Inilah Keunikan dan Karakteristik Penyu Jawa

"Selain memiliki suara merdu, kura-kura Jawa memiliki keunikan yang disebut katuranggan. Dengan keunikan ini, pencinta burung dapat mengetahui seperti apa suara kura-kuraJava, hanya dengan melihat tubuhnya. "

Jakarta - Memiliki tubuh langsing yang panjang, dengan paruh hitam, daya tarikan penyu penyu Jawa mendapat tempat yang istimewa di hati para pencinta burung. Juga dikenal sebagai kura-kura tempatan, burung-burung ini serangga dalam habitat semula jadi mereka.

Salah satu kebiasaan burung ini adalah terbang dan bertengger di kebun atau ladang. Selain itu, mereka juga sering mencari makanan di jalan raya yang jarang dilalui manusia. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ciri dan keunikan kura-kura Jawa? Ayuh, lihat perbincangan berikut!

Baca juga: Fakta Mengenai Penyu Yang Perlu Anda Ketahui

Ciri-ciri Burung Penyu Jawa

Kura-kura Jawa mempunyai panjang badan sekitar 20-25 sentimeter. Ekornya lebih pendek daripada panjang badan, dengan kepala bulat. Bulu di kepala burung ini umumnya berwarna kelabu, sedangkan bahagian belakang berwarna coklat dengan tepi hitam.

Sementara itu, bulu di bahagian paling hujung ekor burung ini mempunyai warna kehitaman, tetapi ujungnya berwarna putih. Paruh dan iris burung ini mempunyai warna abu-abu kebiruan, dengan kaki merah hingga merah muda gelap.

Harap maklum bahawa bentuk fizikal kura-kura jantan dan betina berbeza. Burung jantan mempunyai ciri fizikal yang kuat dan bergerak dengan pantas. Wajah dikuasai oleh putih, yang lebih banyak daripada wanita.

Selain itu, burung jantan mempunyai paruh dengan ketebalan yang berbeza dengan betina. Paruhnya juga lebih tebal dan tebal. Ciri unik lain, ekornya dapat mengembang ketika mengibaskannya. Semasa mengawan, burung jantan akan mengangguk, yang merupakan tanda bahawa dia sedang panas.

Lalu, bagaimana dengan burung betina? Penyu Jawa betina mempunyai paruh yang lebih pendek dan nipis. Sekiranya anda melihat dengan teliti, matanya kelihatan lebih terkulai dan kakinya rapuh kerana lebih kurus daripada burung jantan. Semasa mengawan, burung betina akan mengibaskan ekornya hingga mengembang sedikit.

Baca juga: Penjagaan 5 finch yang perlu anda ketahui

Mempunyai Katuranggan Unik

Kura-kura Jawa, yang namanya Latin Geopelia striata Burung ini tidak hanya memiliki suara merdu, tetapi juga memiliki banyak ciri unik yang tidak dimiliki burung lain. Uniknya, kura-kura dengan ciri-ciri tertentu kadang-kadang disebut penyu penyu, yang diyakini mempunyai pengaruh tertentu pada pemiliknya dan juga prestasi ketika menyertai pertandingan.

Kura-kura biasanya mempunyai ciri-ciri fizikal tertentu, seperti bentuk badan, warna mantel, paruh, kaki, dan sifat atau tingkah laku yang menyertai peraduan ini. Katuranggan yang hanya terdapat di merpati penyu dapat menunjukkan bagaimana kedengarannya ketika dimasukkan dalam pertandingan. Bagi pencinta burung, sudah cukup untuk melihat bahagian katuranggan, anda sudah dapat mengetahui bagaimana suara itu akan dikeluarkan oleh burung itu.

Namun, jika dibandingkan dengan kura-kura Thailand (kura-kura Bangkok), suara kura-kura Jawa agak kecil dan tipis. Biasanya, burung yang dipelihara oleh kebanyakan penggemar hanya diberi makan dalam bentuk biji-bijian seperti millet putih, barli, millet merah, biji-bijian kecil dengan sedikit beras ketan hitam.

Namun, ada juga pemilik burung yang memberikan makanan tambahan seperti biji mustard, biji godem, biji kenari, dan makanan tambahan untuk keperluan mineral dalam bentuk tulang sotong.

Baca juga: Ketahui ciri-ciri merpati yang sihat, inilah penjelasannya

Bukan hanya mengenai makanan, dalam menjaga burung ini, kandang juga perlu dipertimbangkan. Oleh kerana burung-burung ini perlu terkena sinar matahari langsung, banyak pemilik burung mengeringkan sangkarnya di tiang angkat dengan ketinggian kira-kira 7 meter.

Itulah sedikit perbincangan mengenai ciri dan keunikan kura-kura Jawa. Sekiranya anda memelihara burung, baik kura-kura atau jenis lain, penting untuk memperhatikan makanan dan kebersihan kandang. Sekiranya burung peliharaan anda sakit, gunakan aplikasinya untuk bercakap dengan doktor haiwan, ya.

Rujukan:
Mongabay Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Penyu Jawa, burung dengan keunikan Katurangga.
Dhekung. Diakses pada tahun 2021. Sedikit mengenai Javan Turtledove.
ID Burung. Diakses pada tahun 2021. Penyu Jawa, Zebra Dove (Geopelia striata).

Recent Posts