Perbezaan Antara Serangan Jantung dan Sakit Dada Biasa

, Jakarta - Anda mungkin merasa sakit atau sakit di dada. Sebilangan orang, ketika mengalami sakit dada, mereka menganggap ia adalah gejala penyakit jantung. Sebenarnya, mereka tidak sedikit panik olehnya. Sebenarnya, tidak setiap sakit dada adalah gejala serangan jantung. Periksa risiko anda di sini.

Sakit dada biasa yang dirasakan boleh menjadi gejala penyakit lain yang bahkan tidak berkaitan dengan penyakit jantung. Namun, rasa sakit yang muncul ada di dada. Agar anda tidak bingung dan panik, ketahui perbezaan antara gejala serangan jantung dan sakit dada yang biasa.

Gejala Serangan Jantung

Anda tidak perlu menunggu untuk mendapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gejala amaran serangan jantung. Sebilangan serangan jantung tiba-tiba dan kuat. Walau bagaimanapun, biasanya bermula dengan perlahan, dengan sakit dada atau rasa tidak selesa. Perhatikan badan anda dan segera hubungi hospital jika anda mengalami gejala berikut:

Baca juga: 7 Punca Sakit Dada Kiri

 • Dada terasa tidak selesa. Secara amnya, serangan jantung melibatkan rasa tidak selesa di bahagian tengah dada yang berlangsung lebih dari beberapa minit atau mungkin sakit di dada kiri yang hilang dan datang. Keadaan ini boleh terasa seperti tekanan yang tidak selesa, seperti memerah, kenyang, atau sakit.
 • Badan bahagian atas terasa tidak selesa. Gejala serangan jantung juga boleh merangkumi kesakitan atau ketidakselesaan pada satu atau kedua lengan, belakang, leher, rahang, atau perut.
 • Susah bernafas. Keadaan ini boleh berlaku dengan atau tanpa rasa tidak selesa di dada, seperti sesak, berat, atau memerah.
 • Terasa berat. Gejala ini sering digambarkan oleh penghidap sebagai membawa beban yang berat di dada atau seolah-olah dada diikat rapat. Keadaan ini biasanya dirasakan di bahagian kiri dada atas. Namun, kadang-kadang sukar juga untuk menentukan lokasi yang tepat.
 • Tanda-tanda lain yang mungkin berlaku adalah peluh sejuk, berasa cemas, mual atau pening, sakit di leher, dan sakit di lengan kiri, rahang, di belakang perut, dan satu atau kedua bahu. Rasa lemah dan mempunyai degupan jantung yang cepat atau tidak teratur.

Baca juga: 7 Penyakit Ini Menyebabkan Sakit Dada

Keadaan yang dinyatakan di atas boleh muncul pada seseorang walaupun dia sedang berehat. Gejala serangan jantung juga dapat muncul semasa atau selepas latihan, tekanan, atau setelah makan besar.

Simptom-simptom Sakit Dada

Kesakitan di dada mungkin hampir sama dengan serangan jantung. Walau bagaimanapun, kesakitan sebenarnya yang timbul bukan dari penyakit jantung. Beberapa penyakit yang menyebabkan sakit dada termasuk:

 • Kanser paru-paru boleh menyebabkan sakit dada ketika sel-sel barah telah merebak ke tulang rusuk.
 • Kesakitan otot atau tulang dada kerana peningkatan aktiviti fizikal.
 • Kesakitan dada disebabkan oleh batuk yang berpanjangan, yang boleh menyebabkan jangkitan virus saluran pernafasan.
 • Kesakitan yang menyerang tulang rusuk adalah tanda menghidap herpes zoster.
 • Gangguan pencernaan menyebabkan sakit dada.
 • Penyakit tulang belakang disebabkan oleh saraf tunjang yang mencubit boleh menyebabkan rasa sakit di dada.
 • Tekanan darah yang menurun dapat menyebabkan tekanan darah tidak stabil sehingga jantung tidak dapat mengepam darah lebih cepat, sehingga menyebabkan rasa sakit.

Baca juga: Kenali 7 Tanda dan Gejala Serangan Jantung

Jadi itulah perbezaan antara serangan jantung dan sakit dada biasa yang perlu anda kenali. Sekiranya anda mengalami simptom di atas, segera sampaikan kepada doktor melalui aplikasi . Sekiranya perlu, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found