Ini adalah 4 jenis luka yang cenderung berlaku semasa demo

, Jakarta - Dalam beberapa hari terakhir, para pelajar dari ibu kota dan berbagai wilayah di seluruh Indonesia turun ke jalanan untuk menyatakan hasrat mereka mengenai rang undang-undang kontroversial itu. Apabila demonstrasi berubah menjadi huru-hara, tidak jarang para demonstran dan orang-orang di sekitarnya cedera dan harus dikejarkan ke hospital.

Namun, jenis kecederaan apa yang cenderung berlaku semasa rusuhan, dan apakah pertolongan cemas? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. lelasan (calar)

Melecet atau melecet berlaku apabila kulit menggosok objek atau bahan yang mempunyai permukaan kasar. Dalam situasi demonstrasi, lecet boleh terjadi ketika anda jatuh, kemudian kaki anda digosok ke atas aspal, atau lutut anda tergores di jalan, ketika anda secara tidak sengaja didorong oleh orang ramai.

Walaupun jenis luka ini agak ringan dan tidak berdarah terlalu banyak, tetap penting untuk membersihkan dan merawat luka untuk mencegah jangkitan. Terutama jika terdapat serpihan yang melekat pada luka. Lecet kecil pada umumnya boleh dirawat di rumah. Inilah cara menangani yang boleh dilakukan:

 • Bersihkan luka dari kotoran yang mungkin tersekat di bawah air yang mengalir atau gunakan larutan garam steril hingga bersih. Elakkan menggunakan agen pembersih yang mengandungi alkohol, yodium, atau hidrogen peroksida secara langsung pada luka terbuka, kerana boleh menyebabkan kerengsaan dan menyengat.
 • Sapukan antibiotik untuk menjaga kelembapan luka dan mencegah jangkitan.
 • Tutup luka dengan kain kasa steril yang lembut dan ubah setiap hari.
 • Seboleh-bolehnya, elakkan terkena sinar matahari pada luka untuk mencegah hiperpigmentasi kekal.
 • Sekiranya anda masih keliru dan memerlukan nasihat doktor dalam menangani luka, anda boleh berbincang dengan doktor mengenai permohonan tersebut bila-bila masa dan di mana sahaja, melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: 2 Bahan Asli Yang Boleh Mengubati Luka Bakar

2. Lebam

Lebam berlaku apabila saluran darah kecil di bawah kulit rosak. Dalam situasi demo, kerosakan ini dapat diperoleh ketika anda jatuh, memukul sesuatu, atau terkena objek tumpul. Pertolongan pertama untuk lebam adalah meletakkan ketulan ais di kawasan luka. Ini dapat membantu melambatkan pendarahan dan mengurangkan bengkak.

Selain memampatkan ketulan ais, ada beberapa langkah lain yang dapat diambil untuk mengatasi lebam, yaitu:

 • Posisikan bahagian badan yang lebam lebih tinggi daripada dada anda. Contohnya, jika lebam di kaki anda, duduk atau tidur melekap kawasan lebam dengan bantal. Ini untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan lebam, sehingga mengurangkan pembengkakan.
 • Kompres panas. Langkah ini dapat dilakukan setelah kira-kira dua hari memampatkan lebam dengan ais. Memampatkan lebam dengan air suam dapat meningkatkan aliran darah, serta mempercepat perubahan warna kulit menjadi normal.

3. Lesi (Luka Air Mata)

Luka atau luka adalah luka yang dicirikan oleh air mata atau lubang yang mendalam pada kulit. Dalam situasi demo, luka ini dapat diperoleh semasa kejadian yang melibatkan pisau atau benda lain yang sangat tajam. Luka laserasi boleh menyebabkan pendarahan yang ketara, kerana kulitnya terdedah.

Walaupun pendarahan yang terjadi pada luka laserasi dapat ringan hingga parah, jadi perawatan untuk luka ini dapat bervariasi, luka perlu ditangani dengan baik dan betul agar tidak menyebabkan jangkitan. Dalam beberapa kes, laserasi mungkin memerlukan jahitan oleh doktor, untuk memasang kembali bahagian badan yang terpisah atau terdedah.

Baca juga: Ketahui Proses Penyembuhan pada Luka Bakar

Walau bagaimanapun, tidak semua kerosakan mesti dijahit. Sekiranya luka terkoyak yang tidak terlalu besar, luka boleh ditutup dengan menggunakan plaster. Gunakan pembalut untuk menutup luka dengan melekatkannya pada 2 sisi yang koyak dan bukannya melekatkannya di sepanjang garis luka. Penting untuk diingat, sebelum menggunakan plaster, pastikan luka telah dibersihkan dan tidak ada kotoran yang melekat.

4. Menikam luka

Seperti namanya, luka tusukan terjadi ketika kulit menusuk membentuk lubang kecil di tisu lembut. Dalam situasi demo, luka ini dapat diperoleh dari tusukan pecahan kaca, pisau, atau tembakan. Luka tusukan yang diperoleh dari pecahan kaca atau jarum biasanya hanya mempengaruhi lapisan luar tisu. Namun, jika luka tikaman disebabkan oleh pisau atau tembakan, otot dan organ dalaman boleh rosak dan berdarah.

Rawatan untuk luka tusuk boleh berbeza-beza, bergantung pada keparahan luka. Pada luka yang tidak terlalu parah, anda harus segera merendam luka itu dengan air suam dan sabun selama 15 minit. Gosokkan luka dengan kain yang lembut dan lembut untuk menghilangkan kotoran. Sekiranya terdapat kulit yang longgar atau mengelupas, anda harus memotong kulit dengan gunting steril agar tidak menutupi luka. Kemudian, sapukan salap dan pembalut antibiotik untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Melecur Kerana Terkena Minyak Panas

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya:

 • Luka tusukan disebabkan oleh benda kotor.
 • Kulit kotor ketika mangsa ditikam.
 • Setelah luka dibersihkan, anda masih dapat melihat kotoran atau zarah kecil di luka.
 • Hujung objek patah dan berpotensi memasuki luka.
 • Tusukan berlaku di kepala, dada, perut, atau sendi.
 • Tidak pernah mendapat vaksin tetanus.
Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Luka Terbuka.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang perlu diketahui mengenai rawatan luka terbuka.

Recent Posts