5 Punca Sakit Perut Kiri Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Sakit perut adalah gangguan yang sering terjadi kerana anda memakan jenis makanan tertentu, misalnya terlalu pedas atau masam. Bagaimana jika rasa sakit di perut tidak berlaku kerana pengambilan makanan dan berterusan selama beberapa hari secara intensif? Terutama jika sakit perut hanya dirasakan di bahagian kiri badan.

Secara amnya, sakit perut di sebelah kiri dikaitkan dengan masalah yang menyerang saluran pencernaan. Adakah sakit perut kiri agak berbahaya? Inilah sebab-sebab sakit perut kiri!

Baca juga: Kanak-kanak dengan Sakit Perut Bilakah mereka harus berjumpa doktor?

Punca Sakit Perut Kiri

Usus besar terletak di sebelah kiri perut dan pada wanita inilah ovari. Sekiranya anda merasakan sakit ringan di perut anda, jangan risau. Ia boleh hilang sendiri dalam satu atau dua hari selepas itu.

Tetapi, jika gangguan itu menyebabkan kesakitan yang tidak tertahankan dan berlangsung lebih dari dua hari, lebih baik menjalani pemeriksaan. Tidak mustahil gangguan berbahaya berlaku dan boleh membawa maut. Berikut adalah beberapa penyebab sakit perut kiri yang perlu anda ketahui:

1. Ovulasi

Salah satu penyebab sakit perut kiri yang mesti diketahui ialah berlakunya ovulasi. Keadaan ini, yang dikenali sebagai masa subur, akan menyebabkan rasa sakit atau kekejangan di perut. Simptom lain yang boleh berlaku ketika seseorang mengalami ovulasi adalah permulaan mual dan keputihan.

Baca juga: 7 pantang larang makanan untuk penghidap gastroenteritis

2. Gastritis

Gangguan lain yang boleh menyebabkan sakit perut kiri adalah gastritis. Ini berlaku apabila lapisan perut menjadi jengkel, meradang, atau terhakis, menyebabkan rasa sakit. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria H. Pylori , iaitu bakteria yang menghasilkan lendir di lapisan perut. Gejala lain yang dialami selain sakit perut kiri atas adalah loya, muntah, dan perut penuh setelah makan.

3. Penyakit Ginjal

Sakit perut kiri juga boleh berlaku kerana gangguan buah pinggang, termasuk jangkitan buah pinggang dan batu karang. Pada jangkitan buah pinggang, gejala yang timbul dalam bentuk sakit perut kiri bawah, demam, mual dan muntah, dan sakit di pangkal paha. Sementara itu, jika disebabkan oleh batu ginjal, simptom yang biasa termasuk sakit di perut kiri bawah, keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan, sensasi terbakar ketika kencing, dan kencing berdarah.

4. Keradangan Pankreas

Organ lain yang terletak di sebelah kiri perut setiap manusia adalah pankreas. Sekiranya terdapat gangguan pada organ ini, akan timbul rasa sakit di bahagian atas perut kiri ke belakang. Gangguan yang sering terjadi adalah keradangan pankreas yang boleh menyebabkan kesakitan ketika berbaring, makan, dan minum. Gejala lain yang dapat dirasakan adalah demam, cirit-birit, sakit perut ketika disentuh, mual dan muntah.

5. Keradangan usus besar

Keradangan usus besar juga merupakan gangguan yang boleh menjadi penyebab sakit perut kiri. Penyakit ini berlaku kerana dinding saluran pencernaan menjadi meradang. Gejala yang boleh timbul selain sakit perut adalah cirit-birit, keletihan, penurunan berat badan, dan najis berdarah atau berlendir. Sakit perut boleh hilang setelah penghidap membuang air besar.

Baca juga: Perlu Tahu, 7 Cara Mudah Mencegah Keradangan Usus

Itulah antara penyebab sakit perut kiri yang harus anda ketahui. Sekiranya anda mengalami kesakitan yang tidak tertahankan dan memerlukan konsultasi dengan doktor, buat janji temu melalui aplikasi ! Anda juga boleh membeli ubat yang ditetapkan oleh doktor secara dalam talian melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit di Perut Kiri Bawah Saya?
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya Anda Mengalami Sakit Perut Kiri, Inilah Maksudnya

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found