juga boleh dilakukan dengan penggunaan calamine lotion. Kelainan kulit ini juga dapat diatasi dengan menggunakan bahan semula jadi yang mudah didapati, iaitu lidah buaya.

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Yang Boleh Menyerang Kemaluan

Aloe vera mempunyai khasiat penyembuhan yang sangat baik untuk merawat kulit gatal akibat kudis. Tumbuhan ini juga mengandungi zat antibakteria, jadi baik untuk mengatasi gatal dan bakteria yang menyebabkan penyakit kudis. Selain itu, ia dapat membantu meregenerasi kulit yang mempunyai kudis, mengurangkan keradangan, dan menyembuhkan kawasan yang terkena.

Kudis juga dapat dirawat dengan menggunakan minyak cengkih. Minyak ini mampu menjadi ubat kudis yang paling berkesan, kerana ia mempunyai sifat anti-mikroba, anestetik, dan antioksidan yang dapat menghilangkan rasa gatal. Minyak cengkih juga merupakan racun serangga yang berkesan untuk membunuh parasit. Untuk merawat kudis, campurkan minyak cengkih dengan minyak kelapa, kemudian sapukan pada kulit yang terkena kudis. Sekiranya kudis tidak mereda, rawatan perubatan mungkin diperlukan untuk mengatasinya. Hubungi doktor anda sekiranya gejala anda tidak hilang dan bertambah buruk.

Baca juga: 3 Penyakit Menular Seksual yang Berbahaya

Ketahui lebih lanjut mengenai kudis dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts