Inilah cara merawat tonsilitis pada orang dewasa

Jakarta - Radang amandel mempunyai nama perubatan, yaitu radang amandel. Keadaan ini adalah keradangan dan pembengkakan yang berlaku pada amandel. Perdagangan yang berlaku biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus. Amandel adalah dua kepingan tisu bujur yang terletak di bahagian belakang tekak, yang merupakan sebahagian daripada sistem limfa. Amandel berperanan mencegah penyakit masuk ke dalam badan.

Tonsillitis adalah keadaan yang dicirikan oleh kemerahan dan pembengkakan amandel. Bukan hanya itu, orang dengan keadaan ini biasanya akan mengalami sakit tekak, sehingga sukar ditelan. Secara umum, penyakit ini dapat sembuh dengan sendirinya dalam beberapa hari. Sekiranya ia berlaku pada orang dewasa, inilah cara merawat tonsilitis.

Baca juga: Ibu, Ketahui 11 Gejala Tonsillitis pada Kanak-kanak

Mengubati Tonsillitis pada Orang Dewasa

Keradangan amandel adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ia mungkin berlaku pada orang dewasa. Semakin dewasa, amandel mengecut. Sebelum mengetahui bagaimana merawat tonsilitis pada orang dewasa, anda perlu mengetahui apa simptomnya. Gejala biasanya muncul 2–4 hari selepas seseorang dijangkiti. Berikut adalah beberapa gejala:

 • Sakit tekak ;
 • Serak suara;
 • Bengkak dan kemerahan amandel;
 • Sakit semasa menelan;
 • Demam menggigil;
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.

Baca juga: Mengalami Keradangan Tonsil Risiko Sakit Tekak Asli

Setelah mengetahui sejumlah gejala yang muncul, anda perlu mengetahui cara merawat radang amandel. Sekiranya kes itu disebabkan oleh virus, gejalanya biasanya ringan, dan hilang dengan sendirinya dalam 7-10 hari. Walau bagaimanapun, jika sakit tekak tidak bertambah baik, bantuan perubatan diperlukan. Berikut adalah beberapa langkah untuk mendapatkan bantuan perubatan:

1. Memberi Antibiotik

Antibiotik biasanya diberikan untuk tonsilitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Antibiotik berfungsi dengan melegakan gejala dengan lebih cepat. Tidak sembarangan, antibiotik biasanya hanya diberikan pada kes-kes intensiti teruk yang berpotensi menyebabkan komplikasi.

2. Prosedur Operasi

Mengubati radang amandel pada orang dewasa kemudian boleh dilakukan dengan prosedur pembuangan pembedahan. Prosedur itu sendiri disebut tonsilektomi, yang dilakukan pada orang dengan tonsilitis kronik atau berulang. Prosedur tonsilektomi dapat merawat masalah pernafasan atau kesukaran menelan akibat amandel yang bengkak.

Walau bagaimanapun, prosedur yang satu ini boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk jangkitan dalam jangka masa panjang. Tetapi secara umum, kemungkinan pembedahan berjaya cukup besar.

Baca juga: Keradangan tonsil akibat bakteria mencetuskan sakit tekak

Sekiranya kes itu berlaku dengan intensiti ringan, anda boleh menerapkan gaya hidup sihat dengan langkah-langkah berikut:

 • Minum banyak air.
 • Cukup rehat.
 • Gargle air garam suam. Lakukan ini beberapa kali sehari.
 • Makan lozenges atau lozenges tekak.
 • Gunakan pelembap untuk melembapkan udara bilik.
 • Cegah pendedahan kepada pencemaran, dan bahan kimia berbahaya.

Itu adalah beberapa langkah untuk merawat tonsilitis pada orang dewasa. Untuk keterangan lebih lanjut mengenai prosedur perubatan yang sedang dilakukan, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung dalam permohonan , ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tonsillitis pada Orang Dewasa: Apa yang Harus Diharapkan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Tonsillitis pada orang dewasa: Apa yang perlu diketahui.
mountnittany.org. Diakses pada tahun 2021. Tonsillitis pada Orang Dewasa.

Recent Posts