Menggunakan Pelincir untuk Kelancaran Seks, Adakah Selamat?

, Jakarta - Anda pasti mahu momen cinta dengan pasangan anda berjalan lancar, sempurna, dan tidak dilupakan. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan boleh mengganggu kelancaran momen intim bagi anda dan pasangan, salah satunya adalah jika Miss V tidak mengeluarkan cecair pelincir yang mencukupi. Itulah sebabnya, banyak pasangan menggunakan pelincir untuk membantu melancarkan hubungan seks. Namun, adakah selamat menggunakan pelincir? Lihat ulasan di sini.

Sebenarnya, organ seks wanita dapat menghasilkan cecair pelincir secara semula jadi jika mereka mendapat cukup rangsangan pada masa yang sama foreplay. Namun, jika keadaan Miss V kering, ia akan membuat wanita merasa tidak selesa ketika melakukan hubungan seks, kerana akan merasa sakit ketika penetrasi. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan keadaan vagina kering:

 • Umur. Dengan bertambahnya usia, jumlah pelincir semula jadi yang dihasilkan oleh vagina akan berkurang. Selain itu, dinding faraj juga akan lebih nipis dan kaku.
 • Kekurangan rangsangan semasa pemanasan atau foreplay.
 • Terdapat rasa tekanan dan kegelisahan
 • Tahap hormon estrogen menurun. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan penurunan kadar estrogen adalah keadaan badan setelah melahirkan dan menyusu, tabiat merokok, dan menjalani rawatan barah.
 • Kebiasaan membersihkan organ intim dengan menggunakan sabun kebersihan wanita juga boleh menyebabkan keadaan vagina menjadi kering.

Jenis Pelincir

Dalam keadaan kering faraj, pelincir diperlukan untuk memudahkan penembusan dan mengurangkan kesakitan pada wanita semasa melakukan persetubuhan. Terdapat pelbagai jenis pelincir yang dijual di pasaran, termasuk:

 • Pelincir Berasaskan Air. Pelincir jenis ini berbentuk gel jernih. Namun, kerana ia cepat kering setelah diserap oleh kulit, air pelincir mesti digunakan semula dengan kerap semasa sesi seks. Sapukan air pelincir di permukaan Miss V atau pada zakar pasangan. Anda juga boleh mencampurkannya dengan air liur untuk memaksimumkan penggunaan pelincir ini.
 • Pelincir Berasaskan Silikon. Bentuknya hampir sama dengan pelincir air, seperti gel, tetapi pelincir silikon umumnya tidak mengandungi air. Selain itu, kerana menggunakan silikon sebagai bahan asasnya, pelincir ini tidak mudah diserap oleh kulit sehingga dapat bertahan lebih lama dan menyebabkan sensasi yang berbeza pada kulit.
 • Pelincir Minyak. Beberapa jenis minyak juga boleh digunakan sebagai pelincir, seperti minyak bayi, minyak kelapa, minyak zaitun, dan minyak jojoba. Walau bagaimanapun, pelincir minyak tidak boleh digunakan ketika menggunakan kondom, kerana berpotensi merosakkan, melubangi dan mengurangkan keanjalan kondom lateks.

Petua untuk Menggunakan Pelincir dengan Selamat

Menggunakan pelincir untuk seks boleh dikatakan cukup selamat dan tidak terlalu berisiko. Namun, menggunakan pelincir juga boleh memberi kesan sampingan, iaitu menyebabkan alahan dan membunuh bakteria baik yang terdapat pada Miss V. Untuk mengurangkan kesan buruk menggunakan pelincir, berikut adalah beberapa petua:

 • Anda harus mengelakkan pelincir yang mengandungi gliserol, yang mengandungi wangian dan mempunyai rasa tertentu, kerana boleh menyebabkan jangkitan kulat dan membuat vagina kering.
 • Lihat label pembungkusan untuk mengetahui cara menggunakan pelincir yang betul.
 • Perhatikan juga kandungan yang terdapat dalam pelincir. Pelincir terbaik adalah bahan yang diperbuat daripada bahan semula jadi. Elakkan juga pelincir yang mengandungi paraben, kerana dianggap boleh mencetuskan barah.
 • Hentikan penggunaan segera sekiranya anda tidak sesuai atau mengalami alahan setelah menggunakan produk pelincir tertentu.
 • Bersihkan Miss V untuk membuang baki cecair pelincir yang anda gunakan selepas melakukan persetubuhan.

Bercakap dengan doktor anda mengenai kekeringan faraj atau kesakitan setiap kali anda melakukan hubungan seks. Anda juga boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan masalah kehidupan seks anda. Doktor di sedia membantu anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Tanpa perlu bersusah payah meninggalkan rumah, tinggallah pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found