Ini adalah Mitos Mengenai Kedutan Mata Kiri

"Ada banyak mitos yang beredar mengenai mata kiri. Sebenarnya, setiap negara mempunyai mitos tersendiri mengenai perkara ini. Sebenarnya, kedutan mata adalah sesuatu yang dapat dijelaskan secara perubatan, yang disebut myokymia. "

Jakarta - Kedutan mata kiri adalah perkara biasa. Namun, tradisi dan budaya suatu kawasan sering menjadikannya lebih "berpengalaman". Sebagai contoh, ada mitos bahawa ini adalah petanda baik, atau sebaliknya.

Dalam dunia perubatan, kedutan mata disebut myokymia. Keadaan ini berlaku apabila otot mata kekejangan berulang kali. Sebilangan besar kekejangan mata hanya berlangsung beberapa minit, tetapi kadang-kadang ia dapat bertahan selama beberapa hari atau lebih.

Baca juga: 5 Maksud Twitch di Bahagian Tubuh

Mitos Menggulingkan Mata Kiri dari Pelbagai Negara

Masih banyak orang yang mengaitkan mata kiri dengan kepercayaan tertentu. Berikut adalah mitos mengenai kekejangan mata kiri di pelbagai negara:

1.Indonesia

Di Indonesia, kedutan mata kiri sering dianggap sebagai pertanda baik. Sekiranya anda mengalami kedutan di sudut mata kiri anda, ini bermakna anda akan bertemu saudara jauh yang telah lama terpisah.

2.China

Begitu juga dengan kepercayaan yang beredar di China. Kedutan mata kiri dipercayai menandakan kedatangan nasib baik atau bahkan hujan emas yang besar. Namun, ada juga sebilangan orang Cina yang percaya bahawa sekelip mata di sebelah kiri menunjukkan bahawa anda akan segera menangis.

3.India

Mitos rambang mata kiri di India adalah kebalikan dari mitos yang beredar di China. Di India, penglihatan mata kiri dianggap tidak menguntungkan.

Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada jantina. Sekiranya seorang wanita mengalaminya, maka itu adalah petanda yang baik. Sebaliknya, kekejangan mata kiri adalah petanda buruk jika seorang lelaki mengalaminya.

4. Beberapa Kawasan di Afrika

Di bahagian tertentu di Afrika, kedutan di kelopak mata bawah menunjukkan bahawa anda akan menangis. Sementara itu, jika kelopak mata atas bergerak, itu bermakna anda akan bertemu dengan seseorang yang tidak dijangka. Orang Nigeria menganggap mata yang berkedut di sebelah kiri sebagai tanda nasib buruk.

5. Hawaii

Di Hawaii, sekelip mata di sebelah kiri menandakan kedatangan orang asing. Ada juga versi mitos yang lain, iaitu jika berkedut di mata kiri berterusan, itu boleh menjadi tanda kematian dalam keluarga.

Baca juga: Keringkan Mata Kiri, Tanda Apa?

Penjelasan Ilmiah

Di sebalik mitos yang beredar di atas, terdapat penjelasan saintifik untuk mata kiri yang berkedut. Walaupun sensasi berkedut sesekali di dalam atau di sekitar kelopak mata boleh menjengkelkan, kebanyakan kedutan mata bukanlah keadaan yang serius.

Kedutan mata kiri biasanya tidak berbahaya, kerana sering dipicu oleh pelbagai aktiviti harian, seperti keletihan, kurang tidur, merokok, minum kafein atau alkohol.

Selain itu, ketegangan mata kerana menonton televisyen, bermain alat, atau bekerja di depan komputer terlalu lama juga dapat memicu mata kiri.

Sekiranya kedutan mata kiri disebabkan oleh perkara ini, anda boleh mengatasinya dengan berehat dan mengurangkan pengambilan kafein atau alkohol.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, kekejangan mata kiri juga dapat dikaitkan dengan gangguan neurologi, seperti epilepsi, penyakit Parkinson, atau sindrom Tourette.

Baca juga: Mata Kiri Berkedut Kerana Tekanan, Benarkah?

Bilakah Makluman?

Kedutan mata jarang menjadi tanda keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan kecemasan. Namun, jika kedutan itu jangka panjang atau kronik, itu mungkin merupakan petunjuk adanya gangguan otak atau sistem saraf yang lebih serius.

Anda mungkin perlu berjumpa doktor jika anda mengalami kerutan mata kronik bersama dengan salah satu daripada gejala berikut:

  • Mata yang berwarna merah, bengkak, atau mempunyai keputihan yang tidak biasa.
  • Kelopak mata atas terkulai.
  • Kelopak mata menutup secara harfiah setiap kali mereka berkedut.
  • Kerutan berterusan selama beberapa minggu.
  • Kekejangan mula mempengaruhi bahagian muka yang lain.

Itulah sedikit perbincangan mengenai mitos mata kiri dan penjelasan perubatan sebenar. Sekiranya anda mengalami ini dan merasa terganggu, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan membeli ubat yang ditetapkan pada bila-bila masa.

Rujukan:
pemain. Diakses pada tahun 2021. Mitos Tentang Memusingkan Mata Kiri.
Semua Mengenai Visi. Diakses pada tahun 2021. Mengejang Mata: 8 Sebab dan Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kelopak Mata.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found