Mengalami Leher Kaku? Atasi dengan 5 cara berikut

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami leher yang kaku? Leher kaku mungkin pernah dialami ketika menatap skrin komputer terlalu lama atau dalam keadaan tidur yang salah. Spondylosis serviks adalah istilah perubatan untuk keadaan leher yang kaku. Kejadian leher kaku disebabkan oleh penurunan fungsi tulang belakang dan sendi di leher yang dicirikan oleh leher yang kaku dan menyakitkan.

Melancarkan dari Mayo Clinic, keadaan ini sering berlaku pada orang tua, kerana rawan serviks dan tulang belakang cenderung melemah seiring bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, ia boleh berlaku pada orang dewasa muda yang mempunyai keadaan tertentu.

Baca juga: Sakit Sendi Perlu Bergerak Lebih Aktif

Cara Mengatasi Spondylosis Serviks

Leher yang kaku boleh menyebabkan rasa tidak selesa, walaupun tidak memberi kesan langsung kepada aktiviti. Melancarkan dari halaman Healthline, keadaan ini dapat diatasi dengan cara berikut:

1. Bersenam secara berkala

Bersenam dengan leher yang kaku mungkin terdengar mustahil. Walau bagaimanapun, bersenam secara teratur sebenarnya dapat membantu keadaan leher yang kaku untuk pulih lebih cepat. Anda harus bertanya kepada doktor mengenai jenis senaman yang selamat untuk dilakukan, ya.

2. Pakai Pendakap Leher

Pakai pendakap leher yang lembut atau kerah lembut untuk melegakan sementara di kawasan leher. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu memakai pendakap leher atau kolar untuk jangka masa panjang kerana ia boleh melemahkan otot.

3. Rendam dalam Larutan Garam Mandi

Cara lain yang boleh dilakukan ialah rendam dalam larutan garam mandi. Penyelesaian ini dapat membantu meningkatkan peredaran darah, mengendurkan otot yang kaku, dan mengurangkan tekanan. Tidak hanya mengendurkan otot, mandi juga membantu minda untuk berehat. Lakukan ini setiap kali anda mandi sebelum tidur, kerana anda tidak perlu melakukan aktiviti lain.

Baca juga: Pekerja Pejabat Mudah Terhadap Keradangan Send

4. Mandi suam

Hidroterapi atau terapi air dianggap dapat melegakan kekejangan di leher. Walau bagaimanapun, kaedah ini lebih berkesan jika anda gunakan mandi. Tetapkan suhu air menjadi suam-suam kuku, dan semburkan tepat di leher yang sakit atau terasa kaku selama kira-kira tiga hingga empat minit. Selepas itu, sejukkan suhu air dan mandi selama satu minit. Ulangi hingga beberapa kali.

5. Pemampat Ais

Pek ais adalah kaedah biasa untuk mengatasi kekejangan atau lebam. Selain membantu peredaran darah dan membuat otot lebih santai, memampatkan dengan ketulan ais juga menyebabkan kebas pada bahagian kaku, sehingga dapat sedikit mengurangkan rasa sakit.

6. Ambil Perubatan

Mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti acetaminophen atau NSAID, seperti ibuprofen dan naproxen sodium dapat melegakan kesakitan dari leher yang kaku. Walau bagaimanapun, pastikan anda bertanya terlebih dahulu kepada doktor mengenai dos dan keselamatannya. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Sebagai tambahan kepada orang tua, spondylosis serviks lebih berisiko bagi orang yang mengalami kecederaan leher, atau orang yang melakukan gerakan leher yang sama berulang kali, seperti pemandu atau guru. Jadi, keadaan ini tidak menolak kemungkinan seseorang.

Baca juga: Perbezaan Antara Rheumatisme dan Gout

Sekiranya leher kaku yang anda alami tidak mereda setelah dirawat dengan kaedah di atas, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sebelum mengunjungi hospital, sekarang anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Spondylosis serviks.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Spondylosis serviks.
Medscape. Diakses pada tahun 2019. Spondylosis serviks.

Recent Posts