5 Jenis Makanan untuk Hamil dengan Anak Lelaki

Jakarta - Selain menentukan berapa banyak anak yang mereka inginkan, kebanyakan pasangan yang sudah berkahwin juga menginginkan anak dari jantina tertentu. Biasanya untuk anak pertama, cukup banyak pasangan yang mahukan anak lelaki. Selain mendapatkan nasihat doktor, cara mendapatkan anak lelaki adalah dengan memenuhi pengambilan makanan yang diperlukan.

Memahami Proses yang Menentukan Jantina

Gabungan jenis kromosom dari sperma lelaki dengan jenis kromosom dari sel telur wanita menentukan jantina bayi yang akan dilahirkan kemudian. Gabungan yang membentuk jantina lelaki adalah kromosom X dan kromosom Y, sementara gabungan dua kromosom X membentuk jantina wanita.

Setiap sel sperma mengandungi antara satu kromosom X atau satu kromosom Y. Sementara setiap sel telur wanita mengandung satu kromosom X. Selama proses persenyawaan, kedua sperma yang mengandung kromosom X dan Y bergerak cepat ke sel telur. Namun, hanya ada satu sperma dengan satu jenis kromosom yang akan bersatu dengan telur dan menjadi janin.

(BACA JUGA: Kesan Kromosom terhadap Kesamaan Kanak-kanak)

Jenis makanan tertentu dipercayai dapat mengurangkan keasidan badan dan menjadikan tubuh lebih beralkali sehingga mesra dengan sperma Y-kromosom.

1. Bijirin Sarapan

Satu kajian dilakukan terhadap 740 wanita yang baru hamil. Hasil kajian, yang diterbitkan dalam Prosiding Royal Society B, mendapati bahawa wanita hamil yang makan bijirin untuk sarapan pagi, dan makanan yang kaya dengan kalium, dan memakan lebih banyak kalori setiap hari, melahirkan lebih banyak anak lelaki daripada wanita hamil yang sering melewatkan sarapan dan mengambil lebih sedikit kalori.

2. Buah Masam

Walaupun banyak orang berpendapat bahawa buah-buahan ini terlalu berasid, sebenarnya buah ini bermanfaat untuk memberikan kesan alkali pada tubuh, sehingga lebih cenderung melahirkan bayi lelaki. Kupas buah-buahan, seperti jeruk, anggur, lemon, dan limau yang kaya dengan vitamin dan memakan buahnya. Atau anda juga boleh membuat jus dari buah-buahan ini, tetapi jangan minum jus yang tidak wajar yang sering dijumpai di kedai minuman.

3. Pisang

Selain buah masam, buah-buahan lain yang juga enak dan baik untuk dimakan adalah pisang. Kandungan mineral dan vitamin yang tinggi sangat baik untuk tubuh. Pisang juga mengandungi kalium, nutrien yang sangat diperlukan untuk membantu menjaga sperma lelaki hidup.

(Juga BACA: Mitos Menanda Anak Lelaki Hamil)

4. Makanan ringan masin

Makanan masin juga dapat meningkatkan peluang mengandung bayi lelaki. Inilah peluang anda untuk menikmati makanan laut, ham, sup kalengan, keropok masin dan keju jika anda mahukan anak lelaki. Namun, jangan gila dan makan makanan masin secara berlebihan, kerana boleh membahayakan janin.

5. Cendawan

Cendawan boleh menjadi tambahan yang berkhasiat untuk diet anda, kerana ia adalah sumber selenium, kalium, vitamin D dan vitamin B. yang sangat baik. Nutrien ini, terutama kalium dan vitamin D, sangat baik bagi wanita hamil untuk mempunyai anak lelaki.

Walau bagaimanapun, jangan hadkan diet anda untuk makanan di atas. Kerana wanita hamil masih perlu makan pelbagai jenis makanan berkhasiat lain untuk tetap sihat dan proses persenyawaan berlaku dengan baik.

(BACA JUGA: Fakta Penentuan Seks)

Sekiranya anda ingin mengetahui mengenai kesihatan ibu dan obstetrik, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan doktor anda di . Anda boleh meminta doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Anda juga boleh membeli makanan tambahan dan vitamin yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play sekarang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found