Bagaimana Mengatasi Jaundice yang Berlaku pada Orang Dewasa

, Jakarta - Jaundis terjadi apabila terdapat banyak bilirubin dalam darah. Penumpukan bilirubin boleh menyebabkan kulit kelihatan kuning. Penyakit kuning jarang terjadi pada orang dewasa, tetapi ada beberapa keadaan yang boleh mencetuskan penyakit ini.

Hepatitis, penyakit hati yang berkaitan dengan pengambilan alkohol, saluran empedu tersumbat, barah pankreas, dan ubat-ubatan tertentu adalah pemicu penyakit kuning. Jadi, bagaimana menangani penyakit kuning pada orang dewasa? Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Rawatan Jaundis

Rawatan penyakit kuning pada orang dewasa biasanya dilakukan dengan merawat keadaan yang menyebabkannya. Sekiranya anda mempunyai hepatitis virus akut, penyakit kuning akan hilang dengan sendirinya ketika hati mula sembuh. Sekiranya saluran empedu tersumbat adalah penyebabnya, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan untuk menyelesaikan masalah penyumbatan

Baca juga: Perbezaan Antara Jaundis dan Hepatitis A

Sebelumnya kami telah menyebutkan sedikit mengenai beberapa penyebab penyakit kuning. Walau bagaimanapun, terdapat pencetus yang jarang berlaku tetapi boleh berlaku. Ini adalah gangguan genetik apabila tubuh menghadapi masalah memproses bilirubin.

Sindrom Gilbert dan sindrom Dubin-Johnson adalah dua keadaan yang jarang berlaku. Dalam kedua sindrom tahap bilirubin sedikit meningkat tetapi biasanya tidak cukup untuk menyebabkan penyakit kuning. Gangguan ini paling kerap dikesan semasa ujian saringan rutin pada orang dewasa.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom ini, anda boleh bertanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Memahami Gejala Jaundis

Bagaimana seseorang boleh mengetahui jika dia mengalami penyakit kuning? Berikut adalah beberapa tanda:

1. Sakit perut dan nyeri yang teruk.

2. Perubahan fungsi mental, seperti mengantuk, gelisah, atau kebingungan.

3. Darah dalam tinja.

4. Darah dalam muntah.

5. Demam.

6. Kecenderungan lebam atau mudah berdarah, kadang-kadang menyebabkan bintik-bintik kecil berwarna ungu kemerahan atau tompok-tompok yang lebih besar (menunjukkan pendarahan pada kulit). Sebenarnya penyakit kuning tidak boleh disebut "penyakit" kerana penyakit kuning adalah tanda yang dapat dilihat dari proses penyakit yang mendasari.

Orang dengan penyakit kuning akan mengalami perubahan warna kekuningan kulit pada tahap yang berbeza-beza, dan mungkin juga menunjukkan kekuningan pada selaput lendir dan mata putih. Walau bagaimanapun, bergantung kepada penyebab penyakit kuning, orang dengan penyakit ini mungkin mengalami gejala yang berbeza.

Baca juga: Ketahui Bahagian Psikologi Orang yang Mengembara Semasa Wabak

Oleh itu penyakit kuning memerlukan penilaian perubatan yang komprehensif untuk menentukan penyebabnya. Pakar perubatan akan mengambil sejarah perubatan terperinci dan melakukan pemeriksaan fizikal. Ujian darah awal juga akan dilakukan, dengan ujian khusus yang dilakukan termasuk:

1. Ujian darah hati.

2. Kiraan darah lengkap (CBC).

3. Panel elektrolitik.

4. Tahap lipase.

Bergantung pada hasil ujian darah awal, kajian lebih lanjut mungkin diperlukan untuk membantu mendiagnosis proses penyakit yang mendasari. Dalam kes tertentu, kajian pencitraan perlu dilakukan untuk menilai kelainan pada hati, pundi hempedu, dan pankreas. Kajian pengimejan ini merangkumi:

1. Ultrasound perut.

2. Imbasan tomografi berkomputer (CT).

3. Pengimejan resonans magnetik (MRI).

4. Cholescintigraphy (imbasan HIDA).

Kadang-kadang, orang dengan penyakit kuning memerlukan ujian invasif lebih lanjut untuk menentukan penyebab penyakit kuning. Prosedur yang boleh dipesan termasuk kolangiopancreatografi retrograde endoskopi (ERCP) atau biopsi hati.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Jaundis: Mengapa Ia Berlaku pada Orang Dewasa.
Manual MSD.com. Diakses pada tahun 2020. Jaundis pada Orang Dewasa.
Perubatan.Net. Diakses pada tahun 2020. Jaundis pada Orang Dewasa (Hyperbilirubinemia).

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found