Jangan Panik, Inilah Cara Mengubati Tonsillitis pada Kanak-kanak

, Jakarta - Keradangan tonsil adalah salah satu gangguan yang dianggap rentan terjadi pada anak-anak. Organ yang berguna untuk memerangkap bakteria dan kuman boleh mengalami jangkitan mereka sendiri. Pada kanak-kanak, ini mungkin kerana badan masih tumbuh sehingga lebih rentan daripada orang dewasa. Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa cara untuk mengubati radang amandel pada anak.

Cara merawat tonsilitis pada kanak-kanak

Amandel adalah gumpalan tisu di kedua-dua bahagian belakang tekak yang membantu sistem imun melindungi tubuh daripada jangkitan. Apabila amandel dijangkiti, keadaan ini dikenali sebagai tonsilitis. Namun, orang Indonesia lebih sering menyebutnya sebagai amandel. Amandel yang dijangkiti dicirikan oleh merah, bengkak, dan sakit tekak.

Baca juga: Penyebab Amandel pada Kanak-kanak

Ia dinyatakan sekiranya Tonsil memang mudah menyerang kanak-kanak dan remaja berusia 5-15 tahun. Oleh itu, ibu tidak perlu segera panik apabila mendapati amandel anak meradang. Tonsillitis boleh disebabkan oleh virus atau bakteria. Beberapa virus yang menyebabkan tonsilitis, yaitu virus selesema, adenovirus, dan virus Epstein-Barr. Sementara itu, bakteria sering menjadi penyebab tonsilitis dan bakteria yang paling kerap menyerang adalah: Streptokokus Kumpulan A. .

Tonsillitis yang disebabkan oleh virus biasanya hilang sendiri dalam beberapa hari. Sekiranya tonsilitis disebabkan oleh bakteria, anak anda mungkin perlu mendapatkan preskripsi untuk antibiotik dari doktor. Setelah mengambil antibiotik, gangguan ini biasanya akan mereda dalam dua atau tiga hari.

Namun, pastikan bahawa antibiotik yang dimakan oleh anak anda adalah dos yang tepat dan habis, walaupun gejalanya telah hilang sepenuhnya. Tujuannya agar bakteria ini tidak tahan terhadap dadah. Di samping itu, terdapat beberapa perkara lain yang dapat membantu melegakan radang amandel pada kanak-kanak, seperti:

1. Penjagaan Rumah

Beberapa rawatan di rumah dapat menjadikan anak anda lebih selesa dan membuat pemulihan lebih cepat dan lebih baik. Di samping itu, dengan mengetahui penyebab tonsilitis pada kanak-kanak, rawatannya boleh berbeza. Sekiranya disebabkan oleh virus, kemungkinan besar akan menjadi lebih baik selepas tujuh hingga sepuluh hari. Gangguan ini dapat diatasi dengan lebih cepat dengan melakukan rawatan di rumah, termasuk:

  • Cukup rehat
  • Minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Mengonsumsi minuman penghilang sakit tekak, seperti teh atau air suam yang dicampur dengan madu.
  • Makan lozenges tekak. Kanak-kanak berumur 4 tahun sudah boleh makan gula-gula ini.
  • Gunakan pelembap untuk mengelakkan udara kering, yang dapat memperburuk kerengsaan tekak.
  • Elakkan terkena asap rokok.
  • Ambil parasetamol untuk melegakan demam dan kesakitan. Walau bagaimanapun, pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai penggunaannya.

Sekiranya anak kecil anda mengidap radang amandel akibat jangkitan kuman, ibu boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan preskripsi antibiotik. Melalui, ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Cara mengetahui perbezaan antara amandel dan sakit tekak

2. Ambil Antibiotik

Sekiranya tonsilitis pada kanak-kanak disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik. Ubat ini mesti diminum selama 10 hari dianggap berkesan, terutamanya jika gangguan itu disebabkan oleh: Streptokokus Kumpulan A. . Antibiotik ini benar-benar mesti digunakan walaupun simptomnya hilang. Sekiranya tidak dilakukan, jangkitan boleh bertambah buruk atau merebak ke bahagian lain badan. Risiko lain yang boleh berlaku adalah demam reumatik dan keradangan ginjal yang serius.

Kemudian, bila tonsilitis pada kanak-kanak harus dikendalikan?

Apabila anak anda mengalami jangkitan berulang, pakar pediatrik boleh mengesyorkan tonsilektomi untuk membuang tonsil. Tonsillectomy adalah salah satu pembedahan yang paling biasa dan selamat dilakukan pada kanak-kanak hari ini. Biasanya hanya mengambil masa 20 minit dan anak dapat pulang beberapa jam selepas operasi.

Bolehkah Tonsillitis Dicegah?

Cara paling berkesan untuk mencegah radang amandel ini pada anak kecil anda adalah dengan menjauhkan anak dari orang yang pernah mengalami, atau sedang menderita, radang amandel atau sakit tekak. Ibu juga harus memastikan semua ahli keluarga di rumah selalu mencuci tangan dengan betul.

Baca juga: 4 Gangguan Tenggorokan yang Dapat Diubati oleh Doktor THT

Sekiranya seseorang dalam keluarga anda menghidap radang amandel, pisahkan gelas minum dan peralatan makan dan basuh dengan air panas yang dicampurkan dengan sabun. Pastikan tidak berkongsi makanan, minuman, serbet atau tuala dengan ahli keluarga yang lain. Berikan sikat gigi baru setelah mendapatkan rawatan sehingga sembuh.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses tahun 2020. Tonsillitis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tonsillitis.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Tonsillitis Pediatrik.

Recent Posts