Daun Betel Boleh Mengatasi Keputihan, Benarkah?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami keputihan? Keputihan adalah masalah biasa yang dialami oleh kebanyakan wanita di dunia. Ini adalah perkara semula jadi. Namun, jika berlaku keputihan yang menyebabkan vagina terasa sangat gatal, menyebabkan ruam, dan bau yang sangat kuat, keadaan ini menunjukkan bahawa anda tidak berada dalam keadaan baik. Bolehkah keputihan seperti ini disembuhkan hanya dengan menggunakan daun sirih?

Baca juga: Biasa atau tidak, keputihan selepas bersalin

Keputihan normal akan mempunyai ciri-ciri tidak berbau, tidak berwarna, meninggalkan bintik-bintik kekuningan pada seluar dalam, serta perubahan tekstur sebelum atau selepas haid. Namun, jika keputihan dalam batas yang tidak normal, ini biasanya disebabkan oleh adanya bakteria, kulat, atau parasit yang berkembang di organ intim. Inilah cara mengatasi keputihan dengan daun sirih!

Daun Betel Boleh Mengatasi Keputihan, Benarkah?

Daun sirih sendiri telah terkenal sejak zaman kuno sebagai tanaman perubatan. Daun sirih itu sendiri bersifat antibakteria, antijamur, antioksidan, dan anti-radang. Untuk menghilangkan keputihan menggunakan daun sirih, anda hanya perlu menyediakan 3-4 helai daun sirih. Kemudian rebus daun sirih dengan dua gelas air selama 10-15 minit, hingga air masak berubah warna dan putaran sirih menjadi layu. Kemudian, tapis rebusan daun sirih dan biarkan hingga suhu kembali normal.

Baca juga: Bau Buruk Kerana Keputihan, Hati-hati dengan Penyakit ini

Terdapat juga beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keputihan dengan merebus air sirih. Sebahagian daripada mereka:

  • Minum secara langsung

Setelah suhu air rebusan daun sirih kembali normal, anda boleh segera meminumnya untuk menghilangkan keputihan. Untuk hasil maksimum, anda boleh meminumnya 2-3 kali sehari. Sekiranya anda tidak menyukai rasanya, anda boleh menambahkan jus lemon ke dalamnya.

  • Memohon dengan Tampon

Selain minum, air rebusan sirih ini juga dapat disapukan pada vagina dengan bantuan tampon sehingga menyentuh bahagian dalam organ wanita. Anda hanya perlu mencelupkan tampon bersih ke dalam air rebusan daun sirih yang telah disediakan sebelumnya. Kemudian, masukkan tampon ke dalam lubang faraj dan biarkan selama 10-15 minit, kemudian keluarkan tampon sekali lagi. Untuk hasil maksimum, lakukan kaedah ini 1-2 kali seminggu.

  • Dibasuh Secara Langsung

Sekiranya sukar menggunakan tampon, anda boleh mencucinya terus ke faraj. Basuh dari depan ke belakang, dan jangan membalikkannya, okey? Untuk hasil maksimum, gunakan kaedah ini 1-2 kali seminggu.

Baca juga: Kenali keputihan yang normal dan bukan pada wanita hamil

Penggunaan daun sirih untuk merawat keputihan pada wanita tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Sebabnya, daun sirih yang digunakan secara berlebihan dapat membuat perubahan pada pH organ wanita. Ini tentu akan menjadikan vagina kering, kerana ketidakseimbangan flora dan bakteria di dalamnya. Sebaiknya berbincang secara langsung dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut , jika anda mengalami keputihan yang berlebihan.

Mengatasi keputihan memang boleh dilakukan dengan menggunakan daun sirih, tetapi lebih baik jika anda menjaga pakaian dalam anda bersih, menjaga pemakanan berkhasiat seimbang, dan berehat secukupnya setiap hari. Sekiranya anda telah melaksanakan langkah-langkah di atas, tetapi keputihan anda tidak bertambah baik, cepatlah muat turun permohonan untuk maklumat lebih lanjut. Jangan lupa, sentiasa jaga kesihatan anda, okey!

Recent Posts