Berikut adalah 8 Makanan yang Baik untuk Kesihatan Ginjal

Jakarta - Makanan sihat seperti sayur-sayuran dan buah dapat menyokong tubuh yang sihat. Tetapi sayangnya, masih banyak orang yang enggan makan sayur kerana tidak menyukainya. Sebenarnya, makanan ini mempunyai manfaat yang luar biasa untuk kesihatan organ penting dalam tubuh, salah satunya adalah menjaga kesihatan buah pinggang. Berikut adalah beberapa sayur-sayuran yang disyorkan untuk menjaga kesihatan buah pinggang:

Baca juga: Elakkan 5 Minuman Ini untuk Ginjal yang Sihat

1. Lada Merah

Lada loceng merah adalah sayur-sayuran yang mesra ginjal dengan kandungan kalium rendah, yang dapat menjaga kesihatan buah pinggang, dan juga selamat bagi orang yang menderita penyakit buah pinggang. Bukan hanya itu, sayur ini juga mengandungi vitamin C, A dan B6, serta nutrien lain, seperti asid folik dan serat.

2. Kubis

Kubis adalah sayur bebas kalium yang selamat untuk buah pinggang. Kandungan fitokimia di dalamnya, dapat membantu tubuh dalam memerangi radikal bebas yang mencetuskan penyakit kronik, seperti barah. Bukan hanya itu, makanan sihat ini kaya akan serat, vitamin B6, K dan C, serta asid folik yang baik untuk kesihatan tubuh.

3. Bawang putih

Bawang putih mampu menjaga kesihatan buah pinggang kerana sifat diuretiknya. Diuretik sendiri dapat membantu membuang natrium dan air yang berlebihan dari badan dalam bentuk air kencing. Di samping itu, makanan yang sihat ini dapat mengurangkan keradangan, melawan jangkitan, membersihkan badan, menurunkan kolesterol, dan bertindak sebagai antibiotik semula jadi untuk tubuh.

4. Kembang kol

Kembang kol adalah sayuran yang mengandungi asid folik dan serat. Sayuran ini mampu membersihkan buah pinggang secara semula jadi, dan meningkatkan fungsinya. Kembang kol mempunyai kandungan kalium rendah yang selamat untuk dimakan oleh pengidap penyakit buah pinggang kronik.

Baca juga: 4 Tabiat Yang Dapat Mencegah Penyakit Ginjal

5. Asparagus

Asparagus mengandungi asparagine yang dapat membersihkan ginjal secara semula jadi. Secara tidak langsung, makanan sihat ini dapat mencegah batu karang, dengan menyokong fungsi buah pinggang yang lebih baik. Bukan hanya itu, asparagus juga tinggi serat, vitamin A, C, E, dan K.

6. Kale

Kale adalah sayur yang mampu menjaga kesihatan buah pinggang kerana mengandungi kalium rendah. Makanan sihat ini juga mengandungi vitamin A dan C, kalsium, dan mineral yang dapat membantu fungsi normal buah pinggang.

7. Bayam

Bayam adalah sumber vitamin A yang sangat baik, yang diperlukan untuk menghasilkan tisu epitelium, yang merupakan tisu yang melapisi tiub penapisan kecil di buah pinggang dan saluran kencing. Fungsinya adalah melapisi semua organ, saluran darah, saluran limfa, dan rongga di dalam badan.

8. kacang polong dan kacang hijau

Kacang polong dan kacang hijau rendah kalium dan tinggi serat. Serat itu sendiri diperlukan untuk menjaga kadar gula dalam darah stabil, yang berperanan penting dalam menguruskan berat badan dan diabetes yang berlebihan. Kedua-dua gangguan kesihatan ini adalah penyebab utama penyakit buah pinggang.

Baca juga: Langkah-langkah Yang Betul untuk Memelihara Fungsi Ginjal

Itulah beberapa sayur-sayuran yang berguna untuk menjaga kesihatan buah pinggang. Menjaga kesihatan buah pinggang bukan sahaja dapat dilakukan dari pengambilan makanan yang sihat, tetapi juga makanan tambahan atau multivitamin yang sesuai dengan keadaan tubuh. Nah, untuk mendapatkan makanan tambahan atau multivitamin yang anda perlukan, anda boleh menggunakan ciri "beli ubat" dalam aplikasi .

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2021. Makanan apa yang baik untuk buah pinggang?
Fusionhealth.com.au. Diakses pada 2021. Makanan berkhasiat buah pinggang.

Recent Posts