Perlu Tahu 3 Ciri Kolesterol Mula Meningkat

, Jakarta - Peningkatan kadar kolesterol adalah satu hal yang harus diperhatikan, kerana dapat memicu masalah kesihatan. Sebabnya, kadar kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit berbahaya.

Kolesterol adalah sebatian lemak yang terdapat di dalam darah. Pada dasarnya, tubuh manusia memerlukan sebatian ini untuk membantu menghasilkan sel yang sihat, sejumlah hormon, dan vitamin D. Sebilangan besar kolesterol dihasilkan di hati, sementara sebahagiannya biasanya diperoleh dari makanan yang masuk ke dalam tubuh.

Walaupun diperlukan, jumlah kolesterol dalam darah tetap harus dikendalikan agar tidak terlalu tinggi. Sebabnya, kolesterol berlebihan akan terkumpul di sepanjang arteri sebagai plak. Sekiranya itu berlaku, aliran darah mungkin tersekat. Tahap kolesterol tinggi dalam darah, alias hiperkolesterolemia, terjadi ketika kadar kolesterol melebihi tahap normal.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Tahap kolesterol normal sebenarnya berbeza dari satu orang ke orang lain. Ia bergantung pada sama ada orang itu mempunyai risiko penyakit arteri yang lebih tinggi atau lebih rendah. Tetapi secara amnya, tahap kolesterol normal kurang dari 200 miligram per desiliter. Kolesterol dikatakan tinggi jika hasil ujian darah menunjukkan 240 miligram per desiliter. Oleh itu, apakah ciri-ciri peningkatan kadar kolesterol yang perlu diketahui?

1. Sakit kepala

Salah satu gejala khas dan sering muncul sebagai tanda peningkatan kolesterol adalah sakit di bahagian belakang kepala. Sakit kepala yang muncul boleh sangat mengganggu dan terasa berat, tetapi akan bertambah baik setelah serangan kolesterol tinggi mereda.

2. Sakit Dada

Kenaikan kadar kolesterol boleh menyebabkan gejala berupa sakit atau sakit dada di bahagian depan. Biasanya, rasa sakit yang muncul sebagai tanda peningkatan kolesterol juga dirasakan di lengan. Kesakitan yang timbul biasanya akan terasa lebih luar biasa jika kolesterol meningkat seiring dengan tekanan perasaan atau tekanan yang berlebihan.

3. Gangguan Pencernaan

Selain memicu kesakitan, kolesterol tinggi juga dapat mengganggu sistem pencernaan. Itu boleh menjadi penyebab gangguan pencernaan kerana peningkatan kadar kolesterol. Tahap kolesterol tinggi boleh menyebabkan ketidakseimbangan hempedu, dan akhirnya menyebabkan batu empedu. Sebenarnya, terdapat 80 peratus lebih banyak kes batu empedu yang berlaku kerana kolesterol tinggi.

Baca juga: Makan Malam Sihat untuk Penghidap Kolesterol

Bahaya Kolesterol Tinggi

Peningkatan kadar kolesterol boleh mencetuskan pelbagai masalah kardiovaskular. Bermula dari aterosklerosis, pengumpulan kolesterol, hingga plak berbahaya di dinding arteri. Plak akan terkumpul dan mengurangkan aliran darah di dinding arteri, sehingga mengganggu proses peredaran darah.

Sebenarnya, terdapat dua jenis kolesterol yang terdapat di dalam tubuh manusia. Itu dia, lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) atau lipoprotein berketumpatan tinggi yang sering disebut sebagai "kolesterol baik" dan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) atau lipoprotein berketumpatan rendah disebut sebagai "kolesterol jahat".

LDL berfungsi untuk mengangkut kolesterol dari hati ke bahagian lain badan yang memerlukannya. Namun, jika jumlah LDL melebihi had yang diperlukan, ia boleh mendapan di dinding arteri, menyebabkan penyakit. Untuk menentukan kadar kolesterol darah, sama ada masih normal atau mulai berlebihan, dapat dilakukan melalui ujian darah.

Sekiranya tahap kolesterol sudah tinggi, sangat penting untuk mengubah gaya hidup anda untuk mengelakkan risiko penyakit akibat peningkatan kolesterol. Elakkan makan makanan yang mengandungi banyak lemak. Selain itu, mengawal berat badan dan keadaan kesihatan. Walaupun orang gemuk tidak selalu bermaksud mempunyai kolesterol tinggi, tetapi berat badan berlebihan telah terbukti mencetuskan pelbagai penyakit.

Baca juga: 5 Cara Mudah Menurunkan Kolesterol

Ketahui lebih lanjut mengenai kolesterol tinggi dan ciri-cirinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turunsekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found