Temulawak adalah salah satu tanaman asli Indonesia yang mirip dengan kunyit. Dengan nama latin Curcuma xanthorrhiza, tanaman herba ini telah dipercayai oleh masyarakat Indonesia

, Jakarta - Temulawak adalah salah satu tanaman asli Indonesia yang mirip dengan kunyit. Mempunyai nama Latin Curcuma xanthorrhizaTumbuhan herba ini telah dipercaya oleh masyarakat Indonesia untuk faedahnya. Oleh itu, temulawak sering diusahakan di dataran tinggi untuk diproses menjadi makanan tambahan atau dijual secara langsung.

Baca juga: Temulawak sebagai Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Penyakit Hati

Di temulawak ada banyak zat berguna, mulai dari protein, serat, mineral, dan kurkumin. Selain itu, ada tiga zat aktif yang terkandung dalam temulawak, yaitu:

  • Germacron, yang bersifat anti-radang dan menghalang pembengkakan;
  • P-toluylmethylcarbinol dan sesquiterpene d-camphor, meningkatkan pengeluaran hempedu dan hempedu.
  • Kunyit, antimikrob.

Namun, itu tidak bermaksud anda bebas untuk memakannya, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan.

Temulawak juga boleh menyebabkan kesan sampingan

Walaupun memiliki banyak fungsi, itu tidak berarti Anda dapat menggunakannya secara berlebihan. Sebabnya, temulawak juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Untuk penggunaan dalam waktu singkat, temulawak umumnya aman untuk digunakan. Namun, jika digunakan selama lebih dari 18 minggu, halia juga dapat menyebabkan kerengsaan perut dan mual.

Oleh itu, tanyakan kepada doktor melalui ciri sembang di sebelum mengambil halia sebagai ubat. Kerana walaupun berasal dari bahan semula jadi, ada kemungkinan tanaman ini juga dapat memberi kesan negatif.

Tidak hanya itu, mereka yang mempunyai penyakit hati dan masalah hempedu, lebih baik menghindari memakan temulawak. Sebabnya ialah halia boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran hempedu yang akan memperburuk keadaan kesihatan.

Baca juga: Selain Mengatasi Osteoartritis, Inilah 7 Manfaat Lain dari Temulawak

Penggunaan Dos Selamat di Temulawak

Apabila anda ingin memakan halia, ia biasanya disesuaikan dengan beberapa faktor. Bermula dari usia dan keadaan kesihatan seseorang. Jadi, dos pengambilan jahe yang betul bagi setiap orang boleh berbeza.

Selain itu, tidak semua produk semula jadi selamat. Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor sebelum meminumnya. Sekiranya anda menggunakan ekstrak halia, pastikan anda membaca arahan penggunaannya terlebih dahulu.

Bukan pengganti ubat

Penting untuk difahami, temulawak tidak dapat menggantikan perubatan dan perawatan doktor. Penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk membuktikan faedah herba tumbuhan ini. Temulawak umumnya hanya digunakan sebagai terapi pelengkap, bukan ubat utama untuk menyembuhkan penyakit.

Lebih-lebih lagi, ramuan yang dibuat dari tumbuhan herba juga tidak mempunyai standard dos tetap sehingga kesannya dapat berbeza bagi setiap orang. Temulawak boleh berinteraksi secara negatif dengan ubat-ubatan yang sedang anda minum.

Sekiranya doktor anda tidak membenarkan anda memakan halia, ikuti peraturan ini dan jangan melanggarnya. Anda harus memberikan rawatan kepada doktor untuk keadaan kesihatan yang lebih baik.

Baca juga: Kelebihan Temulawak untuk Kecantikan

Kelebihan Temulawak

Kajian dari Pharmacognosy Research mendedahkan bahawa ada manfaat utama yang akan diperoleh dari pengambilan temulawak, yaitu:

  • Meningkatkan Fungsi Pencernaan. Temulawak merangsang pengeluaran hempedu di pundi hempedu, sehingga membantu meningkatkan fungsi pencernaan. Dengan memakannya secara teratur, pelbagai masalah pencernaan dapat diatasi termasuk kembung, gas dan dispepsia. Ramuan ini juga boleh bermanfaat bagi orang dengan keadaan keradangan seperti kolitis ulseratif.
  • Osteoartritis. Temulawak membantu mengurangkan keradangan sehingga bermanfaat bagi penghidap osteoartritis. Kajian yang diterbitkan pada tahun 2009 di "Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari"mengkaji orang yang mengalami artritis lutut. Mereka memberikan ekstrak jahe atau ibuprofen setiap hari selama enam minggu. Pada akhir kajian, para penyelidik mendapati temulawak berfungsi sama seperti ibuprofen untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh arthritis di lutut, tanpa sebarang sisi kesan.
  • Anti barah. Walaupun penyelidikan masih dilakukan, halia dan kunyit dianggap dapat membantu mencegah, mengawal atau membunuh beberapa jenis barah, termasuk payudara, usus besar dan prostat. Temulawak dapat berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan saluran darah yang membekalkan pertumbuhan barah, dan kesan pencegahannya mungkin berasal dari aktivitas antioksidannya, yang melindungi sel dari serangan oleh sel barah.

Itulah yang perlu dipertimbangkan dari temulawak dan semua manfaat kesihatannya. Ingat, selalu perhatikan pengambilan nutrien yang masuk ke dalam badan anda untuk mengelakkan masalah kesihatan, ya.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Kelebihan Curcuma.
Penyelidikan Farmakognosis. Diakses pada tahun 2020. Kesan Ekstrak Curcuma Xanthorrhiza.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kunyit Jawa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found