Ketahui 8 Pemeriksaan yang Dilakukan oleh Doktor ENT

, Jakarta - Kawasan THT atau telinga, hidung dan tekak mempunyai pengkhususan tersendiri dalam dunia perubatan. Untuk menjadi pakar dalam bidang ini, waktu pendidikan tidaklah singkat. Memerlukan sehingga lima tahun pendidikan pakar dan empat tahun pendidikan umum. Tidak hanya berkaitan dengan tiga bidang yang disebutkan sebelumnya, doktor ENT berperanan menangani sejumlah penyakit yang berlaku di kepala dan leher.

Beberapa penyakit yang biasanya dirawat oleh doktor ENT adalah jangkitan telinga, alergi, sinusitis, radang amandel, kesukaran menelan, apnea tidur, dan banyak lagi. Nah, dalam menjalankan tugas mereka dalam mengatasi masalah di bidang ini, ada jenis tindakan perubatan yang biasanya mereka lakukan, yaitu:

Baca juga: Serak, Bilakah Masa Terbaik untuk Memanggil Doktor ENT?

 • audiometri. Pemeriksaan audiometrik dilakukan untuk menilai kemampuan pendengaran. Pemeriksaan ini dapat membantu mengesan pekak.
 • Esofagoskopi. Dalam prosedur ini, doktor memasukkan tiub fleksibel dengan hujung kamera ke dalam mulut, dan kemudian diarahkan ke kerongkongan untuk menilai masalah di kerongkong, seperti kesukaran menelan.
 • Pembedahan sinus dengan endoskopi. Dalam prosedur ini, doktor memasukkan tiub binokular kecil ke saluran hidung untuk mendiagnosis dan merawat resdung.
 • Tonsilektomi. Tonsillectomy dilakukan untuk memotong dan mengeluarkan amandel dari dalam kerongkong. Operasi ini biasanya dilakukan pada pesakit kanak-kanak.
 • Septoplasti. Operasi ini bertujuan untuk memperbaiki kedudukan septum hidung dan membuka penyumbatan yang menghalang saluran pernafasan.
 • Trakeostomi. Matlamat utama prosedur trakeostomi adalah untuk mempercepat saluran udara yang tersumbat, dengan pemasangan saluran udara yang dibantu di trakea.
 • Tympanomastoidectomy. Operasi ini bertujuan untuk membina semula dan membuang kemasukan epitelium (cholesteatoma) di telinga tengah. Doktor membuang tisu yang tidak normal atau rosak kerana jangkitan pada bahagian tulang mastoid di belakang telinga. Kemudian, doktor ENT juga memperbaiki gendang telinga, serta tulang pendengaran.
 • Pembedahan tumor leher. Pakar ENT bertugas melakukan pembedahan membuang ketulan atau tumor di bahagian leher dan kepala.

Baca juga: Gendang telinga pecah, bolehkah normal kembali?

Bilakah Masa yang tepat untuk berjumpa doktor ENT?

Apabila anda mengalami gangguan di kawasan telinga, hidung, dan tekak, anda biasanya hanya berjumpa dengan doktor umum. Oleh itu, pada doktor umum anda boleh dirujuk untuk berjumpa doktor ENT. Walaupun tidak semua kes dirujuk terus ke doktor ENT. Beberapa keadaan boleh menyebabkan seseorang dirujuk ke doktor THT oleh doktor am, termasuk:

 • Kesesakan hidung yang teruk.
 • Bau yang terganggu.
 • Telinga berdering.
 • Kecacatan pendengaran.
 • Kesukaran menelan.
 • Tidur berdengkur.

Sementara itu, semasa sesi perundingan, pakar ENT akan melakukan beberapa perkara, iaitu:

 • Mengkaji data kesihatan pesakit dan bertanya tentang sebab-sebab di sebalik pesakit dirujuk ke doktor THT.
 • Periksa sebab-sebab gejala dan gangguan melalui pemeriksaan fizikal dan ujian lain seperti nasofaringoskopi. Biasanya, keputusan ujian akan selesai dan diumumkan dalam satu hari. Dalam keadaan tertentu, seperti biopsi, keputusan ujian akan keluar dalam beberapa minggu.
 • Cadangan rawatan seperti mengambil ubat, memperbaiki gaya hidup seperti berhenti merokok atau minum alkohol.

Perlu diketahui bahawa gangguan telinga, hidung, dan tekak adalah keadaan yang rumit. Oleh itu, pakar ENT biasanya merujuk pesakit kepada pakar lain, seperti pakar neurologi, pakar alergi, pakar onkologi atau audiolog (sekiranya pesakit mengalami masalah pendengaran). Semua doktor ini diharapkan dapat bekerjasama dalam menangani keadaan pesakit.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk berjumpa doktor ENT?

Sekiranya anda mengalami gangguan di kawasan telinga, hidung, atau tekak, maka anda boleh berjumpa dengan doktor umum terlebih dahulu. Sekiranya ternyata anda dirujuk ke doktor ENT, tidak perlu panik. Kini anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui e-mel, dengan cadangan doktor di bawah:

 • dr. Al Hafiz, Sp.ENT-KL (K), FICS. Perunding pakar ENT dari Universiti Andalas. Pada masa ini, doktor Al Hafiz berlatih di Hospital Universiti Andalas di Padang, dan Dr. M. Djamil di Padang.
 • dr. Zafina Cora, Sp. T.H.T.K.L. Pakar Pakar Hidung Telinga-Pembedahan Kepala dan Leher di Hospital Sari Mutiara, Medan dan Hospital Islam Malahayati, Medan. Doctor Zalfina Cora adalah anggota Ikatan Doktor Indonesia (IDI). Dia lulus dari Pakar Pakar Tenggorokan Hidung-Pembedahan Kepala dan Leher di Fakulti Perubatan, Universiti Sumatera Utara.
 • dr. Woro Safitri, Sp ENT-KL. Pakar ENT berlatih di Bhayangkara Nganjuk Hospital dan Kertosono Hospital. Doktor Woro Safitri menamatkan pendidikannya sebagai pakar ENT di Universiti Airlangga

Jangan lupa untuk muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play sekarang!

Recent Posts