Ikuti Petua untuk Menghilangkan Cegukan Semasa Berpuasa

, Jakarta - Cegukan boleh mencetuskan ketidakselesaan. Terutama jika ia muncul pada waktu berpuasa. Cegukan dicirikan oleh bunyi "hic" yang keluar secara tidak sengaja dan bertahan untuk waktu tertentu. Kerana terasa menjengkelkan, seseorang biasanya akan segera melakukan perkara yang dapat meredakan cegukan, salah satunya adalah minum air.

Minum air telah lama dilakukan oleh banyak orang untuk menghilangkan cegukan. Tetapi tentu saja, ini tidak dapat diterapkan jika cegukan muncul ketika berpuasa. Jadi, bagaimana mengatasi cegukan ketika berpuasa? Adakah cara untuk menghilangkan cegukan selain daripada minum air? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: 3 Mitos Cegukan yang Tidak Dipercayai

Mengatasi Cegukan semasa Berpuasa

Cegukan semasa berpuasa boleh sangat menjengkelkan. Selain itu, anda tidak boleh minum air atau makan makanan tertentu untuk mengatasinya. Tetapi jangan risau, masih ada beberapa cara untuk mencuba melegakan dan menghilangkan cegukan ketika berpuasa.

Sebelum ini, perlu diperhatikan, cegukan berlaku kerana terdapat pengecutan otot diafragma yang tidak disengajakan, iaitu otot yang memisahkan perut dan dada. Selain menimbulkan suara "hic", cegukan juga menyebabkan tekanan perasaan di dada, perut, dan tekak. Sudah tentu ini akan menambahkan rasa tidak selesa dan membuat seseorang ingin segera menghilangkan cegukan.

Biasanya, cegukan berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit. Selepas itu, gejala cegukan akan hilang dan badan akan kembali normal. Namun, ketahuilah bahawa cegukan itu berterusan dan tidak akan berhenti. Ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Hubungi doktor anda dengan segera atau pergi ke hospital jika cegukan berlangsung selama beberapa hari dan disertai dengan gejala pening, kelemahan dan kekakuan, dan kehilangan keseimbangan.

Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan. Tetapkan lokasi dan cari hospital yang sesuai dengan keperluan anda dan boleh dikunjungi. juga boleh digunakan untuk membuat temu janji dengan doktor. Muat turun permohonan di sini!

Baca juga: Wajib kepada doktor sekiranya anda mengalami cegukan ini

Diafragma mempunyai peranan penting dalam sistem pernafasan manusia. Secara umum, sistem pernafasan dapat berfungsi secara normal bergantung pada pengecutan dan pergerakan otot diafragma. Cegukan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ia paling biasa berlaku pada bayi. Dia berkata, ini adalah perkara biasa yang berlaku sebagai sebahagian daripada proses pertumbuhan dan perkembangan si kecil. Cegukan berlaku kerana terdapat gangguan pada pengecutan diafragma, dalam hal ini otot menguncup secara tiba-tiba. Ini kemudian menyebabkan udara memasuki paru-paru terlalu cepat dan menyebabkan injap pernafasan ditutup dan menghasilkan bunyi khas.

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan penguncupan diafragma secara tiba-tiba, mulai dari makan makanan tertentu, minum minuman berkarbonat atau alkohol, merokok, hingga makan terlalu banyak dan terlalu cepat. Cegukan juga dapat terjadi akibat perubahan suhu secara tiba-tiba, merasa gugup atau terlalu teruja, dan mengalami tekanan. Cegukan ringan biasanya akan hilang sendiri tanpa rawatan khas.

Sekiranya cegukan berlaku ketika berpuasa, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu melegakan dan menguruskan gejala. Cegukan ketika berpuasa dapat diatasi dengan:

  • Tahan nafas selama beberapa saat, hembuskan nafas, kemudian ulangi sehingga anda berasa lebih baik.
  • Tarik nafas dalam-dalam, dan tahan sebentar.
  • Cuba bernafas menggunakan beg kertas. Pastikan menggunakan beg kertas, bukan beg plastik.
  • Tutup hidung anda dan bernafas melalui mulut anda selama beberapa saat.

Baca juga: Cegukan berterusan, perlukah anda berhati-hati?

Rawatan khas mungkin perlu dilakukan sekiranya cegukan itu bertahan lama. Oleh itu, penting untuk memperhatikan keadaan badan dan mengetahui apa yang menyebabkan cegukan muncul.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Mengapa saya cegukan?
Saluran BetterHealth. Diakses pada tahun 2021. Cegukan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Cegukan.
Pertubuhan Kebangsaan untuk Penyakit Jarang. Diakses pada tahun 2021. Cegukan.

Recent Posts