Jangan berprasangka buruk terhadap Introvert, ini adalah 4 keistimewaan

Jakarta - "Anda harus bercakap dan bersosial lebih banyak". Kalimat ini sering diucapkan oleh ekstrovert kepada introvert. Lebih daripada butiran pasir di pantai. Itu adalah keterlaluan, tetapi itulah kalimat yang kadang-kadang menjengkelkan dan mesti dihadapi oleh seorang introvert.

Ekstrovert melihatnya sebagai "penyakit", sesuatu yang patah dan mesti diperbaiki. Mereka terus memberi dorongan dan keyakinan kepada para introvert untuk tampil lebih proaktif. Namun, tunggu sebentar, adakah introvert memerlukan sokongan atau nasihat ini? Dapatkan jawapan di bawah.

Baca juga: Introvert Tenang, Benarkah? Inilah Fakta

Introvert yang betul-betul baik

Tidak sedikit ekstrovert yang terus berusaha memberi input kepada introvert mengenai sifatnya. Malangnya, niat baik itu hampir selalu terdengar di telinga yang bosan disayangi. Kenapa? Ini kerana sebenarnya tidak ada yang perlu diperbaiki dan tidak ada alasan untuk dikasihani.

Malangnya, introvert sering dianggap antisosial, pemalu, bahkan orang yang muak dengan hubungan sosial. Sejak kecil, kita mungkin sering mendengar bahawa bergaul, berinteraksi, bersosial - apa pun namanya adalah perkara yang sangat baik. Sementara itu, pemalu dan pendiam jelek. Yang perlu diingat, ciri introvert juga mempunyai persamaan dengan ekstrovert.

Mereka juga mempunyai cita-cita, semangat, semangat, pandangan, dan pendapat tentang hal-hal di persekitaran mereka. Mereka tidak mahu berkongsi dengan orang lain. Sebabnya mudah, kerana mereka adalah introvert! Namun, adakah yang salah dengan itu?

Jika dilihat pada angka, sekurang-kurangnya 50 peratus penduduk di Amerika Syarikat adalah introvert, kira-kira 160 juta orang. Sementara itu, dianggarkan sepertiga penduduk dunia adalah orang introvert.

Jangan salah, di antara angka ini ada orang, seperti Emma Watson, Elton John, Elon Musk, Barack Obama, Bill Gates, Mahatma Gandhi, Albert Einstein, Michael Jordan, Mark Zuckerberg, Steve Wozniak, ke Larry Page. Ingat, ada banyak lagi introvert hebat dan inspirasi seperti mereka di luar sana.

Oleh itu, adakah mereka benar-benar perlu mengubah diri agar dapat diterima dalam masyarakat, berjaya, atau bahagia?

Baca juga: 6 Petua Mengatasi Introvert

Tidak faham, kemudian buat prasangka

Ingin mengetahui sifat, watak, atau ciri introvert? Menurut pakar di Persatuan Psikologi Amerika, orang introvert cenderung menarik diri, tenang, tenang, menyendiri, dan tidak terburu-buru atau berhati-hati. Bukan itu sahaja, seorang introvert juga lebih suka bekerja secara bebas.

Malangnya, sifat atau watak inilah yang sering menimbulkan pelbagai "masalah". Menurut Susan Cain, pengarang Tenang: Kekuatan Introvert di Dunia yang Tidak Boleh Berhenti BercakapIntrovert sering menjadi subjek prasangka yang sangat mendalam dan nyata dalam kehidupan orang.

Oleh itu, untuk melihat pandangan berat sebelah ini dengan jelas, kita harus tahu apa itu introvert. Sebenarnya, introvert berbeza dengan pemalu, kerana orang yang pemalu lebih takut melihat pandangan sosial atau penilaian mengenai diri mereka sendiri.

Introvert lebih banyak mengenai bagaimana seseorang bertindak balas terhadap rangsangan, termasuk rangsangan sosial. Walaupun ekstrovert sangat mengharapkan rangsangan, introvert sebaliknya. Mereka merasa paling nyaman, meriah, dan bertenaga, ketika berada dalam lingkungan yang tenang dan tenang. Bukan sepanjang masa dan tidak mutlak, tetapi kebanyakan introvert sering menginginkan keadaan ini.

Menurut Dr. Jennifer Kahnweiler, dan penulis Pemimpin Introvert: Membangun Kekuatan Tenang AndaIntrovert adalah orang yang mendapat tenaga daripada menghabiskan masa sahaja.

Nah, inilah masalah yang menimbulkan prasangka. Sebenarnya, jika anda ingin memaksimumkan bakat, kemampuan, fokus, semangat, dan perkara positif lain, seseorang perlu meletakkan dirinya di zon rangsangan yang sesuai untuknya.

