5 Jenis Latihan Kardio yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Jakarta - Latihan kardio tidak hanya baik untuk meningkatkan detak jantung dan pernafasan, tetapi juga dapat meningkatkan kekuatan tulang, mengurangi tekanan, dan meningkatkan kualitas tidur seseorang. Sukan yang satu ini terbukti berkesan dalam membantu seseorang menurunkan berat badan. Pada masa wabak ini, pastinya bukan perkara mudah untuk pergi ke gim atau kemudahan sukan lain.

Memandangkan virus dapat menular di mana sahaja, dan melalui perantara apa pun, objek tidak terkecuali. Inilah yang membuat banyak orang lebih suka bergerak di rumah sebagai langkah selamat untuk mencegah penyebaran virus. Jadi, apa jenis latihan kardio yang boleh dilakukan di rumah? Ayuh, ketahui lebih lanjut di bawah.

Baca juga: Kesan Psikologi Ketagihan Sukan

Jenis Latihan Kardio yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Seperti penjelasan sebelumnya, terdapat banyak faedah latihan kardio jika dilakukan secara berkala. Sudah tentu, bukan hanya bersukan, anda juga harus menjaga gaya hidup yang lebih sihat, seperti memakan makanan berkhasiat seimbang yang sihat, menguruskan tekanan dengan baik, dan minum banyak air. Bagi anda yang takut bersenam di luar semasa wabak, berikut adalah beberapa jenis kardio yang boleh dilakukan di rumah:

1. Burpees

Burpees Ini adalah salah satu jenis latihan kardio yang boleh dilakukan di rumah. Latihan ini dapat membakar banyak kalori dalam badan, iaitu kira-kira 100 kalori dalam 10 minit. Pergerakan dapat dilakukan dengan jongkok di lantai, melompat kemudian posisi papan, melompat ke depan dan ke belakang, dan berdiri dan duduk.

2. Lompat Tali

Jenis latihan kardio seterusnya yang boleh dilakukan di rumah adalah melompat tali. Latihan ini dapat membakar 220 kalori dalam 20 minit. Anda hanya perlu menyiapkan tali untuk melompat tali. Jangan melompat terlalu tinggi, okey? Cuba melompat hanya sejauh hantaran tali.

Baca juga: Terlalu Banyak Latihan Boleh Menyebabkan Ketagihan

3. Melompat Jack

Latihan kardio seterusnya adalah melompat. Pergerakannya sekilas serupa dengan burpees . Sekiranya dilakukan secara berkala, melakukan bicu lompat selama 10 minit dapat membakar sekitar 100 kalori. Lakukan dalam satu gerakan. Lompat kaki anda sehingga kaki anda terpisah, dan angkat tangan anda di atas kepala anda seolah-olah bertepuk tangan.

4. Lompat Setinggan

Lompat setinggan berfungsi untuk melatih kekuatan otot, terutama pada kaki. Pergerakan ini dilakukan dalam keadaan berdiri dengan kaki anda terpisah. Kemudian, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, lompat sedikit dan mendarat dalam kedudukan separuh jongkok. Lakukan ini sehingga lutut anda sedikit bengkok.

5. Berjoging di tempat

Berjoging di tempat memberikan faedah yang sama seperti berlari di luar rumah. Kebanyakan orang yang melakukan ini menggabungkan pergerakan mereka dengan burpees , lompat tali, atau latihan kekuatan lain. Untuk membina otot dan membakar lemak di dalam badan, anda harus melakukan gerakan ini selama 20-30 minit setiap hari.

Baca juga: Regangan Boleh Menurunkan Tekanan Darah, Inilah Fakta

Itulah beberapa jenis latihan kardio yang boleh dilakukan di rumah. Sekiranya anda mengalami keseleo atau mengalami masalah kesihatan yang lain, sila bincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 19 Latihan Kardio yang Boleh Anda Lakukan di Rumah.
Sangat Sesuai. Diakses pada tahun 2021. 9 Cara Mendapatkan Latihan Kardio yang Hebat di Rumah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found