Ini adalah fungsi vulva dalam sistem pembiakan wanita

"Di luar anatomi pembiakan wanita, vulva - juga dikenal sebagai pudendum - melindungi organ seksual, uretra, ruang depan, dan vagina. Bahagian dalam dan luar dikenali sebagai labia majora dan labia minora. "

Jakarta - Sama seperti bahagian tubuh yang lain, organ ini juga dapat mengalami pelbagai masalah kesihatan, termasuk kanser vulva, jangkitan bakteria pada penyakit kelamin. Maksudnya, sangat penting untuk memahami bagaimana bahagian tubuh ini berfungsi dan berkaitan dengan aspek kesihatan keseluruhan.

Baca juga: Gejala Awal Kanser Vulvar yang Perlu Diperhatikan

Fungsi Vulva dalam Sistem Reproduktif

Vulva terutama berkaitan dengan fungsi seksual. Selain terlibat secara langsung semasa melakukan hubungan seksual, vulva juga menghasilkan hormon dan bertindak sebagai pelindung saluran pembiakan serta terlibat dalam pembuangan air kecil. Bahagian ini berfungsi untuk menampung uretra yang mengeluarkan air kencing dari pundi kencing keluar dari badan.

Semasa aktiviti seksual, beberapa kawasan menjadi berwarna kemerahan, termasuk labia minora dan majora, klitoris, dan bola lampu vestibular. Ini mengubah bentuk vagina, merangsang keseronokan seksual, dan berfungsi untuk meningkatkan pelinciran semasa hubungan seksual.

Bukan hanya itu, perubahan fisiologi ini juga berfungsi untuk meningkatkan peluang pembuahan. Kemudian, vulva juga mengeluarkan hormon yang akan memenuhi sperma dan disimpan di dalam vagina untuk membolehkan peluang persenyawaan berlaku.

Baca juga: 3 Pilihan Rawatan untuk Mengubati Kanser Vulvar

Pelbagai Masalah Kesihatan Yang Mudah Terjadi

Banyak penyakit boleh mempengaruhi vulva, tetapi kebanyakan kes disebabkan oleh jangkitan kelamin, termasuk:

  • Chlamydia. Keadaan perubatan ini berlaku kerana jangkitan bakteria kerana hubungan seksual. Walaupun tidak bergejala, penyakit ini juga dapat menyebabkan pembuangan diikuti dengan pembakaran, sakit, dan radang pada uretra dan serviks. Sekiranya tidak dirawat, klamidia boleh menyebabkan penyakit radang pelvis yang boleh menyebabkan ketidakselesaan, kehamilan ektopik, atau kemandulan pada wanita. Biasanya, rawatan melibatkan penggunaan antibiotik.
  • Gonorea. Selalunya berlaku dengan klamidia, gonore disebabkan oleh jangkitan bakteria Neisseriagonorrhoeae. Gejala juga serupa, termasuk keputihan, keradangan, sakit pada serviks dan uretra, dan risiko terkena penyakit radang panggul. Rawatan juga menggunakan antibiotik.
  • Sifilis. Berlaku kerana jangkitan bakteria Treponemapallidum. Walaupun pada mulanya sering kali tidak simptomatik, penderita mungkin mengalami demam, ruam dan luka pada kulit, lesi alat kelamin (serupa dengan ketuat), dan keradangan dan pembengkakan kelenjar getah bening. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, komplikasi mungkin berlaku dalam bentuk luka di otak dan pelbagai gejala neurologi yang lain. Antibiotik digunakan untuk merawat keadaan ini.
  • Herpes simplex 1 dan 2. Juga dikenali sebagai herpes genital, keadaan ini menyebabkan pembentukan lesi pada vulva. Sayangnya, masalah kesihatan ini tidak dapat disembuhkan, gejalanya muncul dan hilang. Walau bagaimanapun, rawatan yang betul dapat mengurangkan keparahan keadaan.
  • Human Papillomavirus (HPV). HPV jelas kelihatan sebagai luka berbentuk kembang kol pada bahagian vulva atau kemaluan. Ia muncul kerana jangkitan virus, dan biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ketuat menjadi kronik dan boleh menyebabkan barah.
  • Virus Imunodefisiensi Manusia (HIV): Jangkitan virus ini asimtomatik pada mulanya tetapi boleh menjadi sangat berbahaya. Ini kerana penyakit ini menyerang aspek penting sistem imun dan mengganggu fungsi imun. Sekiranya berlanjutan, HIV akan berkembang menjadi AIDS, suatu keadaan yang dicirikan oleh adanya jangkitan oportunistik lain, yang banyak mempengaruhi vulva. Belum ada penawar untuk HIV, tetapi terapi yang tepat dapat mencegah virus.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Vulva yang Harus difahami oleh Wanita

Oleh itu, anda perlu menjaga kebersihan dan kesihatan vulva. Sekiranya anda merasakan simptom yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor. Sekarang tidak sukar lagi, anda boleh menggunakan aplikasinya di mana sahaja dan bila-bila masa. Kekal muat turunaplikasi sahaja pada telefon anda. Tanya doktor, beli ubat, untuk membuat temu janji di hospital yang anda boleh!

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Anatomi Vulva.

Recent Posts