Berhati-hatilah dengan 5 Gejala Kekurangan Kalium dalam Badan

, Jakarta - Jika anda menderita hipokalemia, itu berarti anda mempunyai kadar kalium yang rendah dalam darah anda. Kalium adalah mineral yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi dengan normal. Kalium juga membantu otot bergerak, mendapatkan nutrien yang anda perlukan, dan menghantar isyarat dari saraf. Ini sangat penting untuk sel-sel di hati, dan juga untuk membantu menjaga tekanan darah agar tidak terlalu tinggi.

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mempunyai kadar kalium yang rendah. Mungkin kerana terlalu banyak kalium keluar melalui saluran pencernaan anda. Ini biasanya juga merupakan gejala masalah lain. Pada amnya anda mendapat hipokalemia apabila:

  • Apabila anda banyak muntah.

  • Mengalami cirit-birit.

  • Ginjal atau kelenjar adrenal tidak berfungsi dengan baik.

  • mengambil ubat yang membuat anda kencing (pil air atau diuretik)

Baca juga: 7 Perkara Yang Terjadi Ketika Badan Anda Kekurangan Kalium

Sekiranya masalah hipokalemia anda bersifat sementara, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala. Sebaik sahaja tahap kalium anda berada di bawah tahap tertentu, anda mungkin mengalami beberapa gejala berikut:

1. Kelemahan dan Keletihan

Kelemahan dan keletihan selalunya merupakan tanda awal kekurangan kalium. Terdapat beberapa cara bahawa kekurangan mineral ini boleh menyebabkan kelemahan dan keletihan. Pertama, kalium membantu mengatur pengecutan otot. Apabila tahap kalium darah rendah, otot menghasilkan pengecutan yang lebih lemah.

Kekurangan mineral ini juga boleh mempengaruhi penggunaan nutrien dalam badan anda, sehingga menyebabkan keletihan. Sebagai contoh, beberapa bukti menunjukkan bahawa kekurangan kalium dapat mengganggu pengeluaran insulin, yang menyebabkan kadar gula darah tinggi.

2. Kekejangan dan Kekejangan Otot

Kekejangan otot adalah pengecutan otot secara tiba-tiba dan tidak terkawal. Mereka boleh berlaku ketika kadar kalium rendah dalam darah. Dalam sel otot, kalium membantu menyampaikan isyarat dari otak yang merangsang pengecutan. Ia juga membantu mengakhiri kontraksi ini dengan keluar dari sel otot. Apabila tahap kalium darah rendah, otak anda tidak menyampaikan isyarat ini dengan berkesan. Ini mengakibatkan pengecutan yang lebih lama, seperti kekejangan otot.

Baca juga: Inilah sebab wanita terdedah kepada hipokalemia

3. Masalah Pencernaan

Terdapat banyak penyebab masalah pencernaan, salah satunya mungkin kekurangan kalium. Manfaat kalium membantu menyampaikan isyarat dari otot yang terletak di sistem pencernaan. Isyarat ini merangsang pengecutan yang membantu sistem pencernaan menggegarkan dan mendorong makanan, sehingga dapat dicerna.

Apabila kadar kalium darah rendah, otak tidak dapat menyampaikan isyarat dengan berkesan. Dengar, pengecutan dalam sistem pencernaan boleh menjadi lebih lemah dan melambatkan pergerakan makanan. Ini boleh menyebabkan masalah pencernaan seperti kembung dan sembelit.

4. Jantung Berdebar

Mungkin anda menyedari jantung anda tiba-tiba berdegup lebih laju, lebih pantas, atau tidak berdegup? Perasaan ini dikenali sebagai jantung berdebar dan biasanya dikaitkan dengan tekanan atau kegelisahan. Walau bagaimanapun, berdebar-debar juga boleh menjadi tanda kekurangan kalium. Ini kerana aliran kalium masuk dan keluar dari sel jantung membantu mengatur kadar degupan jantung anda.

Tahap kalium darah yang rendah dapat mengubah aliran ini, sehingga berdebar-debar. Selain itu, berdebar-debar mungkin merupakan tanda aritmia, atau degupan jantung yang tidak teratur, yang juga dikaitkan dengan kekurangan kalium. Tidak seperti berdebar-debar, aritmia dikaitkan dengan keadaan jantung yang serius.

5. Sakit Otot dan Kekakuan

Ia juga boleh menjadi tanda kekurangan kalium yang teruk. Gejala ini dapat menunjukkan kerosakan otot yang cepat, juga dikenali sebagai rhabdomyolysis. Tahap kalium dalam darah membantu mengatur aliran darah ke otot anda.

Apabila tahapnya sangat rendah, saluran darah anda dapat berkontraksi dan menyekat aliran darah ke otot anda. Ini bermaksud sel otot kurang mendapat oksigen, yang boleh menyebabkannya pecah dan bocor. Ia juga menghasilkan rhabdomyolysis, yang disertai dengan gejala seperti kekejangan otot dan kesakitan.

Baca juga: Makanan yang baik untuk penghidap hipokalemia

Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai kekurangan kalium melalui aplikasi . Dengan aplikasi ini, anda juga boleh membeli ubat dengan mudah. Tidak perlu beratur, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses 2019. Apa itu Hipokalemia

Garis Kesihatan. Diakses 2019. Gejala Kekurangan Kalium

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found