Fakta-fakta ini mengenai Ubat Avigan sebagai Terapi COVID-19

"Melalui penyelidikan eksperimental yang dilakukan di China, ubat Avigan yang mengandungi bahan aktif favipiravir telah terbukti dapat membunuh virus dalam tubuh dengan lebih cepat. Ubat ini juga telah dilesenkan untuk digunakan di Indonesia. Namun, diharapkan orang akan terus menggunakannya dengan berhati-hati dan tidak panik membeli. "

, Jakarta - Karena lonjakan kes dalam beberapa minggu terakhir, kebutuhan akan ubat-ubatan, oksigen, dan juga ubat-ubatan herba terus meningkat. Salah satu ubat yang digunakan untuk terapi untuk merawat COVID-19 adalah ubat avigan. Dalam dunia perubatan, Avigan adalah nama jenama ubat yang mengandungi bahan aktif favipiravir.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) juga diketahui telah memberikan izin kecemasan untuk menggunakan Avigan untuk rawatan pesakit COVID-19, sehingga ubat ini dicari oleh masyarakat luas. Namun, kerana pengeluaran izin ini, harga ubat Avigan melambung tinggi dan kemudian mendorong pemerintah untuk menetapkan harga runcit tertinggi (HET) melalui Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor HK.1.7 / Menkes / 4826/2021.

Melalui keputusan ini, harga Avigan 200 mg ditentukan tidak melebihi Rp 22.500. Sekiranya ada pihak yang didapati menjual Avigan dengan harga lebih dari harga tersebut, mereka akan dihukum penjara dan denda. Walau bagaimanapun, sebenarnya bagaimana ubat avigan ini berfungsi, dan apa yang menjadikannya berkesan untuk merawat gejala COVID-19, inilah ulasannya!

Baca juga: Cara Dapatkan Dadah Isoman Percuma dari Rujukan Telemedicine dari Kementerian Kesihatan

Sebab mengapa Avigan digunakan untuk merawat COVID-19

Ubat anti-selesema dari Jepun, favipiravir dengan nama jenama Avigan, dikatakan berkesan terhadap SARS-CoV-2. Ini kerana pegawai China mengumumkan dalam sidang media bahawa ubat tersebut dapat merawat virus ini dengan berkesan. Sejak itu, hasil salah satu daripada dua ujian klinikal yang dikutip oleh pegawai China telah tersedia. Walau bagaimanapun, para pakar harus menafsirkan hasil kajian ini dengan berhati-hati.

Oleh kerana pandemi COVID-19, keperluan untuk agen antivirus yang berkesan yang mampu melawan coronavirus sangat mendesak. Dalam konteks ini, pendekatan yang berkesan untuk penemuan ubat sepertinya adalah untuk menguji ubat antivirus yang ada dan melihat apakah ubat tersebut sesuai untuk digunakan semula atau tidak.

Menurut percubaan yang dilakukan di The Third People's Hospital di Shenzhen, didapati bahawa mereka yang mengambil favipiravir dapat membunuh virus dalam rata-rata 4 hari. Kumpulan peserta yang diberi rawatan favipiravir juga menunjukkan peningkatan yang ketara dalam pengimejan dada berbanding dengan kumpulan kawalan, dengan kadar peningkatan 91.43 peratus berbanding 62.22 peratus.

Baca juga: Pengambilan Vitamin yang Disarankan untuk Orang dengan COVID-19

Kesan sampingan yang mungkin

Walaupun terbukti dapat menghilangkan virus, para ahli tetap mengingatkan untuk memerhatikan kesan sampingan. Ini kerana ubat Avigan juga diketahui mempunyai kesan sampingan, iaitu menyebabkan kecacatan pada bayi baru lahir.

Avigan juga digunakan sebagai ubat eksperimen semasa wabak virus Ebola yang menular di Afrika Barat beberapa tahun yang lalu. Sehingga itu digunakan oleh doktor China untuk menangani wabak COVID-19 dan diimport oleh Indonesia pada pertengahan 2020.

Orang Diharapkan Tidak Menggunakan Dadah Avigan secara sembarangan

BPOM juga meminta penduduk agar tidak membeli dan mengambil ubat antivirus seperti Avigan. Sebabnya adalah kerana pelbagai ubat yang digunakan dalam terapi COVID-19 umumnya diklasifikasikan sebagai ubat keras dengan risiko kesan sampingan yang serius.

Banyak pihak, terutama doktor juga menyesali kejadian itu pembelian panik ubat ini. Ramai yang menyesal apabila orang membelinya dan kemudian menaikkan harga untuk keuntungan peribadi.

Ini kerana keperluan untuk ubat-ubatan ini memang sangat tinggi dan diharapkan ubat-ubatan ini benar-benar khusus untuk diberikan kepada orang-orang dengan COVID-19. Kerana sekiranya keperluan pesakit COVID-19 tidak terpenuhi, dikhuatiri kadar kematian akan terus meningkat.

Baca juga: Kenali ubat untuk mengatasi Virus Corona di Indonesia

Itu sahaja yang perlu anda ketahui mengenai Avigan dan kandungan favipiravir di dalamnya. Sekiranya anda atau orang terdekat anda memerlukan ubat ini, anda boleh memeriksa kedai kesihatan anda. Sekiranya ada stok, anda boleh membelinya dengan segera mengikut preskripsi doktor. Terutama dengan perkhidmatan penghantaran yang ditawarkan, anda tidak perlu meninggalkan rumah untuk mendapatkan ubat. Praktikal bukan? Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kedua. Diakses pada tahun 2021. Mengenal Avigan, ubat terapi COVID-19 yang harganya telah diatur oleh Kementerian Kesihatan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Adakah ubat Anti Selesema Avigan Berkesan dalam Merawat COVID-19?
Vaksinasi Ketepatan. Diakses pada tahun 2021. Ubat Antivirus Avigan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found