Ketahui 7 Fakta Menarik Tentang Anjing Husky

"Huskies adalah baka yang paling biasa dijumpai di negara atau wilayah bersalji. Anjing Husky mempunyai bulu yang kelihatan seperti mantel yang begitu tebal. Sebilangan besar huskies mempunyai mata biru pucat. Sekiranya anda ingin memelihara anjing yang serak, pastikan cuaca tempat tinggal anda sejuk dan sejuk, dan mempunyai halaman yang sangat luas untuk dia bergerak. "

, Jakarta - Anjing serak terkenal dengan penampilan seperti serigala dan mata biru yang khas. Baka husky adalah yang paling biasa di negara atau kawasan bersalji. Anjing serak mempunyai keperibadian yang ramah, lembut, berwibawa tetapi tidak agresif.

Dengan bulu tebal, mata berbentuk badam, dan bentuk otot, huskies dilihat sebagai anjing tampan dan gagah. Beratnya 50 - 60 sentimeter dan berat 16 - 27 kilogram. Sekiranya anda ingin tahu sama ada anjing husky sesuai dipelihara mengikut gaya hidup anda, ketahui dahulu fakta menarik mengenai anjing husky.

Baca juga: Lakukan Petua Ini Semasa Bersenam Dengan Anjing

Berikut adalah beberapa fakta menarik untuk diketahui mengenai anjing Husky:

  1. Anjing Husky Hidup dalam Cuaca yang Sangat Dingin

Bagaimana sekam dapat hidup dalam cuaca sejuk seperti itu? Anjing Husky mempunyai bulu yang kelihatan seperti mantel yang tebal. Itulah yang membuat mereka tetap panas pada suhu di bawah sifar.

Husky mempunyai "Kot ganda" atau dua lapisan rambut tebal dengan lapisan bawah yang kuat, yang menjadikannya terasa hangat. Anjing yang serak juga mempunyai cakar yang kuat untuk mempertahankan cengkaman di tanah berais. Anjing serak juga penggali yang hebat, dapat menggali lubang di salji untuk memberi perlindungan dari angin sejuk.

  1. Mampu Mengubah Metabolisme

Adakah anda tahu bahawa huskies boleh berjalan berjam-jam tanpa penat? Ini kerana badan dapat menyimpan simpanan tenaga dalam lemaknya.

Baca juga: 4 Sebab Anjing Perlu Berjalan dan Bermain

  1. Anjing Ikonik dari Siberia

Itulah sebabnya mengapa mereka juga dijuluki Siberian Husky. Namun, anjing-anjing ini diperkenalkan ke Alaska pada tahun 1909 untuk lumba kereta luncur anjing, ketika mereka berasal dari Siberia. Siberian Husky berasal dari Asia Timur Laut di mana mereka dibesarkan oleh orang Chukchi di Siberia untuk menarik kereta luncur, dan menjadi sahabat manusia.

  1. Mempunyai Mata yang Cantik

Banyak huskies mempunyai mata biru pucat. Heterochromia (dua mata berwarna berbeza) juga merupakan sifat genetik pada huskies, tetapi salah satunya hampir selalu berwarna biru.

  1. Bukan Anjing yang Sesuai untuk Disimpan di Setiap Rumah

Tidak hairanlah si serak sangat senang tumbuh dan hidup di iklim sejuk jika dilihat dari sifat fizikalnya. Anjing ini juga memerlukan halaman yang luas untuk bergerak dan menggunakan semua tenaga yang dimilikinya. Sekiranya anda tidak tinggal di iklim yang sejuk atau mempunyai halaman yang sempit, mungkin tidak sesuai untuk Husky. Bagi anda yang suka rapi dan mempunyai alahan, maka anda harus mengelakkan anjing peliharaan kerana bulu mereka cenderung rontok.

Baca juga: Kenali Karakter Anjing Husky Siberia

  1. Anjing Pengawal yang Baik

Sekiranya anda tinggal di iklim yang sejuk atau sejuk, memiliki rumah dengan halaman yang luas dan mempunyai gaya hidup petualang di kawasan luar yang hebat, seekor anjing serak dapat menjadi haiwan kesayangan yang sempurna. Anjing serak sangat berorientasi keluarga dan tumbuh dalam keluarga. Mereka menjadikan anjing penjaga yang baik dan biasanya sangat baik kepada anak-anak.

  1. Mempunyai Bulu dan Warna yang Cantik

Salah satu ciri anjing yang paling mencolok adalah mantelnya yang cantik dan tebal. Bulu Husky terdiri daripada lapisan bawah yang lembut dan tebal dan lapisan luar yang lurus. Sebenarnya, bulu di kawasan leher kelihatan seperti selendang. Bulu serak akan ditumpahkan pada musim bunga dan musim gugur. Apabila musim sejuk kembali, bulu akan kembali tebal.

Itu fakta menarik mengenai anjing Husky. Menarik kan? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara menjaga anjing Husky, anda boleh berbincang dengan doktor haiwan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:

Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. 10 Sebab Mengapa Siberia Husky Adalah Keturunan yang Hebat

Saya Anjing Jantung. Diakses pada tahun 2021. Semua Tentang Huskies: 8 Fakta Menyenangkan yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Masa Anjing. Diakses pada tahun 2021. Siberian Husky

Recent Posts