8 Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Platelet Tinggi

, Jakarta - Platelet adalah kepingan darah yang dihasilkan di sumsum tulang. Sel darah ini memainkan peranan penting dalam proses pembentukan bekuan darah. Bilangan platelet dalam badan mesti seimbang, tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit. Apabila bilangan platelet terlalu tinggi, keadaan ini dikenali sebagai trombositosis.

Tanda seseorang yang mengalami trombositosis adalah apabila jumlah platelet melebihi 450,000 sel per mikroliter. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan peningkatan jumlah platelet dalam badan. Keadaan berikut boleh mencetuskan peningkatan jumlah platelet.

Baca juga: 7 Ciri-ciri Bilangan Platelet Tinggi dalam Darah

Keadaan yang Mencetuskan Pengiraan Platelet

1. Jangkitan

Jangkitan adalah penyebab paling kerap peningkatan jumlah platelet. Peningkatan ini boleh berlaku dengan jumlah platelet lebih dari 1 juta sel setiap mikroliter. Majoriti orang yang mengalami keadaan ini tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, sekumpulan kecil orang dengan faktor risiko lain dapat mengembangkan pembekuan darah. Kiraan platelet umumnya kembali normal setelah jangkitan diselesaikan.

2. Anemia Kekurangan Zat Besi

Anemia kekurangan atau kekurangan darah dicirikan oleh jumlah hemoglobin yang rendah kerana kekurangan zat besi. Walaupun anemia adalah penurunan jumlah sel darah, itu tidak berarti bahawa keadaan ini tidak dapat memicu peningkatan platelet. Anemia kekurangan zat besi masih dapat meningkatkan jumlah platelet walaupun jarang terjadi. Pada masa ini, tidak diketahui apa sebenarnya penyebab trombositosis jenis ini.

3. Keadaan Keradangan

Keadaan dengan keradangan, seperti gangguan reumatologi, penyakit radang usus, dan vaskulitis, boleh menyebabkan trombositosis. Peningkatan jumlah platelet berlaku sebagai tindak balas terhadap sitokin, protein kecil yang dilepaskan dari sel yang memberi isyarat kepada sel lain untuk melakukan fungsi tertentu. Khususnya, sitokin interleukin-6 dan trombopoietin merangsang pengeluaran platelet.

4. Gangguan myeloproliferative

Gangguan myeloproliferative kronik adalah gangguan di mana sumsum tulang membuat terlalu banyak sel darah, yang boleh menyebabkan trombositosis. Keadaan yang merangkumi gangguan myeloproliferative adalah polycythemia vera, thrombocythemia esensial (ET) dan myelofibrosis primer. Dalam keadaan ET, misalnya, sumsum tulang membuat terlalu banyak megakaryocytes, sel yang membuat platelet, sehingga memicu trombositosis.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Trombositosis Penting dan Trombositosis Reaktif

5. Tiada limpa

Sebilangan platelet disimpan dalam limpa pada waktu tertentu. Sekiranya limpa dikeluarkan secara pembedahan (splenektomi) atau berhenti berfungsi dengan baik (asplenia berfungsi), seseorang yang mengidapnya mungkin mengalami trombositosis. Thrombositosis biasanya ringan hingga sederhana dan boleh diterima dengan baik.

6. Cryoglobulinemia bercampur

Cryoglobulinemia bercampur boleh menyebabkan peningkatan jumlah platelet kerana melekat bersama dalam darah ketika terkena suhu sejuk. Zarah-zarah ini mungkin salah dikira sebagai platelet oleh mesin yang melakukan pengiraan darah lengkap. Keadaan ini biasanya dikaitkan dengan jangkitan hepatitis C, lupus erythematosus sistematik dan rheumatoid arthritis.

7. Anemia hemolitik

Anemia hemolitik menyebabkan sel darah merah terbentuk sangat kecil. Akibatnya, sel darah merah ini mungkin tidak dikira secara tepat sebagai platelet oleh mesin yang melakukan pengiraan darah lengkap. Ia boleh didiagnosis dengan meninjau smear darah periferal.

8. keganasan

Thrombositosis boleh menjadi kesan sekunder dari beberapa keganasan (kanser). Keadaan ini dikenali sebagai trombositosis paraneoplastik dan lebih kerap berlaku pada tumor pepejal seperti barah paru-paru, karsinoma hepatoselular (hati), barah ovari, dan barah kolorektal. Peningkatan jumlah platelet juga dapat terjadi pada seseorang yang menderita leukemia myelogenous kronik.

Baca juga: Ini adalah Rawatan yang Betul untuk Penghidap Trombositosis

Masih ada soalan lain mengenai trombositosis? Hubungi doktor melalui aplikasi hanya. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. 8 Perkara Yang Meningkatkan Kiraan Platelet Anda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Trombositosis.

Recent Posts