Ini adalah fakta Terapi Antibodi Monoklonal untuk Mengatasi COVID-19

“Salah satu terapi yang telah dimasukkan dalam Surat Cadangan untuk Revisi Pedoman Pengelolaan COVID-19 di Indonesia adalah terapi antibodi monoklonal. Walau bagaimanapun, terapi ini khusus untuk mereka yang gejalanya masih ringan dan yang belum menggunakan terapi oksigen. Terapi ini menggunakan protein buatan yang dirancang untuk menyekat penyambungan dan kemasukan virus ke dalam sel manusia. "

, Jakarta - Lama kelamaan, semakin banyak ubat dan vaksin terbukti dapat mengatasi COVID-19. Salah satunya adalah terapi antibodi monoklonal yang didakwa dapat mengurangkan masa rawatan di hospital dan mencegah gejala yang semakin teruk. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya dapat diberikan kepada pesakit COVID-19 yang gejalanya masih ringan dan tidak memerlukan terapi oksigen.

Di Amerika Syarikat, A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan juga telah meluluskan penggunaan kecemasan terapi antibodi monoklonal ini sejak Februari 2021. Terdapat dua jenis ubat yang digunakan dalam ubat ini, iaitu bamlanivimab dan etesevimab. Hasil ujian klinikal fasa pertama dan kedua di peringkat global menunjukkan keselamatan, keberkesanan, dan keberkesanan penggunaan ubat-ubatan ini.

Baca juga: Fakta-fakta ini mengenai Ubat Avigan sebagai Terapi COVID-19

Apa itu Terapi Antibodi Monoklonal?

Antibodi monoklonal adalah protein buatan makmal yang meniru kemampuan sistem imun untuk melawan patogen berbahaya seperti virus. Bamlanivimab dan etesevimab adalah antibodi monoklonal yang secara khusus disasarkan pada protein lonjakan virus SARS-CoV-2, sehingga dapat menyekat penyambungan dan kemasukan virus ke dalam sel manusia. Bamlanivimab dan etesevimab ini akan mengikat ke laman web yang berbeza tetapi akan bertindak serentak pada protein lonjakan virus.

Dalam percubaan klinikal pesakit COVID-19 ringan hingga sederhana, infus tunggal bamlanivimab dan etesevimab yang diberikan bersama-sama mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian yang berkaitan dengan COVID-19. Walau bagaimanapun, keselamatan dan keberkesanan laporan ujian penyiasatan dalam rawatan COVID-19 masih dinilai.

Walau bagaimanapun, rawatan dengan bamlanivimab dan etesevimab belum dikaji pada pesakit yang dimasukkan ke hospital untuk COVID-19. Kerana pada masa ini ujian klinikal terapi monoklonal baru terhad kepada pesakit luar. Selain itu, terapi antibodi monoklonal, seperti bamlanivimab dan etesevimab, mungkin menunjukkan hasil klinikal yang lebih buruk ketika diberikan kepada pesakit yang dirawat di hospital dengan COVID-19 yang memerlukan oksigen aliran tinggi atau ventilasi mekanikal.

Ujian yang dilakukan di syarikat farmaseutikal Korea Selatan Celltrion Healthcare telah menunjukkan hasil yang berpotensi untuk rawatan COVID-19 untuk orang dewasa dengan gejala ringan hingga sederhana. Terapi ini telah terbukti dapat menunjukkan aktiviti peneutralan yang kuat terhadap varian virus SARS-CoV-2. jenis liar atau beberapa varian yang kini menjadi perhatian seperti varian Alpha (B 117), Delta (B 1617), Beta (B 1351), hingga Gamma (P1).

Baca juga: Rawatan Jangkitan COVID-19 Berdasarkan Tahap Gejala

Penggunaan Fakta Terapi Antibodi Monoklonal di Indonesia

Di Indonesia, lesen eksklusif untuk terapi antibodi monoklonal Regdanvimab di bawah jenama RegkironaTM kini dipegang oleh Dexa Medica (Dexa Group). Dr. Raymond Tjandrawinata, yang merupakan Pengarah Eksekutif Dexa Laboratories of Biomolecular Sciences (DLBS) mengatakan bahawa RegkironaTM sebagai salah satu pilihan ubat antivirus untuk COVID-19 untuk pesakit COVID-19 di Indonesia telah melalui percubaan klinikal fasa III dengan hasil positif .

Raymond menjelaskan bahawa sekarang sejumlah persatuan profesional perubatan Indonesia telah memasukkan cadangan untuk terapi antibodi monoklonal, salah satunya adalah Regdanvimab dalam Surat Cadangan untuk Semakan Garis Panduan Pengurusan COVID-19 bertarikh 14 Julai 2021. Kumpulan Dexa juga telah memperoleh darurat gunakan keizinan (EUA) dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah untuk mengimport RegkironaTM ke Indonesia secara berkelanjutan, sesuai dengan keperluan hospital dan doktor untuk perawatan pasien COVID-19.

Kesan Sampingan yang Perlu Diperhatikan

Terdapat beberapa kesan sampingan yang serius dan tidak dijangka dari terapi antibodi monoklonal, ini termasuk hipersensitiviti, anafilaksis, dan reaksi berkaitan infus. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya untuk bamlanivimab tanpa pentadbiran bersama etesevimab. Sebagai tambahan, keadaan klinikal yang semakin teruk setelah pemberian bamlanivimab juga telah dilaporkan, walaupun tidak diketahui apakah kejadian ini berkaitan dengan penggunaan bamlanivimab atau dengan pengembangan COVID-19. Kesan sampingan bamlanivimab dan etesevimab yang mungkin diambil adalah mual, pening, pruritus, dan ruam.

Baca juga: Pengambilan Vitamin yang Disarankan untuk Orang dengan COVID-19

Itulah beberapa perkara yang perlu anda fahami mengenai terapi antibodi monoklonal. Sekiranya anda masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ubat ini, anda boleh bertanya kepada doktor anda. Walau bagaimanapun, jika anda atau orang terdekat anda telah pulih dari COVID-19, anda masih harus melakukan pemeriksaan di hospital untuk mengelakkan kesan jangka panjang dari virus ini. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital melalui jadi lebih mudah. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Berita Satu. Diakses pada tahun 2021. Terapi Antibodi Monoklonal Regdanvimab Berkesan dalam Meneutralkan Varian Baru Covid-19.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. COVID-19: Apa itu Terapi Antibodi Monoklonal?
A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan. Diakses pada tahun 2021. Kemas kini Coronavirus (COVID-19): FDA Mengizinkan Antibodi Monoklonal untuk Rawatan COVID-19.
A.S. Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Antibodi Monoklonal Anti-SARS-CoV-2.

Recent Posts