6 Cara Merawat Mata Semasa Menggunakan Softlens

Jakarta - Selain sebagai alat bantu visual, kanta lembut (kanta lekap) telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup banyak wanita. Malah, beberapa wanita yang sebenarnya tidak mempunyai masalah mata juga memakai kanta lembut untuk menjadikannya lebih menarik. Tidak mengapa, asalkan bersih dan cara menggunakannya dengan betul. Lalu, bagaimana anda menjaga mata anda ketika menggunakannya? kanta lembut ?

  1. Tangan Mesti Bersih

Cara merawat mata semasa menggunakan kanta lembut Yang pertama adalah memastikan kebersihan tangan. Berhati-hati, kanta lembut Tidak bersih kerana tangan yang kotor boleh menjadi tempat pembiakan kuman. Kuman ini boleh bergerak apabila anda meletakkannya atau melepaskannya kanta lembut . Oleh itu, pastikan tangan anda bersih sebelum mengendalikan kanta lembut. Untuk pembersih, basuh tangan anda dengan sabun untuk memastikan bakteria di hujung jari anda hilang.

2. Tanggalkannya sebelum tidur

Pakar sangat tidak menggalakkan seseorang memakai lensa kotak sepanjang masa. Namun, malangnya tidak sedikit orang yang terus menggunakan kanta lembut ketika tidur pada waktu malam. Sebenarnya, ini dapat mengurangkan jumlah oksigen yang masuk ke mata. Nah, inilah yang kemudian boleh menyebabkan permukaan mata mudah terserang jangkitan. Bukan hanya itu, kuman pada kanta lekap juga boleh melekat pada mereka semasa tidur, anda tahu.

  1. Berhati-hati agar tidak mengeringkan mata

Selalunya kanta lembut Ia akan kering apabila digunakan dalam jangka masa yang lama. Nah, inilah yang boleh mengganggu aktiviti anda sekiranya anda kanta lembut hingga kering semasa digunakan. Ini kerana kanta lekap kering boleh merobek dan menyebabkan kerengsaan. Kami mengesyorkan agar, untuk merawat mata ketika menggunakan kanta lekap, tetapkan kanta lekap cecair khas ke mata setiap dua jam.

  1. Jangan lupa menukar cecair

Pakar mengatakan, menukar cecair secara rutin kanta lembut boleh menjadi cara untuk menjaga kesihatan mata ketika menggunakan alat bantu penglihatan ini . Menurut nasihat pakar, anda harus menukar air setiap tiga hari agar tetap bersih. Selain itu, ketika menukar air, jangan lupa mencucinya kanta lembut yang.

Baca juga: 5 Perkara yang Perlu Diperhatikan oleh Pengguna Lensa Kenalan

  1. Dibuang

Terdapat juga beberapa orang yang memakai kanta lekap sekali pakai atas sebab-sebab tertentu. Nah, kanta lekap jenis ini tidak perlu dibersihkan lagi, kerana jenis ini tidak dirancang untuk digunakan semula. Jadi, tidak pernah menggunakan kanta lembut penggunaan tunggal lebih dari sehari.

6. Pakai Kaca Mata Semasa Menunggang Motosikal

Bagi anda penunggang motosikal yang memakai kanta lembut, Sebaiknya pakai cermin mata untuk mengelakkan habuk masuk ke mata. Seterusnya, jatuhkan cecair kanta lekap semasa anda tiba di tempat tujuan anda.

Jangan Hanya Menggunakannya

Yang perlu anda ketahui, kebersihan dan penggunaannya kanta lembut cuai boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan mata. Sebenarnya, dalam kes terburuk boleh menyebabkan kebutaan. Inilah risiko jika anda menggunakan kanta lekap pada yang asal.

  1. Kerengsaan

Ramai pakar berpendapat bahawa penggunaan melembutkan selama 24 jam penuh tanpa lepas landas, boleh membahayakan mata. Secara amnya, banyak orang menggunakan kanta lembut selama 24 jam tanpa henti kerana saya lupa menanggalkannya ketika mahu tidur pada waktu malam. Nah, impak kanta lembut ini boleh merengsakan mata. Kerana, ketika mata ditutup lensa kontak, kadar oksigen secara automatik akan menurun pada mata.

Apabila mata kehabisan oksigen, risiko bakteria memasuki mata dan menyebabkan kerengsaan lebih tinggi. Bukan itu sahaja, gunakan kanta lembut selama 24 jam juga boleh menyebabkan pembengkakan kornea dan jangkitan.

Baca juga: Sebelum menggunakan kanta lekap, kenal pasti terlebih dahulu bahaya kanta lekap untuk mata

  1. Alahan

Gunakan kanta lembut Penggunaan yang tidak betul juga boleh menyebabkan alahan mata. Alergi ini umumnya dicirikan oleh mata gatal, ketidakselesaan, dan banyak lagi. Pada akhirnya, alergi ini akan membuatkan mata pemakai merasa gatal sepanjang masa kerana penggunaannya kanta lembut.

  1. Tempat Berkumpul untuk Parasit

Sekiranya anda tidak rajin membersihkan dan memakainya dengan betul, ia pasti akan menjadikan kanta lekap anda kotor. Nah, lensa kotak kotor ini boleh menjadi tempat berkumpulnya bakteria. Kemudian, bakteria ini boleh menjadi "makanan" bagi parasit Acanthamoeba. Menurut pakar dari Universiti Scotland Barat, ini adalah masalah yang mungkin dihadapi oleh pengguna kanta lembut. Anda perlu berhati-hati, dalam kes yang sangat membawa maut parasit ini boleh menyebabkan kebutaan, anda tahu . Parasit ini dapat ditemukan di debu, air keran, air laut, dan kolam renang. Acanthamoeba akan memakan kanta lekap, malah boleh menembusi bola mata dan menyebabkan kebutaan. Mengerikan, bukan?

Baca juga: 4 Latihan Untuk Mata

Anda perlu cemas jika anda mengalami gatal, penglihatan kabur, mata berair, kepekaan terhadap cahaya, sakit, dan bengkak kelopak mata. Kerana, ini boleh menjadi tanda gejala jangkitan yang disebabkan oleh parasit Acanthamoeba.

Anda juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Merawat Lensa Kenalan dan Mata Anda.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Pemakaian dan Penjagaan Lensa Sentuh yang Sihat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found