2 Cara Mengetahui Masa Subur Wanita

"Berhubungan seks dalam tempoh subur seorang wanita sangat mungkin terjadi persenyawaan sehingga kemungkinan kehamilan menjadi lebih besar. Terdapat dua cara untuk mengetahui tempoh subur seorang wanita, iaitu mengira tempoh subur dan mengenali tanda-tanda tempoh subur. Untuk jelas, baca ulasan penuh dalam artikel ini "

Sekiranya anda dan pasangan anda merancang untuk segera melahirkan anak, anda harus terlebih dahulu membincangkan keadaan kesihatan anda dengan pasangan anda pakar obstetrik melalui aplikasi tersebut.

, Jakarta - Mengetahui tempoh subur wanita sangat penting, terutama bagi anda yang merancang untuk mempunyai anak. Ini kerana, persetubuhan dalam tempoh subur sangat mungkin terjadi persenyawaan, jadi kemungkinan kehamilan lebih besar. Inilah cara untuk mengetahui bila seorang wanita subur.

Bilakah Tempoh Kesuburan Wanita Tepat?

Untuk mengetahui kapan tempoh subur wanita bermula, pertama anda perlu mengetahui kapan haidnya bermula. Menstruasi atau haid bermula pada hari pertama ketika lapisan rahim menumpahkan dan keluar dengan darah dari vagina. Semasa haid, telur akan tumbuh semula di ovari. Apabila telur matang, ovari akan melepaskan telur. Kejadian ini dikenali sebagai ovulasi.

Nah, proses ovulasi berlaku kira-kira 12-14 hari sebelum hari pertama tempoh seterusnya. Sebenarnya ketika ovulasi bermula bergantung pada kitaran haid anda. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang pendek, misalnya, hanya 22 hari, maka ovulasi dapat terjadi hanya beberapa hari setelah haid anda berakhir. Jadi, masa ovulasi bagi setiap wanita boleh berbeza. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui kitaran haid anda supaya anda dapat mengira kapan ovulasi anda akan bermula.

Lalu, ketika masa subur wanita berlaku? Masa subur anda bermula sekitar waktu ovulasi, iaitu sekitar lima hari sebelum ovulasi berlaku. Biasanya, tempoh subur wanita berlaku kira-kira 12-16 hari sebelum haid berikutnya. Dengan kata lain, rata-rata wanita mengalami masa suburnya antara hari ke-10 dan ke-17 setelah hari pertama haid terakhirnya. Walau bagaimanapun, ini berlaku untuk wanita yang mempunyai kitaran haid 28 hari secara berkala. Bagi anda yang mempunyai kitaran haid yang berbeza, anda boleh belajar dan mengira kapan waktu subur anda.

Baca juga: Pengantin baru, lihat petua ini untuk hamil cepat

Bagaimana mengetahui tempoh subur wanita

Untuk mengetahui tempoh subur wanita, anda boleh menggunakan dua cara berikut:

1. Mengira tempoh subur wanita

Telur hanya dapat bertahan selama 24 jam setelah dibebaskan. Oleh itu, jika anda ingin hamil, telur mesti disenyawakan dalam 12-24 jam selepas ovulasi. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui kapan seorang wanita paling subur. Masa subur dapat dikira dengan bergantung pada catatan atau analisis kitaran haid sekurang-kurangnya 8 bulan terakhir.

Berikut adalah formula untuk mengira tempoh subur wanita:

 • Ketahui kitaran haid terpendek anda. Contohnya, 27 hari. Kurangkan nombor itu dengan 18. Hasilnya adalah 9 hari. Nah, nombor ini adalah hari pertama tempoh subur anda.
 • Ketahui kitaran terpanjang anda. Contohnya, 30 hari. Kurangkan nombor itu dengan 11. Hasilnya adalah 19 hari. Nah, nombor ini adalah hari terakhir dalam tempoh subur anda.

Contohnya, agar anda lebih memahami cara yang paling tepat untuk mengira tempoh subur pada wanita, iaitu:

 • Sekiranya kitaran haid purata anda adalah 28 hari, maka ovulasi boleh berlaku sekitar hari ke-14 dan hari yang paling subur adalah hari 12, 13, dan 14.
 • Sekiranya kitaran haid rata-rata adalah 35 hari, ovulasi berlaku sekitar hari 21 dan hari yang paling subur adalah hari 19, 20, dan 21.
 • Sekiranya kitaran haid lebih pendek, misalnya 21 hari, maka ovulasi boleh berlaku sekitar hari ke-7 dan hari yang paling subur adalah hari ke 5, 6, dan 7.

