Kenali 4 Tanda dan Gejala Herpes Zoster

Jakarta - Juga dikenal sebagai cacar atau herpes zoster, herpes zoster adalah penyakit saraf dan kulit yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus Varicella zoster (VZV). Penyakit ini umumnya menyerang orang tua atau orang tua, orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah kerana penyakit kronik, tekanan, atau ubat-ubatan.

Berikut adalah tanda dan gejala yang biasa disebabkan oleh herpes zoster:

  1. Sakit pada kulit. Biasanya dicirikan oleh penampilan sensasi terbakar, sensasi terbakar, atau seperti ditikam oleh objek tajam. Kesakitan pada kulit juga boleh disertai dengan gatal-gatal dan kebas pada saraf yang terkena.
  2. Ruam pada kulit. Ruam ini boleh berubah menjadi lepuh dan lepuh berisi air (serupa dengan gatal-gatal pada cacar air). Lepuh dan nodul ini biasanya terasa gatal dan mudah merekah, kemudian kering dan dalam beberapa hari akan berubah menjadi kudis.
  3. Sakit dan ruam pada satu bahagian badan, menurut saraf yang dijangkiti virus. Ruam ini biasanya akan membentuk corak tertentu yang menyerupai ular, jadi penyakit ini juga disebut sebagai sirap.
  4. Kemunculan gejala lain yang menyertainya, seperti demam, sakit kepala, tidak sihat, tidak ada selera makan, dan kepekaan terhadap cahaya.

Baca juga: Ketahui Faktor Risiko Seseorang Yang Mengalami Herpes Zoster

Adakah Herpes Zoster Berjangkit?

Berbeza dengan cacar air yang cukup menular, herpes zoster tidak akan disebarkan dari satu orang ke orang lain. Sekiranya anda menghidap cacar air tetapi tidak mempunyai cacar air, anda mungkin mengatakan kemungkinan mendapat kayap dari seseorang yang mengalaminya akan sangat kecil.

Namun, perlu diingat bahawa virus aktif dapat ditularkan dari orang yang menderita herpes zoster kepada orang yang sama sekali tidak pernah mengalami cacar air. Dalam kes seperti ini, orang yang dijangkiti biasanya tidak mengalami herpes zoster, tetapi mendapat cacar air.

Baca juga: Gejala Herpes Zoster yang perlu diperhatikan

Perlu juga diperhatikan bahawa virus herpes zoster tidak menyebar melalui batuk atau bersin, tetapi dari kontak langsung dengan cairan atau lepuh pada kulit. Sekiranya lecet pada kulit tidak muncul atau terbentuk kerak, orang itu juga tidak dapat menyebarkan virus herpes zoster.

Oleh itu, lebih baik untuk mengelakkan hubungan fizikal secara langsung dengan orang yang mengalami herpes zoster sebanyak mungkin, terutamanya jika anda tidak pernah memilikinya. Virus ini juga mudah menjangkiti beberapa orang yang sistem kekebalannya lemah, seperti wanita hamil, bayi baru lahir, orang tua, atau menderita penyakit tertentu.

Bagaimana Mengubati Herpes Zoster?

Sama seperti cacar air, herpes zoster juga akan sembuh dengan sendirinya kerana virus ini mengehadkan diri. Biasanya, doktor akan memberi ubat untuk mempercepat penyembuhan dan mengurangkan kemungkinan komplikasi. Ubat-ubatan yang biasa diberikan oleh doktor termasuk antivirus dan penghilang rasa sakit.

Baca juga: Chicken Pox dan Herpes Zoster, Apa Perbezaannya?

Selain mengambil ubat, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan aduan herpes zoster:

  • Gunakan pakaian kapas yang longgar untuk mengurangkan geseran antara ruam dan pakaian.
  • Tutup ruam agar sentiasa bersih. Seboleh-bolehnya, elakkan menggunakan pita atau penutup pelekat lain untuk menutup ruam. Ini dilakukan untuk mengelakkan kerengsaan dan jangkitan lebih lanjut.
  • Gunakan losyen yang mengandungi calamine untuk mengurangkan gatal-gatal pada ruam yang belum pecah.
  • Elakkan menggunakan antibiotik topikal kerana ia dapat melambatkan proses penyembuhan.
  • Rawat dan bersihkan ruam dan jerawat yang diisi dengan air dengan kompres sejuk.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera muat turun permohonan untuk berjumpa doktor melalui berbual. Sekiranya doktor mengesyorkan pemeriksaan lanjut, anda juga boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat janji temu dengan doktor di hospital, jadi anda tidak perlu menunggu lama lagi.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Kayap (Herpes Zoster)?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kayap.
Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS. Diakses pada tahun 2020. Kayap (Herpes Zoster).

Recent Posts