Cara Mengambil Lacto B untuk Merawat Masalah Pencernaan

, Jakarta - Lacto B adalah suplemen probiotik, mikroorganisma kecil yang bermanfaat bagi tubuh. Tubuh manusia bergantung pada semua jenis mikroorganisma untuk memastikannya berfungsi dan menjaga kesihatan badan, dan Lacto B berperanan dalam hal ini. Probiotik adalah bakteria baik yang diperlukan oleh badan.

Probiotik menyokong sistem badan yang sihat dari mulut ke usus, dan membantu mengawal mikroorganisma berbahaya seperti kuman. Pada tahap yang betul, pengambilan Lacto B membantu pencernaan dan meningkatkan penyerapan nutrien.

Baca juga: Inilah sebab mengapa makan lewat membuat anda mual

Cara Mengonsumsi Lacto B ketika Mengatasi Masalah Pencernaan

Probiotik berlaku secara semula jadi dalam makanan yang ditapai seperti yogurt. Tetapi anda juga boleh mendapatkan probiotik dalam bentuk suplemen Lacto B. Dos Lacto B yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 1-6 tahun adalah 3 sachet satu hari. Bagi kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, dosnya adalah 2 sachet Sehari.

Cara pengambilan Lacto B cukup mengikut peraturan yang tertera pada bungkusan atau seperti yang disyorkan oleh doktor. Lacto B boleh dimakan dengan mencampurkannya ke dalam susu, ais krim, atau yogurt. Wajib mengambil suplemen Lacto B sebaik sahaja pembungkusan tidak dibungkus dan kandungan produk dicampurkan.

Perlu diingat, elakkan mencampurkan Lacto B dalam minuman ringan dan minuman panas atau makanan. Elakkan juga menggandakan dos Lacto B pada jadual penggunaan seterusnya.

Penyimpanan Lacto B juga mesti dipertimbangkan, iaitu di tempat yang teduh, kering, dan sejuk. Contohnya di dalam peti sejuk. Elakkan menyimpan Lacto B di tempat dengan suhu panas dan lembap kerana boleh merosakkan atau membunuh bakteria baik yang terdapat di dalamnya.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Dispepsia dan GERD

Apakah Faedah Mengambil Probiotik?

Probiotik dalam Lacto B mempunyai beberapa faedah berkat interaksi mereka dalam badan. Walaupun boleh mempengaruhi sistem dan organ tubuh, kelebihan utama menggunakan probiotik adalah menumpukan pada membantu flora usus dan kesihatan pencernaan. Probiotik dapat membantu menguruskan:

  • Kolesterol tinggi;
  • Penyerapan nutrien;
  • Cirit-birit;
  • Sembelit;
  • intoleransi laktosa;
  • Penambahan berat badan.

Manfaat probiotik dalam usus melampaui pergerakan usus yang lancar. Sistem pencernaan yang sihat dikaitkan dengan peningkatan kesihatan mental dan tindak balas imun. Probiotik juga bermanfaat untuk kesihatan mulut dan kesihatan dermatologi. Dengan membantu penyerapan protein, probiotik dapat membantu tubuh pulih selepas bersenam dan mengurangkan ketegangan otot.

Apabila anda bimbang tentang jangkitan tahan antibiotik, probiotik boleh menjadi agen pelindung dan penyembuhan yang kuat yang berfungsi dengan lancar dengan sistem semula jadi tubuh manusia.

Baca juga: Punca Wanita Hamil Rentan Gangguan Pencernaan

Perkara yang Perlu Diperhatikan sebelum Penggunaan Lacto B

Perlu sedar, seseorang boleh mengalami probiotik yang berlebihan. Itulah sebabnya penting untuk membaca label Lacto B dengan teliti dan tidak melebihi dos yang disyorkan. Dos optimum mungkin berbeza-beza, bergantung pada kesihatan seseorang dan jenis produk probiotik.

Sekiranya probiotik menyebabkan kesan sampingan atau gejala, pertimbangkan untuk mengurangkan dos anda atau tidak mengambil suplemen Lacto B sama sekali. Perlu membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi sesuai dengan keperluan badan anda.

Lacto B mengandungi probiotik, strain bakteria atau kulat yang bermanfaat secara langsung. Mengambil probiotik secara berkala membantu mengembalikan keseimbangan mikroba usus. Ia juga membantu merawat sejumlah keadaan kesihatan, termasuk masalah pencernaan.

Probiotik umumnya selamat untuk dimakan, dan kesan sampingan biasanya ringan dan singkat. Walau bagaimanapun, jika gejala menimbulkan kebimbangan, pertimbangkan untuk mengurangkan dos probiotik, mencuba tekanan yang lain, atau menghentikan penggunaannya sama sekali.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apakah Sambungan Antara Probiotik dan Kesihatan Pencernaan?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah probiotik menyebabkan kesan sampingan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Probiotik Boleh Membantu?

Recent Posts