Ketahui 4 Cara Betul untuk Menghilangkan Kutu Anjing

Jakarta - Memiliki haiwan kesayangan adalah salah satunya menghilangkan tekanan untuk kebanyakan pencinta anjing. Anjing memang merupakan salah satu haiwan yang paling menggembirakan, kerana mereka boleh diajak bermain bersama, dan bahkan dapat meningkatkan mood yang tidak baik. Namun, sebagai penjaga anda juga perlu memperhatikan keadaan kesihatannya, ya.

Salah satu musuh haiwan peliharaan, seperti anjing dan kucing, adalah kutu. Kutu tidak hanya menyebabkan gatal, tetapi juga dapat memicu masalah kesihatan lain, seperti anemia. Anemia pada anjing boleh berlaku ketika kutu membiak dan menghisap terlalu banyak darah dari haiwan kesayangan anda. Jadi, bagaimana menangani kutu anjing? Lakukan langkah-langkah berikut, ya.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Mengendalikan Parasit di Anjing Haiwan Peliharaan?

1. Mandi Anjing

Langkah pertama yang dapat diambil untuk mengatasi kutu anjing adalah memandikan anjing tersebut. Langkah ini dapat dilakukan hanya dengan air suam atau menggunakan sabun ringan atau syampu anjing. Sekiranya anda ingin menggunakan syampu anti-kutu, berbincanglah dengan doktor haiwan anda sebelum melakukannya.

Sebabnya, sesetengah anjing mungkin mempunyai kulit yang sangat sensitif. Sekiranya ramuan sampo anti-kutu tidak sesuai, maka dia mungkin mengalami reaksi alergi. Seperti pada manusia, reaksi alahan pada anjing boleh dicirikan oleh gejala seperti gatal. Sekiranya demikian, anjing itu akan terus menggaru-garu badannya. Ini boleh menyebabkan luka pada kulit.

2. Campurkan Bulu dengan Sikat Kutu Khas

Langkah seterusnya untuk mengatasi kutu anjing adalah menyikat rambut anjing dengan sisir anjing khas. Sikat kutu khas ini dapat menghilangkan bukan sahaja kutu, tetapi juga kotoran yang melekat pada kulit dan hujung bulu anjing. Kotorannya kelihatan seperti serpihan lada. Kutu biasanya tinggal di kawasan leher dan ekor anjing peliharaan.

Baca juga: Hati-hati dengan Masalah Pencernaan pada Anjing pada Musim Hujan

3. Bunuh Kutu dengan Air Sabun Panas

Selepas menyikat, anda boleh merendam sikat dalam air panas yang telah dicampurkan dengan sabun atau syampu anti kutu. Kutu anjing berwarna coklat, dan ukurannya dari biji wijen, hingga kacang hijau. Dengan merendamnya di dalam air panas yang telah dicampurkan dengan sabun, kutu akan mati seketika. Jangan cuba membunuhnya dengan tangan, kerana kutu dapat melompat dengan cepat.

4. Menggunakan Ubat Kutu

Sekiranya kutu telah sembuh. Anjing masih mempunyai kemungkinan untuk mengalaminya di kemudian hari. Langkah paling berkesan dalam menangani kutu adalah memberikan ubat anti kutu khusus untuk anjing dan memberi ubat secara berkala. Tetapi perlu diingat, penggunaan ubat kutu khas untuk anjing mesti berada di bawah pengawasan doktor, ya.

Baca juga: Ketahui masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

Apabila diserang kutu, anjing tidak hanya mengalami gatal berlebihan. Anjing juga boleh menggigit, mengunyah, atau menggaru sendiri. Ini akan mencetuskan keguguran rambut, kemerahan, keradangan, atau luka pada kulit. Jadi, perhatikan setiap gejala, dan lakukan langkah rawatan seperti yang disebutkan, ya.

Selain mengambil beberapa langkah untuk mengatasi kutu anjing seperti yang disebutkan, Anda disarankan untuk menjaga lingkungan di sekitar anjing anda tetap bersih. Sebabnya, kutu dapat hidup dan berkembang biak di permaidani, tempat tidur, langsir, dan permukaan lain. Sekiranya beberapa langkah yang disebutkan di atas tidak berkesan untuk menyingkirkan kutu dari tubuh haiwan kesayangan anda, anda boleh membincangkannya dengan doktor haiwan anda dalam aplikasi , ya.

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Kutu pada Anjing.
PetMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghilangkan Kutu Dari Haiwan Peliharaan Anda.

Recent Posts