Kenali Perbezaan antara Pembersihan pada Muka dan Jangkitan Kulit

, Jakarta - Menggunakan rawatan muka atau penjagaan kulit menjadi salah satu cara yang dilakukan oleh beberapa orang untuk mengoptimumkan kesihatan kulit wajah. Namun, ketika menggunakan rawatan wajah yang baru, tidak jarang anda menemui jerawat kecil yang muncul di kulit anda. Adakah ini tanda penjagaan kulit yang tidak sesuai? Keadaan ini boleh dikatakan sebagai tanda membersihkan kulit wajah.

Baca juga: Malas untuk Membuang Makeup? Hati-hati dengan 6 Masalah Kulit Ini

Pembersihan adalah istilah dalam dunia kecantikan di mana kulit akan memasuki fasa awal penggunaan penjagaan kulit . Secara amnya, kejadiannya membersihkan menunjukkan bahawa rawatan wajah yang anda gunakan berfungsi. Pembersihan Ia berbeza dengan jangkitan kulit yang biasanya disebabkan oleh bakteria, virus, atau kulat. Untuk itu, tidak ada salahnya mengenali perbezaan antara membersihkan dan jangkitan kulit, di sini!

1. Penyembuhan dan Jangkitan Kulit

Bersihkan adalah keadaan di mana wajah menjalani pembersihan ketika anda menggunakan rawatan wajah atau penjagaan kulit. Tidak semua orang mengalami pembersihan ketika mencuba perawatan kulit baru, tetapi pembersihan adalah perkara biasa pada kulit wajah. Biasanya, pembersihan berlaku apabila rawatan muka yang anda gunakan mengandungi AHA, BHA, atau jenis produk lain mengelupas , gosok , atau retinoid.

Sementara itu, jangkitan kulit bukanlah gangguan pada kulit yang disebabkan oleh penggunaan kosmetik. Jangkitan kulit umumnya disebabkan oleh bakteria, kulat, virus, hingga parasit. Sekiranya keadaan membersihkan tidak berjangkit, jangkitan kulit menjadi penyakit kulit yang boleh menular kepada orang lain yang sihat. Atas sebab ini, jangkitan kulit memerlukan rawatan perubatan segera.

Baca juga: 4 Cara untuk Mencegah Breakout Kerana Jerawat

2. Gejala Pembersihan dan Jangkitan Kulit

Pembersihan itu sendiri bertujuan untuk membuang sel kulit mati dan menggantinya dengan sel kulit baru. Dengan cara itu, kulit akan kelihatan lebih cerah dan sihat setelah proses ini berlaku. Walau bagaimanapun, apabila ia semula jadi membersihkan Biasanya, wajah akan mengalami reaksi yang berbeza, seperti penampilan jerawat, bintik hitam, bintik putih, pengelupasan kering, hingga kulit kering.

Pada jangkitan kulit, penghidap akan mengalami pelbagai gejala dalam setiap keadaan. Ini disesuaikan dengan penyebab jangkitan kulit yang dialami. Gejala jangkitan kulit yang paling biasa adalah munculnya ruam merah, gatal-gatal, dan munculnya luka pada kulit yang mengalami ruam.

Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada pakar dermatologi mengenai aduan kesihatan yang anda alami pada kulit. Mengesan penyebabnya lebih awal tentu dapat membantu mengatasinya dengan lebih cepat dan tepat.

3. Tempoh Pembersihan dan Jangkitan Kulit

Secara amnya, pembersihan boleh berlangsung selama 3-4 minggu. Namun, semasa mengalami membersihkan, anda masih dibenarkan untuk terus menggunakan penjagaan kulit . Anda harus mengetahui keadaan pembersihan yang berlaku lebih dari 4 minggu dan periksa aduan kesihatan di hospital terdekat.

Jangkitan kulit boleh menjadi salah satu penyakit dengan perkembangan penyakit yang cukup lama, terutama jika penyebabnya adalah virus dan bakteria. Untuk itu, apabila anda mengalami ruam kemerahan disertai lesi atau cairan, jangan ragu untuk segera memeriksa keadaan kesihatan kulit anda di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

4. Mengendalikan Pembersihan dan Jangkitan Kulit

Mungkin fasa awal penggunaan penjagaan kulit akan membuatkan anda mahu berhenti menggunakan penjagaan kulit untuk mengatasi membersihkan . Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukan ini. Tidak menyakitkan untuk melihat keadaan kulit, sehingga kitaran pergantian kulit berlaku. Untuk mengurangkan simptom membersihkan , anda boleh menurunkan kadar penggunaan penjagaan kulit yang anda gunakan.

Rawatan jangkitan kulit tentu akan disesuaikan dengan penyebabnya. Sebilangan besar jangkitan kulit dapat diatasi dengan penggunaan ubat antibakteria dan juga menjaga kebersihan diri.

Baca juga: 5 Faktor Risiko Yang Boleh Menyebabkan Jangkitan Kulit

Itulah perbezaan antara membersihkan dan jangkitan kulit. Sentiasa menjaga kesihatan kulit anda dengan meningkatkan pengambilan air dan makanan sihat setiap hari!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rahsia Menguraikan dan Menghentikan Pembersihan Kulit.
Bagus. Diakses pada tahun 2020. Setiap Pakar Dermatologi Terperinci Ingin Anda Tahu Mengenai Pembersihan Kulit.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Kulit.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found