Teh Daun Jati Boleh Menurunkan Berat, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Jati Cina atau jati Cina, juga dikenal sebagai Senna Alexandrina (daun Senna), biasanya digunakan sebagai teh untuk perubatan herba dan penurunan berat badan. Teh ini senang didapati sama ada di pasar atau di kedai kecantikan.

Teh daun jati ini telah lama dipercayai dapat melangsingkan badan. Ini berkat serat yang terkandung dalam ekstrak daun jati, yang dapat menghambat penyerapan lemak dan kolesterol. Malangnya, tidak ada ujian klinikal yang membuktikan kebaikan teh daun jati ini.

Baca juga: Di antara Banyak Jenis Teh, Mana Yang Lebih Sihat?

Diet Berkesan, Tetapi Teh Daun Jati Mempunyai Banyak Kesan Sampingan

Keberkesanan teh daun jati untuk menurunkan berat badan hanya terbukti terhad kepada orang yang meminumnya. Kerana secara perubatan, tidak ada ujian klinikal yang dapat membuktikan keberkesanan dan keberkesanannya.

Sekiranya anda ingin mengambil teh daun jati untuk menurunkan berat badan, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut mengenai keselamatannya. Sebabnya, pengambilan teh ini boleh menyebabkan kesan sampingan.

Harap maklum, tidak ada panduan tentang cara mengonsumsi teh jati dan berapa dos yang tepat. Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaannya secara berlebihan dalam jangka masa panjang. Kesan sampingan yang akan dihadapi berupa pedih ulu hati, cirit-birit, kehilangan banyak cecair dan elektrolit.

Beberapa kesan sampingan pengambilan teh daun jati, iaitu:

  • Kerengsaan Perut

Daun jati adalah salah satu tanaman yang mengandungi alkaloid, karotenoid, flavonoid, lendir, dan tanin. Kandungannya adalah bahan kimia yang jika diminum dalam jangka masa panjang dapat merengsakan perut.

  • Diabetes

Dengan memakan teh daun jati dapat meningkatkan risiko diabetes, terutama jika diminum bersama gula tambahan. Sekiranya gula terkumpul dalam jangka masa panjang, ia boleh membahayakan kesihatan.

  • Cirit-birit

Sekiranya anda seorang yang tidak sesuai untuk minum teh daun jati, kemungkinan cirit-birit akan berlaku dalam jangka masa panjang. Walaupun teh daun jati dikatakan dapat mengatasi sembelit atau sembelit, reaksi negatif mungkin berlaku.

Baca juga: Kelebihan Teh Hijau dan Teh Oolong untuk Menurunkan Berat Badan

  • Kerap membuang air kecil

Mengonsumsi teh daun jati juga boleh menyebabkan anda kerap membuang air kecil. Ini kerana daun jati bersifat diuretik yang membuat orang kerap membuang air kecil.

  • Gangguan Selera makan

Sekiranya pengambilan teh daun jati dilakukan tanpa arahan yang jelas, ini sebenarnya boleh membuatkan selera makan terganggu dan sukar dikawal.

Berhati-hatilah dengan Kesan Negatif Diet Ketat

Anda harus tahu bahawa menurunkan berat badan dengan memakan teh daun jati tidak bermaksud dapat menghilangkan lemak di dalam badan. Sekiranya diet yang ketat dijalankan, tubuh berfikir bahawa ia kelaparan, jadi tubuh bertahan dengan mengurangkan Kadar metabolisme asas (BMR) atau tenaga standard yang biasanya bergantung pada pernafasan, degupan jantung, dan sebagainya. Itulah sebabnya anda membakar lebih sedikit tenaga.

Dengan memakan teh daun jati yang mengandungi diuretik, tubuh memaksa dirinya mengeluarkan sesuatu, dan kebanyakannya terdiri daripada air. Itulah sebabnya badan menjadi dehidrasi dan kehilangan ion penting. Keadaan ini meningkatkan risiko dehidrasi, aritmia (gangguan degupan jantung) dan perubahan mood.

Baca juga: Peminat Matcha, ini adalah faedah kesihatan teh hijau

Cara selamat menurunkan berat badan adalah dengan mengikuti diet dan diet yang sihat. Contohnya, mengurangkan pengambilan karbohidrat sederhana, menangani pilihan makanan untuk sarapan pagi, dan yang paling penting ialah memilih dan menggabungkan makanan agar tetap berkhasiat dengan baik. Jangan lupa untuk terus bersenam.

Rujukan:

Kesihatan Kedua. Diakses pada tahun 2020. Minum Daun Teh Jati Cina untuk Menurunkan Berat Badan, Selamat atau Tidak?
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Keberkesanan intervensi penurunan berat badan tingkah laku yang dilakukan dalam persekitaran penjagaan primer: tinjauan sistematik dan meta-analisis

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found