Kepala Sering Pening, Tanda Penyakit Berbahaya?

, Jakarta - Kebanyakan orang menganggap pening adalah penyakit. Perlu diingat bahawa dalam keadaan tertentu, pening sebenarnya merupakan gejala penyakit lain yang mendasari.

Punca pening sukar ditentukan kerana biasanya setiap orang mengalami sensasi yang berbeza ketika merasa pening. Biasanya pening bukan tanda penyakit serius. Walau bagaimanapun, masih perlu berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keadaan lain yang berlaku, seperti loya atau pingsan. Lihat maklumat kesihatan mengenai pening di bawah.

Pusing Pasti Terpengaruh dengan Penyakit Tertentu?

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Penerbitan Kesihatan Harvard, rasa pening adalah keluhan yang biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Walaupun biasanya tidak disebabkan oleh sesuatu yang mengancam nyawa, anda tetap perlu berhati-hati.

Baca juga: Pening kerap? Mungkin Mendapatkan 5 Penyakit Ini

Sekiranya anda merasa pening, disarankan untuk segera minum air atau jus oren, kemudian berbaring. Pening sama dengan keadaan di mana kepala sakit. Sebenarnya, seseorang boleh mengalami pelbagai gejala ketika mengalami pening:

 • Sensasi melayang atau kepala berat.
 • Sensasi berpusing dikenali sebagai vertigo.
 • Sensasi ketidakstabilan atau kehilangan keseimbangan.
 • Sensasi seperti hendak pengsan.

Gejala pening boleh menjadi lebih teruk ketika melakukan aktiviti tertentu, seperti berjalan, menukar posisi dari duduk ke berdiri atau sebaliknya, atau menggerakkan kepala. Kadang-kadang, pening juga boleh muncul secara tiba-tiba dengan kesakitan yang cukup teruk, jadi anda harus segera duduk atau berbaring. Gejala lain yang boleh menyebabkan pening adalah loya atau muntah.

Boleh menjadi penyakit serius

Dalam kebanyakan kes, pening bukan disebabkan oleh penyakit serius. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya pening disertai oleh gejala berikut:

 • Sakit kepala tiba-tiba sangat kuat.
 • Kehilangan penglihatan, pertuturan, atau pendengaran secara tiba-tiba.
 • Muntah berterusan.
 • Leher terasa kaku.
 • Pening selepas kecederaan kepala.
 • Demam panas.
 • Kejang.
 • Susah bernafas.
 • Satu atau lebih bahagian badan tiba-tiba mati rasa.
 • Pengsan.

Punca pening sering sukar diketahui kerana gejalanya tidak begitu jelas. Walau bagaimanapun, penyebab pening boleh dianggarkan dari berapa lama gejala pening berlangsung dan gejala lain yang menyertainya. Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan pening:

1. Vertigo

Vertigo terkenal dengan gejala utamanya, iaitu sensasi berputar dan kehilangan keseimbangan. Keadaan ini boleh berlaku kerana adanya kelainan dalam proses menghantar isyarat saraf dari mata ke otak, kemudian diteruskan ke telinga dalam.

Baca juga: Kepala Sering Pening? Lakukan Dengan Cara Ini untuk Mengatasinya

Jadi, mata yang menentukan arah pergerakan badan akan menghantar isyarat ke otak melalui saraf deria dengan bantuan telinga dalam yang mengesan pergerakan. Apabila isyarat dari telinga dalam tidak sepadan dengan isyarat yang diterima oleh otak, vertigo berlaku.

2. Masalah Peredaran Darah

Sekiranya anda sering mengalami pening dengan sensasi, seperti pingsan atau tidak seimbang, maka anda mungkin menghadapi masalah dengan peredaran darah. Apabila jantung tidak cukup mengepam darah ke otak, itu boleh membuat anda merasa pening.

Puncanya boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti duduk atau berdiri terlalu pantas (hipotensi ortostatik, peredaran darah yang lemah kerana masalah jantung, seperti serangan jantung, gangguan irama jantung, dan strok ringan, serta pendarahan akut yang biasanya terjadi pada kes kehamilan ektopik, iaitu pendarahan gastrousus dan trauma.

3. Anemia Kekurangan Zat Besi

Anemia jenis ini yang disebabkan oleh kekurangan zat besi dapat menyebabkan penderita sering merasa pening. Ini kerana bilangan sel darah merah (hemoglobin) yang bertanggungjawab untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan berkurang. Akibatnya, tubuh tidak dapat memperoleh oksigen yang mencukupi, sehingga tubuh menjadi lemah, pening, dan sesak nafas.

4. Gangguan Saraf

Sakit kepala yang kerap juga boleh menjadi tanda gangguan neurologi, seperti penyakit Parkinson dan sklerosis berganda. Ini kerana sistem saraf manusia mengawal hampir semua fungsi badan, jadi jika saraf terganggu, ia dapat menyebabkan penderita merasa pening dan kehilangan keseimbangan.

5. Hipoglikemia

Hipoglikemia atau keadaan di mana kadar gula darah terlalu rendah boleh mengganggu fungsi tubuh, termasuk otak. Itulah sebabnya seseorang yang menghidap hipoglikemia biasanya akan merasa pening.

Sekiranya maklumat ini masih tidak menjawab soalan anda, jangan ragu untuk bertanya secara langsung di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turunpermohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Ringan? 5 sebab teratas yang mungkin anda rasa tidak selesa,
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan pening?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found