Jangan cuai, ini adalah 7 petua untuk memberi makanan tambahan untuk anak-anak

Jakarta - Pemberian vitamin atau makanan tambahan untuk anak-anak biasanya dilakukan oleh ibu bapa untuk menjaga dan meningkatkan sistem imun anak. Terutama jika cuaca tidak menentu seperti sekarang. Sistem imun yang kuat diperlukan agar anak-anak tidak mudah dijangkiti penyakit.

Baca juga: Ibu, Ketahui Nutrien Terbaik Untuk Digunakan Kanak-kanak

Jadi, adakah pemberian makanan tambahan untuk kanak-kanak dibenarkan? Sebenarnya, pemberian vitamin kepada anak-anak tidak boleh sewenang-wenangnya. Walau bagaimanapun, jika doktor mengesyorkan memberi vitamin kepada anak-anak, ibu boleh mendapatkan petua memberi suplemen kepada anak-anak agar sesuai dengan keadaan kesihatan anak-anak mereka. Ayuh, lihat ulasan dalam artikel ini!Inilah Anak Yang Memerlukan Makanan Tambahan

Sekiranya ibu telah memberi anaknya makanan seimbang yang sihat, penggunaan makanan tambahan tidak diperlukan. Sekiranya anda ingin memberikannya juga, ia mesti dengan kebenaran doktor dan perlu dibatasi. Terdapat beberapa jenis keadaan kanak-kanak yang umumnya memerlukan makanan tambahan atau vitamin tambahan.

 1. Anak-anak yang menjalani diet vegetarian berisiko mengalami kekurangan vitamin B12, yang biasanya terdapat pada ayam dan ikan.
 2. Kanak-kanak dengan penyakit tertentu, seperti penyakit seliak dan penyakit radang usus.
 3. Kanak-kanak yang telah menjalani prosedur pembedahan.
 4. Anak-anak yang tidak biasa dalam diet mereka dan pilih-pilih makanan yang mereka makan.
 5. Kanak-kanak yang sukar mendapatkan makanan sihat dan berkhasiat.
 6. Kanak-kanak yang lebih suka makanan segera.
 7. Kanak-kanak yang terlalu banyak minum minuman berkarbonat.

Itulah beberapa keadaan kanak-kanak yang memerlukan tambahan vitamin dan makanan tambahan. Sekiranya ibu mempunyai anak dengan keadaan ini, tidak ada salahnya menggunakannya dan tanyakan terus kepada pakar pediatrik mengenai vitamin dan makanan tambahan yang diperlukan. Dengan cara itu, kanak-kanak tidak akan mengalami nutrien dan vitamin yang berlebihan dalam badan mereka.

Baca juga : 6 Vitamin Kanak-kanak Yang Perlu Dimakan untuk Membesar

Petua Memberi Makanan Tambahan kepada Kanak-kanak

Sekiranya menurut doktor anak anda, anda memerlukan suplemen dan vitamin tambahan, anda harus melakukan beberapa petua yang boleh anda lakukan agar pentadbiran suplemen dan vitamin dilakukan dengan betul:

 1. Sebaiknya jangan mengatakan bahawa vitamin atau makanan tambahan yang diberikan adalah gula-gula atau makanan kegemaran kanak-kanak. Jelaskan kepada anak anda bahawa dia perlu mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk kesihatannya.
 2. Pilih jenis vitamin yang paling sesuai untuk kanak-kanak mengikut usia. Pada masa ini terdapat banyak jenis vitamin yang boleh diberikan kepada anak-anak. Bermula dari vitamin kunyah, sirap, bentuk serbuk hingga tablet. Pastikan anak anda dapat mengambil vitamin dengan betul.
 3. Selain vitamin, ibu juga boleh memilih vitamin atau makanan tambahan dengan rasa yang sesuai untuk anak-anak. Dengan cara itu, anak akan lebih tenang ketika mengambil vitamin.
 4. Sekiranya anak anda mengambil ubat tertentu, anda harus memberi sejarah perubatan kepada doktor anda sebelum memberikan makanan tambahan kepada anak anda.
 5. Apabila anak berusia lebih dari 4 tahun, ibu dapat mengajar anak bagaimana mengambil vitamin dengan betul. Ibu boleh mengajar anda cara menelan makanan tambahan dalam bentuk pil atau kapsul.
 6. Bina suasana yang menyenangkan sebelum memberi vitamin kepada anak-anak agar anak-anak tidak mengalami kegelisahan atau ketakutan yang berlebihan.
 7. Perhatikan dos dan keperluan kanak-kanak untuk diberikan vitamin dan makanan tambahan.

Baca juga: 2 Pengendalian Pertama Semasa Kanak-kanak Tercekik Makanan

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu ketika memberi makanan tambahan atau vitamin kepada anak-anak. Perhatikan dos makanan tambahan pada kanak-kanak. Makanan tambahan atau vitamin yang berlebihan sebenarnya dapat meningkatkan risiko gangguan tidur, konsentrasi, dan bahkan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih buruk.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Vitamin untuk Kanak-kanak: Adakah Mereka Memerlukannya (Dan Yang Mana)?
Ahli diet Autisme. Diakses 2021. 5 Petua Untuk Mendapatkan Anak Anda Mengambil Makanan Tambahan.
Berkembang oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Vitamin untuk Kanak-kanak: Adakah Anak Sihat Memerlukan Makanan Tambahan?
Berkhasiat oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Mendapatkan Vitamin dan Mineral Terlalu Banyak.

Recent Posts