Sebilangan wanita mempunyai kitaran yang sangat tidak teratur atau sukar untuk mengira panjang kitaran purata mereka. Ini boleh menyukarkan latihan ketika ovulasi berlaku. Sekiranya terlalu sukar untuk mengira tempoh subur wanita, cubalah melakukan hubungan seks setiap 2-3 hari untuk meningkatkan peluang hamil.

Baca juga: Bagaimana mengetahui tahap kesuburan wanita

2. Kenali tanda-tanda tempoh subur wanita

Untuk memperkukuhkan anggaran tempoh subur, anda juga dapat melihat tanda-tanda tempoh subur wanita berikut:

 • Peningkatan Suhu Badan Basal

Suhu badan basal adalah suhu badan ketika anda bangun pada waktu pagi. Biasanya, suhu badan basal adalah 35.5-36.6 darjah Celsius. Walau bagaimanapun, suhu akan meningkat semasa anda mengalami ovulasi.

 • Kesakitan Kerana Ovulasi

Disebutkan jika satu daripada lima wanita mengalami kesakitan yang berkaitan dengan ovulasi di dalam badan. Kesakitan ini boleh berlaku sebelum, semasa, atau setelah tempoh subur pada wanita. Gangguan ini boleh menyebabkan kesakitan dan kekejangan yang tajam. Walau bagaimanapun, gangguan ini jarang menyebabkan kesakitan yang teruk.

 • Perubahan pada Air liur

Dipercayai air liur wanita dapat berubah mengikut jumlah hormon estrogen di dalam tubuhnya. Semasa kitaran bulanan wanita, terdapat peningkatan besar estrogen pada hari-hari sebelum ovulasi dan peningkatan kecil pada hari-hari sebelum waktunya.

 • Lendir serviks Muncul

Semasa kitaran haid wanita, jenis dan jumlah lendir serviks dapat berubah. Lendir ini adalah rembesan yang dibuat oleh kelenjar pada serviks. Dalam tempoh subur, lendir atau lendir serviks pada serviks jelas, licin, dan elastik, seperti putih telur mentah. Walau bagaimanapun, cecair yang dihasilkan juga boleh melekit, putih, atau mendung. Lendir ini berguna untuk menyokong sperma untuk mencapai telur.

 • Perasaan teruja

Apabila anda subur, anda akan merasa menarik dan lebih bersemangat untuk melakukan hubungan seks. Anda juga kelihatan menarik di mata pasangan anda, kerana tubuh anda secara semula jadi akan mengeluarkan aroma yang berbeza dari biasanya.

Baca juga: Mengetahui Masa Subur Wanita Mempunyai 3 Kebaikan Ini

Nah, itulah cara untuk mengetahui bila seorang wanita subur. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai tempoh subur wanita, tanyakan kepada doktor melalui permohonannya , cadangannya ada di bawah:

 • dr. Yuli Trisetiyono, Sp.OG (K). Perunding Kesuburan Pakar Obstetrik dan Ginekologi. Dia menamatkan pengajian perubatannya di Universiti Diponegoro. Kini, doktor Yuli Trisetiyono berlatih di William Booth General Hospital Semarang dan Karyadi Hospital.
 • dr. Awan Nurtjahyo, SpOG, KFer. Pakar Obstetrik dan Ginekologi yang aktif melayani pesakit di RSIA Rika Amelia Palembang. Doktor Awan Nurtjahyo mendapat ijazah pakar setelah menamatkan pendidikannya di Universiti Gadjah Mada. Beliau adalah ahli Persatuan Doktor Indonesia (IDI) dan Persatuan Obstetrik dan Ginekologi Indonesia (POGI) sebagai ahli.
 • Prof. DR. Dr. Muhammad Fidel Ganis Siregar M.Ked (OG), SpOG (K). Salah seorang profesor dari Universiti Sumatera Utara untuk bidang Obstetrik dan Ginekologi, seorang perunding kesuburan. Doktor Muhamad Fidel berlatih di USU General Hospital dan Hermina Hospital Medan.
 • DR. Dr. Syarief Thaufik Hidayat Sp.OG (K), Msi.Med. Pakar Obstetrik dan Pakar Ginekologi Perunding. Dia menamatkan pengajian perubatannya di Universiti Diponegoro. Pada masa ini, doktor Syarief Thaufik berlatih di Hospital Pusat Dr. Kariadi, Hospital Pantiwilasa Dr. Cipto, Hermina Pandanaran Hospital, dan Semarang Medical Center Telogorejo Hospital.

Jangan lupa untuk muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play sekarang!

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada 2021. Cara Membuat Carta Kitaran Menstruasi Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bilakah saya paling subur? Cara mengira kitaran ovulasi anda.
Biru Jernih. Diperoleh pada tahun 2021. Bagaimana mengenal pasti hari paling subur anda?
Kesuburan Anda. Diperoleh pada 2021. Kesuburan anda masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found