Lakukan 5 Perkara Ini Ketika Asid Perut Berkurang

Jakarta - Penyakit asid perut adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa, terutama pada remaja dan orang dewasa yang produktif. Keadaan ini berlaku apabila asid dari perut naik ke kerongkongan dan menyebabkan pelbagai gejala yang tidak selesa.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini Gejala refluks asid yang paling biasa adalah kemunculan rasa tidak selesa dengan sensasi terbakar di dada ( pedih ulu hati ). Menurut American College of Gastroenterology (ACG), orang yang mengalami refluks asid melaporkan bahawa perasaan tidak selesa ini dapat memancar ke bahagian belakang tulang dada.

Ketidakselesaan ketika refluks asid dapat dirasakan di leher dan tekak sehingga beberapa orang merasakan rasa pahit atau masam di mulut. Gejala refluks asid boleh berlangsung selama beberapa jam. Bagi sesetengah penghidap, gejala mungkin bertambah buruk setelah makan, sementara yang lain mungkin mengalami gejala sebelum makan.

Baca juga: Bukan Hanya Mag, Ini Menyebabkan Asid Perut Naik

Cara Mengatasi Asid Perut

Penyakit refluks asid biasanya dipicu oleh makanan yang anda makan, terutama makanan pedas, berlemak, atau berasid. Sekiranya keadaan ini menjadi semakin kerap, pencetusnya mungkin adalah penyakit refluks gastroesophageal (GERD), yang merupakan keadaan kronik dengan banyak kemungkinan penyebabnya.

Apa pun penyebabnya, kambuhnya asid perut dapat membuat penghidap merasa tidak selesa. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi asid perut yang boleh anda cuba lakukan semasa asid perut berulang:

  • Longgarkan Pakaian

Beberapa kes refluks asid mungkin disebabkan oleh pakaian yang terlalu ketat untuk menekan perut. Sekiranya demikian, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah melonggarkan tali pinggang, seluar, baju, atau apa sahaja yang menjadikan badan anda terasa ketat.

  • Berdiri tegak

Postur badan tertentu juga boleh mencetuskan asid perut berulang. Oleh itu, jika asid perut naik semasa anda duduk atau berbaring, cuba berdiri. Apabila anda sudah berdiri, cubalah berdiri dengan postur yang lebih tegak.

Tidak tanpa sebab, postur tegak dapat melegakan tekanan pada sfingter esofagus bawah (LES), cincin otot yang membantu menghentikan asid perut naik ke esofagus.

  • Pengambilan Halia

Halia telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat gejala pedih ulu hati . Tumbuhan rempah ini juga membantu melegakan loya sehingga diyakini baik untuk membantu mengatasi asid perut yang berulang.

Cuba masukkan halia parut atau halia cincang halus ke dalam masakan anda. Anda juga boleh minum teh halia hangat atau air rebusan halia ketika asid perut menyala untuk menghilangkan rasa tidak selesa pada perut.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan minum minuman keras. Minuman berkarbonat adalah pencetus asid yang paling biasa, dan kebanyakan minuman bergas dibuat dengan perisa tiruan.

  • Gula-gula getah

Gula-gula kunyah selama setengah jam selepas makan juga boleh menjadi cara untuk mengatasi refluks asid. Gula-gula kunyah boleh mencetuskan mulut untuk menghasilkan air liur dan menelan. Kaedah semula jadi ini dipercayai dapat menipis dan membersihkan asid perut dari esofagus.

Baca juga: Mitos atau Fakta Mengunyah Gula Membantu Mengatasi Tekanan

  • Pengambilan Ubat Asid Perut

Tidak ada salahnya mengambil ubat asid perut jika pelbagai cara lain tidak mengurangkan gejala yang anda rasakan. Terdapat beberapa jenis ubat asid perut yang dijual bebas, iaitu antasid, penyekat H2, dan perencat pam proton atau PPI.

Ubat jenis PPI dan H2 mampu mengurangkan jumlah asid yang dikeluarkan oleh perut sehingga dapat membantu mengatasi asid perut daripada naik semula. Manakala ubat antasid berguna untuk meneutralkan asid perut.

Sebelum mengambil ubat asid perut, pastikan anda bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu. Sebabnya, beberapa ubat-ubatan bebas atau resep untuk mengubati asid perut boleh berinteraksi dengan ubat lain. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk meminta doktor perubatan dalaman tanpa meninggalkan rumah. Jadi, menjadi sihat pastinya lebih mudah.

Baca juga: Ini adalah petanda bahawa penyakit asid perut adalah teruk

Itulah beberapa cara untuk mengatasi asid perut yang boleh anda lakukan ketika asid perut berulang. Penyakit refluks asid biasanya dapat sembuh dalam beberapa jam setelah melakukan beberapa rawatan di atas. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pedih ulu hati disertai dengan gejala peluh sejuk dan sesak nafas, anda harus segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Sebabnya, keadaan ini dapat menunjukkan masalah jantung.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana anda boleh menghentikan refluks asid?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Cara Menghilangkan Pedih ulu hati.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found