Ketahui 3 Khasiat Kecombrang untuk Kesihatan

"Siapa yang tidak akan terpesona oleh selera mereka jika ada menu kecombrang, misalnya, sambal kecombrang. Selain memanjakan lidah dan menyegarkan aroma masakan, ternyata kecombrang juga memberikan manfaat kesihatan jika dimakan. Ini kerana ia mempunyai sifat antibakteria dan antioksidan di dalamnya. "

, Jakarta - Kecombrang adalah tanaman merah yang termasuk dalam jenis rempah. Bahagian bunga kecombrang yang masih berbunga sering dijadikan rempah memasak di beberapa menu masakan Indonesia. Begitu juga, buah, biji, dan batang boleh dijadikan rempah memasak.

Kecombrang mempunyai nama saintifik Elling etlingera atau dikenali sebagai 'pink obor ginger' banyak ditanam di negara-negara tropika dan digunakan sebagai bumbu rempah dan makanan. Tumbuhan ini dipercayai mempunyai kesan antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh. Ingin tahu tentang faedah kesihatan yang lain?

Ketahui Kebaikan Kecombrang untuk Kesihatan

Melancarkan jurnal penyelidikan Pakistan Jurnal Sains Biologi, terungkap bahwa kecombrang memiliki potensi sebagai bahan makanan yang mengandung antioksidan, antibakteri, dan antikanker. Tumbuhan merah ini juga kaya dengan nutrien, terutamanya mineral penting seperti kalsium, kalium, dan fosforus. Sebaliknya, kecombrang rendah kalori tetapi tinggi serat.

Pernahkah anda merasai menu masakan dengan ramuan kecombrang? Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang akan dirasakan, yaitu:

1. Ejen Antibakteria

Kecombrang dipercayai dapat menghalang pertumbuhan bakteria. Ia bertindak balas terhadap gejala penyakit yang disebabkan oleh mikrob patogen. Perlu diingat, bahan antibakteria terdapat di batang tanaman kecombrang. Bahan antibakteria yang terkandung di dalamnya, iaitu: Bacillus cereus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, dan Staphylococcus aureus.

Kandungan minyak pati, alkaloid, dan asid lemak di kecombrang diketahui menjadi faktor sifat antibakteria. Kecombrang boleh menjadi pengawet makanan semula jadi kerana mempunyai sifat antibakteria.

Baca juga: Ini adalah 6 makanan yang menyebabkan alahan paling banyak

2. Memberi Aroma Segar untuk Masakan

Sama seperti selasih, tanaman kecombrang juga mempunyai aroma segar yang kuat dalam masakan. Aroma segar ini berguna untuk mengurangkan aroma tengik dari makanan tertentu, seperti ikan atau makanan laut.

Hidangan yang dibuat dari kecombrang dan yang paling popular, iaitu sambal kecombrang. Walaupun dalam masakan tumis atau kuah, ia boleh menyatu sehingga menjadi hidangan yang menyelerakan. Berkat aroma khasnya, sangat mudah untuk membezakan hidangan yang menggunakan kecombrang dari hidangan lain.

3. Mempunyai Kesan Antioksidan

Bunga kecombrang diketahui mempunyai kandungan antioksidan yang sangat tinggi. Sebenarnya, kandungan antioksidan terdapat di hampir semua bahagian tanaman kecombrang, bermula dari bunga, batang, rimbang, dan daun. Kesan antioksidan kecombrang berasal dari sebatian flavonoid yang terdapat di dalamnya. Flavonoid adalah salah satu sebatian antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel di dalam badan.

Selain itu, kecombrang juga dikenali sebagai tanaman antikanker kerana kandungan antioksidannya yang tinggi. Ini kerana kecombrang mampu memperlambat kerosakan yang disebabkan oleh pertumbuhan sel barah, terutama sel barah payudara.

Baca juga: Makanan Selesa, Kuliner Kontemporari Semasa Pandemik

Cara Menggunakan Kecombrang dalam Memasak

Inilah cara memproses kecombrang yang boleh menjadi inspirasi di dapur, iaitu:

  • Sebagai campuran perasa pada menu makanan, sup tumis dan sup sayur-sayuran.
  • Boleh direbus dan dijadikan sayur segar.
  • Hiris halus, kemudian gaul untuk membuat salap.
  • Campurkan dalam laksa atau asam jawa Karo.
  • Jadi, campuran bahan untuk merendam ikan sebelum dimasak, berguna untuk menghilangkan bau hanyir.
  • Campurkan dalam sos cili untuk hidangan makanan laut, sebagai sos kecombrang.

Itulah beberapa faedah kesihatan bunga kecombrang yang menarik untuk diketahui. Mungkin ada banyak bahan makanan lain yang mempunyai kandungan yang baik untuk kesihatan tubuh. Anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan melalui aplikasi mengenai kandungan nutrien penemuan bahan masakan unik lain.

Rujukan:
Nota Penyelidikan BMC. Diakses pada tahun 2021. Kesan antioksidan dari ekstrak bunga elatior Etlingera terhadap timbal asetat - gangguan yang disebabkan oleh enzim pemulih radikal bebas dan peroksidasi lipid pada tikus
Jurnal Sains Biologi Pakistan. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti Anti-radang Etlingera elatior (Jack) R.M. Bunga Smith pada Tikus Wistar yang disebabkan oleh Ulserasi Gastrik
Resipi Chef. Diakses pada tahun 2021. Petua Memilih & Memproses Bunga Kecombrang

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found