Berikut adalah 6 Tanda Miss V Sihat yang Harus Diketahui oleh Wanita

Jakarta - Kedua-dua organ pembiakan, tetapi sebenarnya fungsi vagina lebih kompleks jika dibandingkan dengan zakar. Anda pasti tahu bahawa zakar bertindak sebagai saluran pembuangan air kencing dan organ pembiakan untuk melakukan hubungan seks dengan lelaki.

Baca juga: Cara merawat Miss V mengikut usia

Organ pembiakan wanita ini memainkan peranan penting dalam melakukan hubungan seks, membuang air kecil, darah haid, dan melahirkan. Oleh itu, menjaga vagina agar sentiasa sihat adalah sesuatu yang mesti dilakukan oleh setiap wanita. Lalu, apakah ciri-ciri faraj yang sihat?

  1. Diukur mengikut Tahap Kelembapan

Faraj yang sihat dan normal dapat dinilai dari tahap kelembapan. Sekiranya terasa panas dan lembap ketika disentuh, maka faraj dianggap sihat. Sementara itu, jika faraj kering, ini biasanya berlaku pada wanita yang mengalami menopaus. Perlu diingat bahawa kelembapan ini dapat membuat sperma bertahan lebih lama di dalam vagina.

  1. Mempunyai aroma yang tidak menyengat

Faraj setiap wanita mempunyai aroma yang unik. Aroma khasnya akan lebih ketara apabila wanita memasuki kitaran haid. Bukan hanya itu, menurut laman laman Cleveland Clinic, bau faraj yang biasa akan meningkat setelah wanita melakukan hubungan seks.

Namun, anda harus memperhatikan ketika vagina mengeluarkan bau yang kuat, berbau amis, dan mengalami gejala lain seperti penampilan keputihan dan gatal-gatal selama beberapa hari. Keadaan ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Tidak ada salahnya memeriksa di hospital terdekat untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Baca juga: Inilah 6 Cara Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V

  1. Cecair Putih

Keputihan adalah normal. Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, terdapat beberapa ciri keputihan yang sihat, seperti tidak mempunyai bau yang kuat dan mempunyai warna yang jelas atau putih. Secara amnya, banyak cecair faraj dihasilkan ketika seorang wanita menjalani kitaran haid, semasa mengandung dan menggunakan alat kontraseptif.

Anda harus memperhatikan kesihatan vagina dari cecair yang muncul. Perubahan warna dan aroma adalah tanda masalah kesihatan. Sekiranya disertai dengan keluhan seperti menukar warna menjadi hijau, gatal dan terbakar, anda mesti berwaspada. Mungkin keluhan tersebut disebabkan oleh jangkitan jamur atau bakteria. Tidak ada salahnya untuk bertanya terus kepada doktor ketika mengalami aduan ini.

  1. Ia tidak gatal

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, vagina yang sihat tidak gatal. Gatal faraj boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Yang pasti, anda memerlukan pemeriksaan terus di hospital terdekat agar anda mendapat rawatan yang tepat. Terdapat beberapa gangguan kesihatan yang menyebabkan gatal-gatal pada vagina, seperti jangkitan yis, eksim, dermatitis kontak, psoriasis dan penyakit kelamin.

  1. Tiada Luka

Luka boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kesan yang disebabkan ketika melakukan hubungan seks, menyebabkan kulit di kawasan faraj menjadi cincang. Sekiranya anda mengalami ini, anda harus mendapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Parut boleh menjadi tempat masuk virus dan bakteria yang menyebabkan jangkitan.

  1. Tiada Keabnormalan

Akhirnya, tanda-tanda organ pembiakan wanita yang normal dan sihat tidak mempunyai tanda-tanda kelainan. Intinya adalah bahawa tidak ada benjolan, tidak ada pendarahan, dan tidak ada rasa sakit. Sebenarnya, pemeriksaan rutin untuk menjaga kesihatan kawasan faraj sangat diperlukan oleh setiap wanita.

Tuan-tuan, inilah cara untuk menjaga kesihatan Miss V

Faraj adalah salah satu bahagian tubuh wanita yang dapat membersihkan organnya sendiri. Namun, tidak ada salahnya menjaga kebersihan dan kesihatan vagina sehingga keadaan kesihatannya terjaga.

Menurut Dr. Suzy Elneil, perunding uroginekologi bahagian di University College Hospital, London, umumnya faraj yang sihat secara langsung berkaitan dengan keadaan badan yang sihat juga. Memakan makanan yang sihat dan melakukan senaman fizikal setiap hari dapat menjaga kesihatan faraj anda. Bukan hanya itu, senaman fizikal yang betul dapat menjadikan fungsi faraj berjalan dengan baik.

Baca juga: 7 Faktor Yang Menurunkan Kesuburan Wanita

Elakkan menggunakan sabun dengan wangian yang boleh merengsakan faraj. Tidak ada salahnya mencuci vagina dengan air bersih dan jangan lupa mengeringkan faraj sepenuhnya. Bakteria dan virus juga dapat menyerang vagina ketika anda tidak melakukan hubungan seks yang sihat dan selamat.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK, anda boleh meminta pasangan anda menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks. Tidak hanya itu, jangan lupa membersihkan vagina dengan baik setelah melakukan hubungan seks sehingga kesihatan vagina terjaga.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2019. Bau Faraj
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2019. Keputihan
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2019. Adakah Faraj Saya Biasa?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2019. Menjaga Vagina Anda Bersih dan Sihat

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found