Persoalannya, adakah salah jika zon rangsangan yang sesuai dan selesa untuk introvert adalah persekitaran yang tenang dan damai?

Sekali lagi, di sinilah timbulnya prasangka. Ekstrovert yang tidak memahami introvert dengan jelas sering menuduh mereka antisosial, sombong, pelik, tidak ramah, memerlukan, kesepian, atau bahkan bermasalah.

Apa yang mesti digarisbawahi, syarat di atas adalah perkara yang menjadikan introvert lebih selesa dan benar-benar hidup. Dengan kata lain, introvert bukanlah masalah yang harus diatasi atau "penyakit" untuk disembuhkan. Ringkasnya, ini hanyalah cara hidup paling selesa bagi orang introvert.

Baca juga: Bilakah Karakter Introvert dan Extrovert dilihat?

Pemimpin kepada Rakan Berkelayakan

Jangan salah faham dengan introvert. mereka tidak sombong atau antisosial. Menariknya, mereka juga mempunyai pelbagai nilai positif. Sebagai contoh:

1. Pemimpin yang Bijaksana

Menurut penyelidikan di Wharton School of University of Pennsylvania, Amerika Syarikat, pemimpin introvert sering berprestasi lebih baik daripada ekstrovert. Kerana, apabila mereka memupuk pekerja yang proaktif, mereka cenderung membiarkan pekerja tersebut mengemukakan idea mereka.

Semasa ekstrovert, tanpa menyedari akan sangat teruja dengan perkara-perkara yang ada di kepala mereka. Kesannya, idea dari orang lain akan sukar diungkap.

2. Pendengar yang baik

Menurut Dr Laurie Helgoe, pengarang Kekuatan Introvert: Mengapa Kehidupan Batin Anda Adalah Kekuatan Tersembunyi Anda, ekstrovert cenderung menyelami perbualan sebelum benar-benar memproses apa yang disampaikan oleh orang lain. Bukan kerana mereka mementingkan diri sendiri, tetapi kerana mereka memproses maklumat secara interaktif.

Sebaliknya, introvert adalah sebaliknya. Mereka memproses maklumat secara dalaman. Kemahiran tersebut membolehkan mereka mendengar, memahami, dan memberikan pandangan yang dipertimbangkan dengan teliti ketika mereka bertindak balas.

3. Mereka adalah Jeli

Selain kemahiran mendengar yang unggul, introvert juga mempunyai kemahiran pemerhatian yang sangat baik. Kata Beth Buelow, pengarang Usahawan Introvert: Tingkatkan Kekuatan Anda dan Buat Kejayaan dengan Syarat Sendiri, walaupun mereka hanya duduk diam semasa pertemuan, introvert sebenarnya menyerap maklumat yang disampaikan dan berfikir secara kritis.

Orang introvert biasanya juga menggunakan sifat jeli untuk membaca ruangan. Mereka lebih cenderung memperhatikan bahasa tubuh dan ekspresi wajah orang. Inilah yang menjadikan mereka lebih baik dalam komunikasi interpersonal.

4. Rakan Berkelayakan

Daripada berkawan dengan banyak orang yang mereka ajak bicara, banyak introvert akan memusatkan tenaga mereka untuk mengeratkan hubungan dengan orang yang sudah mereka kenal. Orang introvert sebenarnya akan merasa letih dan kehabisan tenaga ketika berada di sekitar banyak orang. Oleh itu, mereka memilih rakan mereka dengan bijak.

Pendek kata, orang introvert sangat memilih siapa yang mereka bawa ke dalam kehidupan mereka. Jika anda memasuki kehidupan orang introvert, ini bermakna anda sangat berharga bagi mereka. Sifat inilah yang menjadikan introvert setia, prihatin, dan berkomitmen.

Nah, anda sudah tahu apa di sebalik introvert dan cara hidup yang paling selesa menurut mereka? Kesimpulannya, sama sekali tidak ada salahnya menjadi seorang introvert.

Oleh itu, jika anda melihat anak kecil di sudut kelas yang tidak banyak mengambil bahagian, atau rakan sekerja yang diam dan terlibat minimum, jangan bersangka buruk. Cuba berfikiran positif! Apa perkara istimewa yang akan mereka lakukan pada masa akan datang?

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta psikologi atau doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual danPanggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Psikologi Amerika - Kamus Psikologi APA. Diakses pada tahun 2020. Introversi.
Persatuan Psikologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Introvert dan Extrovert.
Tenang: Kekuatan Introvert di Dunia yang Tidak Boleh Berhenti Bercakap. Susan Cain.
Pemimpin Introvert: Membangun Kekuatan Tenang Anda. Dr. Jennifer Kahnweiler,
Kekuatan Introvert: Mengapa Kehidupan Batin Anda Adalah Kekuatan Tersembunyi Anda. Dr. Laurie Helgoe,

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found