Umur Perkembangan Janin 21 Minggu

, Jakarta - Ibu akan senang mengetahui bahawa dalam perkembangan janin pada usia 21 minggu kehamilan, kerana beberapa bahagian tubuh si Kecil sudah terbentuk sepenuhnya. Sekiranya pada minggu-minggu sebelumnya, Si Kecil masih janin, sekarang dia telah tumbuh dan berkembang menjadi bayi. Selain itu, si kecil juga mula bergerak aktif di perut ibu, anda tahu. Lebih-lebih lagi, perkembangan yang dialami janin pada minggu ke-21 kehamilan? Ayuh, lihat penjelasan lengkapnya di sini.

Pada minggu ke-21 kehamilan, janin kira-kira seukuran wortel dengan panjang badan dari kepala hingga kaki sekitar 26.7 sentimeter dan berat sekitar 340 gram. Penampilan Si Kecil sekarang menyerupai bayi yang sudah siap dilahirkan ke dunia. Kelopak mata dan alis berkembang sepenuhnya, jadi si kecil anda sudah boleh berkelip. Irama tidur si kecil anda juga serupa dengan yang baru lahir, iaitu 12-14 jam sehari.

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 22 Minggu

Sekiranya pada minggu-minggu sebelumnya, pergerakan anak kecil anda masih lemah dan hanya terasa seperti getaran, sedangkan minggu ini dia dapat berinteraksi dan melakukan pergerakan di rahim ibu. Bukan itu sahaja, organ dalaman bayi juga lebih berkembang.

Ini dapat dilihat bahawa usus si kecil sudah dapat menyerap sejumlah kecil air gula yang masuk melalui sistem pencernaannya. Walaupun begitu, sebahagian besar nutrien dan makanan yang diterima janin masuk melalui plasenta.

Pada masa perkembangan janin pada usia kehamilan 21 minggu, hati dan limpa bayi telah mula bekerja untuk menghasilkan sel darah. Sumsum tulang juga cukup mampu membentuk sel darah. Kemudian, pankreas janin akan berhenti menghasilkan sel darah pada minggu ke-30 kehamilan dan hati akan berhenti menghasilkan sel darah beberapa minggu sebelum kelahiran.

Rasa untuk janin pada minggu ini juga sempurna. Anak kecil anda mungkin sudah dapat merasakan pelbagai rasa berdasarkan apa yang anda makan dan apa yang masuk ke dalam cairan ketuban. Bukan hanya deria rasa, rasa pendengaran janin juga berkembang. Sekarang, si kecil di rahim sudah dapat mendengar suara di luar perut ibu. Oleh itu, ketika ibu bercakap, bernyanyi, menjerit, maka semua itu dapat didengar oleh bayi dalam kandungan.

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 22 Minggu

Baca juga: Ibu Perlu Tahu Kebaikan Bercakap dan Berbual dengan Janin

Alat kelamin atau organ pembiakan janin hampir sepenuhnya terbentuk minggu ini. Sekiranya bayi ibu adalah anak perempuan, sekarang dia akan mula menghasilkan lebih dari 6 juta telur sebagai cadangan untuk seumur hidupnya. Sementara itu, jika ibu mengandung bayi lelaki, maka minggu ini testis akan mula turun dari pelvis ke skrotum.

Perubahan Tubuh Ibu pada 21 Minggu Kehamilan

Semasa tempoh perkembangan janin pada 21 minggu kehamilan, ibu mungkin merasa selesa dengan perut yang bersaiz sederhana. Tempoh kehamilan ini harus dinikmati dengan melakukan aktiviti dan rehat yang seimbang.

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil memerlukan tidur siang

Gejala Kehamilan pada 21 Minggu

Tetapi pada usia kehamilan 21 minggu, ibu harus bersedia menghadapi sejumlah keadaan yang mungkin membuat si ibu merasa tidak selesa. Gejala kehamilan berikut boleh muncul pada minggu ke-21 kehamilan:

  • Pada minggu ini, sebilangan wanita hamil mungkin mengalami jerawat. Kemunculan jerawat semasa kehamilan disebabkan oleh hormon kehamilan yang mencetuskan pengeluaran minyak dalam badan untuk meningkat. Sekiranya ibu ingin merawat jerawat dengan ubat jerawat, pastikan ubat tersebut selamat untuk rahim. Jangan gunakan ubat jerawat oral, kerana terdapat beberapa ubat yang sangat berbahaya untuk kehamilan.
  • Wanita hamil juga mudah terkena urat varikos. Janin yang membesar akan memberi tekanan pada urat kaki ibu. Selain itu, peningkatan kadar hormon progesteron semasa hamil juga akan menyebabkan saluran darah menjadi lemah. Keadaan ini menjadikan ibu terdedah kepada vena varikos pada trimester kedua.

Baca juga: Punca dan Cara Mengatasi Vena Varikos Semasa Kehamilan

  • Wanita hamil juga berisiko mengalami urat labah-labah , yang merupakan kumpulan kecil saluran darah di dekat permukaan kulit yang jelas kelihatan, terutama di pergelangan kaki atau muka. Walaupun gejala ini mengganggu penampilan, namun urat labah-labah Ia tidak menyakitkan dan biasanya hilang selepas bersalin.

Penjagaan Kehamilan pada 21 Minggu

Ibu mungkin boleh mula mengikuti kelas latihan kehamilan dengan pasangannya pada 21 minggu kehamilan. Ikuti kelas kehamilan yang dapat memberikan maklumat tambahan untuk tempoh kelahiran yang akan tiba dalam beberapa bulan.

Jangan lupa muat turun juga sebagai pendamping untuk membantu menjaga kesihatan ibu semasa mengandung. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh menghubungi doktor untuk membincangkan masalah kehamilan yang anda alami bila-bila masa dan di mana sahaja.

Teruskan ke Pembangunan Janin pada 22 Minggu

Recent Posts