Ketahui Perbezaan Antara Simptom Disentri dan Cirit-birit

, Jakarta - Cirit-birit adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh semua orang. Cirit-birit boleh berlaku apabila seseorang makan makanan yang tidak bersih atau tidak mempunyai makanan. Cirit-birit biasanya berumur pendek dan mudah dirawat. Walau bagaimanapun, jika cirit-birit berlangsung selama berminggu-minggu, ia boleh menandakan masalah lain yang lebih serius. Cirit-birit selama berminggu-minggu mungkin merupakan tanda gangguan usus yang mudah marah atau penyakit radang usus.

Disentri adalah keradangan usus besar yang dicirikan oleh cirit-birit yang berpanjangan. Keradangan umumnya disebabkan oleh Shigella , Salmonella , E coli , dan Campylobacter. Cirit-birit akibat disentri berbeza dengan cirit-birit biasa. Inilah perbezaan antara cirit-birit dan disentri biasa yang perlu anda fahami:

Baca juga: 5 Cara Betul untuk Menghentikan Cirit-birit

Perbezaan Gejala Cirit-birit dan Disentri

Anda mungkin biasa dengan gejala cirit-birit kerana anda pernah mengalaminya. Cirit-birit biasa biasanya dicirikan oleh najis berair, sakit perut, kekejangan perut, loya, kembung, dan desakan mendesak untuk membuang air besar. Apabila anda tidak mempunyai cukup cairan di dalam badan anda, anda mungkin demam ketika anda mengalami cirit-birit. Cirit-birit yang agak teruk biasanya dicirikan oleh penampilan darah atau lendir di dalam najis.

Manakala gejala disentri biasanya muncul 1-3 hari selepas jangkitan. Pada sesetengah orang, gejala mungkin muncul lebih lama atau tidak pernah mengalami gejala bergantung pada jenis disentri yang dialami. Setiap jenis disentri mempunyai simptom yang sedikit berbeza. Gejala disentri bacillary boleh merangkumi cirit-birit, kekejangan perut, demam, mual, muntah dan kehadiran darah dan lendir dalam tinja.

Walaupun disentri yang disebabkan oleh amuba biasanya tidak menimbulkan gejala. Sekiranya anda merasa sakit, gejala mungkin muncul 2-4 minggu selepas jangkitan. Gejalanya sebenarnya serupa dengan cirit-birit biasa, seperti mual, najis berair, kekejangan perut, demam dan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, disentri amuba kadang-kadang menyebabkan masalah yang lebih serius seperti abses hati, yang merupakan kumpulan nanah di hati. Gejala termasuk mual, muntah, demam, sakit di perut kanan atas, penurunan berat badan, dan hati yang bengkak.

Lihat doktor anda jika anda mengalami cirit-birit, kekejangan, dan gejala teruk lain atau jika mereka tidak membaik dalam masa seminggu. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Baca juga: Selain Antibiotik, Inilah 4 Cara Mengubati Disentri

Mana Yang Lebih Berbahaya?

Cirit-birit dan disentri boleh membahayakan jika tidak dirawat dengan baik. Cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi yang boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat. Dehidrasi sangat berbahaya apabila dialami oleh bayi, kanak-kanak, orang tua dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Kerana disentri juga dicirikan oleh cirit-birit, keadaan ini juga cenderung menyebabkan dehidrasi. Namun, bukan hanya dehidrasi, disentri juga boleh menyebabkan komplikasi serius lain, seperti:

  • Penurunan jumlah kalium yang boleh menyebabkan perubahan degupan jantung yang mengancam nyawa.
  • Kejang.
  • Sindrom uremik hemolitik (sejenis kerosakan buah pinggang).
  • Megacolon beracun.
  • Prolaps rektum.

Baca juga: 4 Penyakit Disifatkan oleh Cirit-birit

Sekiranya anda mengalami cirit-birit, pastikan kekal terhidrat untuk mengelakkan dehidrasi. Anda juga mesti peka terhadap gejala lain yang menyertai cirit-birit sehingga mereka dapat dirawat lebih awal sebelum mereka menjadi serius.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Cirit-birit.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Disentri.

Recent Posts