Agar malam pertama "tidak menyakitkan" Inilah petua

, Jakarta - Malam pertama harus menjadi saat paling bahagia bagi pasangan yang baru berkahwin. Namun, tidak sedikit wanita yang juga takut menghadapi malam pertama. Sebabnya, melakukan hubungan seks untuk pertama kalinya memang boleh membuat wanita merasa sakit pada Miss V.

Ini wajar, kerana selaput dara anda akan terkoyak semasa penembusan. Sekiranya anda tertekan atau tegang, itu hanya akan menjadikan momen malam pertama anda lebih menyakitkan. Selain itu, kegelisahan juga akan menghilangkan saat-saat bahagia yang harus anda nikmati bersama pasangan anda. Jadi, tidak perlu risau, berikut adalah petua agar malam pertama tidak terlalu menyakitkan.

1. Jangan Fokus pada Sakit

Walaupun anda mungkin merasa gugup atau takut pada malam pertama, cubalah untuk tidak menumpukan perhatian pada perasaan tersebut. Perasaan tegang atau tekanan sebenarnya akan menjadikan otot-otot di sekitar pinggul dan faraj menjadi tegang, menyebabkan rasa sakit semasa penembusan. Oleh itu, cubalah menjadikan diri anda lebih santai dan selesa dengan menarik nafas panjang, memainkan lagu romantis kegemaran anda, dan berbual santai dengan pasangan anda, sebelum mula melakukan hubungan seks.

2. Nikmati Foreplay

Salah satu penyebab wanita merasa sakit pada malam pertama adalah kerana proses persetubuhan dilakukan dengan cepat dan tergesa-gesa. Sebenarnya, wanita memerlukan masa yang cukup lama untuk merasa terangsang. Apabila wanita terangsang, Miss V secara semula jadi akan mengeluarkan cecair pelincir yang berguna untuk memudahkan proses penembusan, sehingga wanita tidak akan merasa sakit. Oleh itu, jika anda belum bersedia memasuki tahap penembusan, minta suami anda melakukannya foreplay lebih lama. Nikmati saat mencium, menyentuh, dan membelai satu sama lain sehingga anda dapat terangsang dengan lebih cepat.

Baca juga: 5 Trik Foreplay Untuk Menjadikan Sesi Intim Lebih "Hebat"

3. Gunakan Pelincir

Petua malam pertama yang paling mudah agar anda tidak jatuh sakit adalah dengan menggunakan pelincir. Walaupun Miss V dapat menghasilkan cecair pelincir secara semula jadi, tetapi ada beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kekeringan pada vagina. Contohnya, kerana anda merasa tertekan atau cemas. Oleh itu, tidak ada salahnya menggunakan pelincir untuk membantu menjadikannya lebih mudah dan selesa semasa penembusan.

Anda juga boleh menggunakan pelincir untuk mengurut pintu masuk vagina setiap hari selama beberapa minggu untuk cuba mengurangkan kepekaan kawasan tersebut.

4. Jangan Berharap Terlalu Banyak

Hubungan intim pertama tidak semestinya sempurna dan lancar. Sekiranya anda atau pasangan anda tidak mencapai orgasme, jangan memaksakan diri, apalagi membuat orgasme palsu. Sebaliknya, jadikan malam pertama sebagai masa untuk saling mengenali semasa melakukan hubungan seks. Menjalin komunikasi dengan pasangan anda, untuk mendapatkan lebih banyak keakraban.

Baca juga: Mengapa Wanita Mempunyai Orgasme Lebih Kesukaran?

5. Lakukan Posisi Yang Selesa

Petua untuk malam pertama agar tidak jatuh sakit, anda harus mengelakkan melakukan hubungan seks yang terlalu rumit dan sukar. Namun, pilih posisi biasa dan lebih selesa untuk dilakukan. Berikut adalah 3 kedudukan yang sesuai untuk malam pertama:

  • Pendakwah

Kedudukan klasik ini adalah pilihan terbaik untuk dilakukan pada malam pertama. Anda boleh berbaring dengan selesa di atas katil, dan membiarkan suami anda berada di atas untuk menembusi. Agar ia tidak menyakitkan, lebih baik anda melakukannya foreplay pertama supaya anda mendapat rangsangan yang mencukupi. Jangan gerakkan pinggul atau kaki anda untuk mendapatkan kedudukan yang lebih selesa.

  • Ballerina

Kedudukan satu ini sesuai untuk anda yang masih merasa gementar kerana kesakitan, kerana dengan berbaring di sebelah suami dengan punggung, anda boleh membiarkan suami berpelukan dari belakang dan menembus perlahan.

  • Duduk Menghadap

Dengan posisi duduk yang saling berhadapan, anda dan suami boleh melakukan hubungan seks sambil melihat satu sama lain dan merasakan saat intim di mana anda dan suami akhirnya bersatu. Kedudukan ini juga memudahkan pemula untuk menyesuaikan kedudukan dan sudut, sehingga anda tidak terluka. Duduk di pangkuannya dan atur langkah yang membuatkan anda selesa.

Baca juga: Kedudukan Menentukan Pencapaian, Termasuk Dalam Hubungan intim

Jadi, itu adalah beberapa petua untuk malam pertama agar anda tidak jatuh sakit. Sekiranya Miss V sakit selepas hubungan seksual dan tidak hilang, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasinya . Anda boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dan meminta cadangan ubat dari doktor Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Ketika Hubungan Seks Berhenti: Petua dan Trik untuk Mengatasi Ketidakselesaan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Dilakukan oleh Wanita Sekiranya Seks Menyakitkan bagi Mereka?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found