6 Punca Kanser Prostat

, Jakarta - Walaupun bentuknya hanya kelenjar kecil, prostat mempunyai peranan penting dalam sistem pembiakan lelaki. Kelenjar ini berfungsi menghasilkan cecair yang menyuburkan dan melindungi sperma. Tetapi sayangnya, tidak sedikit lelaki yang mendapat barah prostat. Di Indonesia, barah prostat menduduki tempat ke-5 sebagai jenis barah yang paling biasa dengan 971 penghidap pada tahun 2011. Oleh itu, lelaki mesti mengetahui faktor apa yang boleh menyebabkan barah prostat untuk mengambil langkah pencegahan.

Kanser prostat boleh berlaku kerana pertumbuhan sel yang tidak terkawal di kelenjar prostat. Sebilangan barah prostat bersifat agresif dan boleh merebak dengan cepat, tetapi kebanyakan barah prostat tumbuh dengan perlahan dan tidak merebak. Lelaki yang menghidap barah prostat, pada mulanya mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, apabila prostat membengkak dan mula menjejaskan uretra, maka pesakit akan mengalami gejala berikut:

  • Encik. P berasa sakit atau terbakar ketika membuang air kecil atau ejakulasi.
  • Begitu kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam.
  • Merasakan bahawa pundi kencing anda sentiasa penuh.
  • Titik darah muncul dalam air kencing atau air mani.

Gejala barah prostat di atas biasanya akan muncul ketika barah telah merebak di luar prostat. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak selalu disebabkan oleh barah prostat, kerana jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan gejala yang sama. Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Lelaki Yang Lelaki Malu Bincangkan

Hingga kini, penyebab sebenar barah prostat belum diketahui. Tetapi yang pasti, perubahan DNA sel prostat normal boleh menyebabkan barah prostat. Di samping itu, berikut adalah beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko barah prostat seorang lelaki:

1. Umur

Kanser prostat paling kerap berlaku pada lelaki yang lebih tua. Kira-kira lapan daripada sepuluh orang yang menghidap barah prostat adalah lelaki berusia lebih dari 65 tahun.

2. Faktor Genetik

Sejarah perubatan keluarga juga mempengaruhi risiko seseorang mendapat barah prostat. Contohnya, jika ahli keluarga lelaki menghidap barah prostat atau saudara perempuan menghidap barah payudara, risiko anda terkena barah prostat akan meningkat. Walau bagaimanapun, risiko kanser prostat lebih besar jika saudara anda menghidap barah daripada jika ayah anda menghidap penyakit tersebut.

3. Kegemukan

Kelebihan berat badan juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah prostat. Oleh itu, lelaki disarankan untuk bersenam secara teratur dan makan makanan yang sihat untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Baca juga: Periksa Hubungan antara Kesuburan Lelaki VS Berat

4.Makanan

Terlalu kerap memakan makanan yang tinggi kalsium juga boleh mencetuskan barah prostat. Di samping itu, lelaki yang lebih kerap makan daging merah dan produk tenusu tinggi yang diproses juga mempunyai risiko kanser prostat lebih tinggi daripada lelaki yang jarang memakan makanan ini.

5. Perlumbaan

Lelaki yang berasal dari Afrika-Amerika dan Caribbean juga berisiko lebih tinggi terkena barah prostat. Kes barah prostat juga lebih sering berlaku di bahagian Amerika Utara, Eropah Barat Laut, Australia, dan Kepulauan Caribbean.

6. Penyakit Menular Seksual

Menghidap penyakit kelamin seperti gonorea atau klamidia dianggap dapat meningkatkan risiko barah prostat. Oleh itu, disarankan agar anda melakukan hubungan seks dengan satu orang sahaja dan selalu menggunakan perlindungan ketika melakukan hubungan seksual. Baca juga: 5 Penyakit kelamin berbahaya yang perlu anda ketahui

Itulah beberapa penyebab barah prostat. Sekiranya anda masih ingin tahu dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis barah yang sering menyerang lelaki ini, tanyakan kepada doktor secara langsung menggunakan aplikasinya . Gunakan ciri Panggil, Sembang , atau Panggilan video untuk berbincang dan mendapatkan nasihat kesihatan daripada doktor. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found