Apa itu Ujian Darah Lengkap?

Jakarta - Pernahkah anda mendengar, atau bahkan mempunyai jumlah darah yang lengkap? Pengiraan darah lengkap perlu dilakukan sekiranya seseorang ingin mengesan penyakit yang dialami tanpa gejala atau memantau keadaan kesihatan semasa peserta menjalani rawatan lain. Kiraan darah lengkap termasuk dalam rangkaian pemeriksaan perubatan untuk mengesan anemia, jangkitan, masalah pembekuan darah, dan barah darah.

Baca juga: Ini adalah komponen yang diperiksa semasa ujian darah

Tujuan Pemeriksaan Darah Lengkap

Kiraan darah lengkap bertujuan untuk menentukan keadaan kesihatan keseluruhan peserta, terutamanya untuk penyakit yang berkaitan dengan darah, seperti:

  • Anemia, yang merupakan keadaan apabila jumlah sel darah merah lebih rendah daripada jumlah normal.

  • Leukemia, iaitu barah yang menyerang sel darah putih. Kanser ini berlaku apabila sel darah putih tumbuh menjadi lebih banyak dan menjadi ganas dan memakan sel darah merah.

  • Gangguan pembekuan darah, yang merupakan keadaan yang terjadi ketika ada kelainan platelet.

Baca juga: Peranan Ujian Hematologi Lengkap dalam Mendiagnosis Penyakit

Termasuk dalam Prosedur Pemeriksaan Darah Lengkap

Beberapa ujian yang termasuk dalam jumlah darah lengkap termasuk:

1. Hemoglobin (Hb)

Hemoglobin adalah protein yang terkandung dalam sel darah merah dan berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Nah, kandungan oksigen dalam darah inilah yang menjadikan darah menjadi merah. Perubahan hemoglobin dalam darah boleh menjadi tanda bahawa anda menderita masalah kesihatan.

2. Hematokrit (Ht)

Tahap hematokrit yang tinggi dalam badan menunjukkan bahawa anda mengalami dehidrasi. Ujian tahap hematokrit adalah sebahagian daripada jumlah darah lengkap yang digunakan untuk mengesan anemia. Selain itu, pemeriksaan hematokrit juga dilakukan untuk mengetahui reaksi tubuh terhadap rawatan yang dilakukan.

3. Platelet

Proses pembekuan darah dapat terganggu ketika kadar trombosit tidak normal. Gangguan yang berlaku biasanya merangkumi pembekuan hingga pembekuan darah. Kerana dapat membeku darah, platelet berfungsi menutup dan menyembuhkan luka. Platelet juga berfungsi untuk menghentikan pendarahan ketika berlaku kecederaan

4. Sel Darah Merah

Sel darah merah mempunyai fungsi membawa oksigen dan nutrien ke seluruh badan. Sel darah merah dengan tahap tidak normal akan menjadi tanda bahawa anda menderita penyakit tertentu. Penyakit ini termasuk anemia, pendarahan, dan kekurangan cairan atau dehidrasi.

5. Sel Darah Putih

Sel darah putih mempunyai fungsi untuk melindungi tubuh dari segala jenis penyakit. Sel darah putih juga bertanggung jawab untuk mengesan dan membasmi mikroorganisma asing, seperti virus, bakteria, atau parasit yang membawa penyakit atau jangkitan ke dalam tubuh.

6. Gula Darah

Ujian gula darah dilakukan untuk mengetahui tahap gula dalam darah. Seseorang yang menghidap diabetes akan memerlukan ujian ini secara berkala. Terdapat banyak jenis ujian gula darah dengan fungsi yang berbeza. Selain mengesan diabetes, ujian gula darah dilakukan untuk memastikan tahap gula darah orang yang menghidap diabetes berada pada tahap normal.

Baca juga: Darah Menjadi Sampel Utama untuk Ujian Hematologi, Benarkah?

Ujian darah dilakukan dengan mengambil sampel darah. Namun, anda tidak perlu terlalu takut, okey? Kerana kesakitan hanya ada pada awalnya apabila jarum dimasukkan ke dalam kulit. Nah, jenis pemeriksaan di atas boleh anda lakukan untuk mengetahui keadaan kesihatan yang anda alami. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui. Ayuh, muat turun aplikasinya dengan segera!

Recent Posts