Adakah benar bahawa jangkitan COVID-19 dapat disembuhkan dalam 2 hari?

"Seseorang yang dijangkiti COVID-19 mengaku telah sembuh hanya dalam dua hari. Walaupun gejalanya ringan, pada dasarnya seseorang yang dijangkiti COVID-19 masih perlu menjalani pengasingan diri. Setelah dinyatakan sembuh, mereka yang telah dijangkiti COVID-19 juga harus mengetahui tentang gejala jangka panjang COVID-19. "

, Jakarta - Salah seorang artis ternama mengaku baru pulih dari korona hanya dalam dua hari. Dia mengatakan bahawa ketika dia dijangkiti COVID-19 dia tidak mempunyai gejala, hanya batuk kecil yang kemudian sembuh dalam dua hari. Walaupun anda mempunyai simptom ringan, seseorang yang dijangkiti Covid-19 masih perlu menjalani pengasingan terlebih dahulu.

Untuk dinyatakan sebagai penyembuh dan pengasingan lengkap, anda juga harus memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh WHO dan Kementerian Kesihatan. Menurut Keputusan Menteri Kesihatan (KMK) Nombor HK.01.07 / Menkes / 413/2020, kriteria untuk pesakit pulih bergantung kepada keparahan gejala COVID-19. Jadi, bagaimana jika simptom hilang dalam dua hari? Adakah seseorang masih perlu menjalani pengasingan? Kami mengesyorkan agar anda membaca penjelasan berikut terlebih dahulu.

Baca juga: Kenali Protokol Kesihatan 5M untuk Mencegah COVID-19

Berapa Lama Jangkitan Covid-19 Dapat Disembuhkan?

Masa penyembuhan jangkitan COVID-19 bergantung pada seberapa teruk gejala seseorang. Sekiranya anda hanya mengalami simptom ringan, masa penyembuhannya lebih pendek. Sekiranya terdapat gejala yang sederhana hingga teruk, masa penyembuhan mungkin lebih lama. Keadaan usia dan kesihatan juga mempengaruhi jangka masa yang diperlukan untuk pulih dari COVID-19.

WHO menyatakan bahawa orang dengan COVID-19 telah dinyatakan sembuh ketika mereka tidak lagi menunjukkan gejala COVID-19, tanpa perlu menguji semula PCR. Namun, ada beberapa kriteria yang harus dipenuhi untuk dinyatakan sembuh:

 • Asimptomatik: telah melewati tempoh pengasingan selama 10 hari setelah gejala pertama muncul atau sejak mengambil spesimen diagnosis pengesahan.
 • Gejala ringan hingga sederhana: telah diasingkan sekurang-kurangnya 10 hari, ditambah 3 hari tanpa gejala.
 • Gejala teruk: telah melewati tempoh pengasingan sekurang-kurangnya 10 hari, ditambah 3 hari tanpa gejala dan 1 keputusan ujian PCR negatif.

Sekiranya dalam masa 10 hari pesakit COVID-19 masih merasakan simptom, maka dia mesti menjalani pengasingan selagi gejala COVID-19 masih ada, ditambah 3 hari tanpa gejala, misalnya:

 • Sekiranya anda merasakan simptom selama 14 hari, anda masih perlu menjalani tempoh pengasingan 14 hari + 3 hari tanpa gejala. Sebanyak 17 hari pengasingan dihitung dari kemunculan gejala.
 • Sekiranya anda merasakan simptom selama 30 hari, maka anda perlu melalui tempoh pengasingan selama 30 hari + 3 hari tanpa gejala. Sebanyak 33 hari sejak gejala muncul.

Garis panduan ini dibuat kerana hasil ujian PCR positif tidak semestinya menunjukkan adanya virus COVID-19 yang aktif. Ujian PCR positif (pada pesakit yang mengasingkan diri dan dikatakan pulih) biasanya hanya mengesan virus yang mati, kerana sistem kekebalan tubuh sudah dapat mengendalikannya.

Sekiranya Saya Mengakhiri Pengasingan Apabila Gejala Menghilangkan?

Antibodi COVID-19 biasanya terbentuk 5-10 hari selepas jangkitan. Ini bermaksud, menurut WHO, risiko penularan dari orang yang telah selesai menjalani pengasingan selama sekurang-kurangnya 10 hari (tidak ada gejala / gejala ringan) agak kecil, walaupun hasil ujian PCR masih positif.

Baca juga: Mengenal 3 Jenis Ujian Corona yang Digunakan di Indonesia

Walaupun gejala ringan telah hilang dalam dua hari, pesakit masih harus menjalani pengasingan diri selama sekurang-kurangnya 10 hari untuk mencegah penularan virus kepada orang lain. Di samping itu, kriteria pemulihan juga harus ditentukan oleh pertimbangan doktor, bukan dengan keputusan peribadi. Sekiranya mereka memenuhi kriteria di atas, maka pesakit boleh mengakhiri pengasingan dan dapat berinteraksi dengan orang lain, tetapi tetap dengan mengikuti protokol kesihatan.

Tonton Ini Setelah Pulih dari Corona

Secara amnya, seseorang yang dijangkiti COVID-19 dapat pulih sepenuhnya dalam beberapa minggu setelah gejala pertama muncul. Walaupun begitu, ada yang masih mengalami gejala selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan setelah dinyatakan menyembuhkan virus ini. Biasanya, orang yang masih mengalami gejala lanjut adalah golongan tua dan orang yang menderita keadaan perubatan tertentu.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa orang muda dan sihat juga dapat mengalami gejala jangka panjang atau sindrom COVID-19 pasca akut. Simptom COVID-19 jarak jauh perkara yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Keletihan;
 • Sukar bernafas;
 • Batuk;
 • Sakit sendi dan otot;
 • Sakit dada;
 • Sakit kepala;
 • Jantung berdegup kencang;
 • Tidak sensitif terhadap deria bau (anosmia) dan deria rasa;
 • Kesukaran menumpukan perhatian;
 • Sukar tidur;
 • Ruam.

Baca juga: Anda masih boleh dijangkiti, ini adalah gejala COVID-19 setelah vaksin selesai

Sekiranya pesakit telah dinyatakan sembuh tetapi masih mengalami gejala jangka panjang seperti yang disebutkan di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Untuk mengekalkan imuniti, anda mungkin juga perlu mengambil makanan tambahan atau vitamin. Sekiranya stok hampir habis, beli di kedai kesihatan . Tidak perlu bersusah payah beratur di farmasi, anda boleh selamat di rumah dan pesanan anda akan dihantar ke tempat anda. Praktikal dan mudah bukan? Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

WHO. Diakses pada tahun 2021. Kriteria untuk membebaskan pesakit COVID-19 dari pengasingan.

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pemulihan Coronavirus.
Pasukan Petugas Mengendalikan COVID-19. Diakses pada tahun 2021. KEPUTUSAN MENTERI KESIHATAN REPUBLIK INDONESIA NOMBOR HK.01.07 / MENKES / 4641/2021.

Recent Posts