Inilah Cara Merawat Sakit Gigi

Jakarta - Masalah rongga tidak hanya dialami oleh kanak-kanak. Tidak percaya? Menurut data Kementerian Kesehatan (2013), sekitar 25.9 persen penduduk Indonesia mengalami masalah gigi dan mulut, termasuk rongga. Nah, penderita datang dari pelbagai lapisan masyarakat, dari kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua.

Jangan bermain dengan rongga, kerana masalah ini boleh menyebabkan kesakitan atau kesakitan yang mungkin tidak dapat ditanggung. Di samping itu, dalam beberapa kes rongga boleh menyebabkan komplikasi, mulai dari jangkitan gigi, abses gigi, sepsis, hingga kehilangan gigi. Jadi, apakah kaedah terbaik untuk menghilangkan rongga? Baca ulasan di sini!Cara menghilangkan sakit gigi di rongga

Apabila anda mengalami sakit gigi, anda perlu mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mengatasi ketidakselesaan yang anda rasakan. Dengan cara itu, rawatan yang tepat akan dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit, bengkak, dan gejala lain. Walaupun begitu, terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan setelah masalah yang berlaku pada gigi dijumpai oleh doktor gigi. Berikut adalah beberapa kaedah berkesan untuk menghilangkan sakit gigi:

1. Mengisi atau mengisi gigi

Cara pertama untuk menghilangkan rongga adalah pengisian atau pengisian gigi pengisian . Pengisian gigi adalah prosedur biasa untuk merawat rongga. Doktor akan membersihkan bahagian gigi yang telah rosak dengan menggunakan gerudi khas. Kemudian, doktor akan mengisi rongga dengan bahan khas, seperti porselin, emas, perak, atau komposit.

2. Penggunaan Fluorida

Gunakan fluorida biasanya dilakukan ketika lubang pada gigi masih sangat kecil, atau masih pada peringkat awal. Cara menghilangkan rongga dilakukan dengan cara menggosok fluorida cecair, busa, gel, atau varnis ke gigi selama beberapa minit oleh doktor gigi. Kandungan fluorida Dalam rawatan ini, tentunya lebih banyak daripada ubat gigi biasa.

3. Cahaya Neon

Melancarkan dari Klinik Cleveland Walau bagaimanapun, terdapat rawatan baru yang masih dalam proses untuk merawat rongga. Sebagai contoh, teknik eksperimen menggunakan cahaya pendarfluor. Teknik ini dapat mengesan perkembangan rongga gigi lebih kuat daripada kaedah tradisional, seperti sinar-X atau pemeriksaan gigi biasa.

Dengan kata lain, jika sinar-X atau pemeriksaan gigi lain belum dapat mengesan rongga atau risiko kerosakan gigi, teknik baru ini dapat mengesannya terlebih dahulu. Dalam beberapa kes, apabila rongga dapat dikesan lebih awal, proses pembusukan dapat dihentikan atau dirawat.

Baca juga: 3 Cara Mencegah Rongga pada Kanak-kanak

4. Prosedur Mahkota

Sekiranya kerosakan gigi cukup parah untuk membuat gigi rapuh, kemungkinan doktor akan melakukannya mahkota (Mahkota). Doktor akan meletakkan mahkota gigi palsu di atas gigi yang rosak. Akhirnya, beberapa gigi yang rosak dikikis dan sebahagian kecil dibiarkan sebagai penopang pada gigi palsu. Mahkota Palsu ini boleh dibuat dari emas, porselin, resin, porselin peleburan logam, atau bahan lain.

5. Rawatan Terusan Akar

Cara lain untuk menghilangkan rongga boleh melalui terusan akar atau rawatan saluran akar. Rawatan untuk rongga ini dilakukan apabila kerosakan telah sampai ke bahagian dalam gigi (pulpa) atau saraf mati. Doktor akan membuang tisu saraf, di kawasan yang busuk. Selepas pembersihan, doktor akan menampal atau memberi mahkota supaya gigi tidak perlu dicabut.

6. Pengekstrakan Gigi

Hmm, jika gigi tidak dapat diselamatkan lagi, pasti mesti diekstrak. Gigi yang diekstrak ini dapat meninggalkan ruang atau celah yang membolehkan gigi lain beralih. Untuk mengatasi ini, doktor mengesyorkan membuat jambatan atau implan pergigian untuk menggantikan gigi yang diekstrak.

Meringankan Sakit Gigi dengan Bahan-Bahan Semula Jadi Ini

Dalam kebanyakan kes sakit gigi, biasanya doktor tidak dapat melakukan rawatan ketika gigi masih bermasalah atau menyakitkan, terutama jika gangguan yang berlaku masih tahap ringan. Sekurang-kurangnya ada beberapa usaha yang dilakukan untuk melegakan sakit gigi akibat rongga, seperti:

1. Garam Garam Air

Air garam berkumur adalah cara untuk menghilangkan rongga yang boleh dikatakan sebagai ramuan keturunan. Sebenarnya, menurut pakar, hingga kini kesan air garam sebagai pereda keradangan masih menjadi kontroversi. Anda boleh mengatakan kaedah ini adalah kisah keturunan atau maklumat dari buku pengetahuan praktikal.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor Gigi

Namun, air masin tetap dapat memberikan faedahnya sendiri. Berkumur dengan air garam dapat mengurangkan ketegangan permukaan sehingga rasa sakit pada gigi atau gusi dapat dikurangkan. Perkara yang perlu digarisbawahi ialah air garam berkumur tidak menghilangkan sumber penyakit. Sekiranya gangguan itu berlanjutan untuk masa yang lama, ada baiknya berjumpa doktor.

2. Kunyah Bawang Putih Mentah

Kaedah ini juga tidak berbeza dengan air garam berkumur kerana ia adalah kisah keturunan atau maklumat dari buku pengetahuan praktikal. Walaupun begitu, bawang putih ternyata mempunyai sifat antiseptik dan antimikroba yang dapat mengawal kesakitan. Caranya adalah dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan gigi.

Seseorang yang mempunyai kelainan ini boleh mengunyah bawang putih mentah selama beberapa minit di sebelah mulut gigi yang terasa sakit. Sekiranya anda tidak dapat mengunyahnya, letakkan sepotong bawang merah mentah terus ke gigi yang sakit. Dengan cara itu, diharapkan rasa sakit yang ada dapat sembuh.

Sekiranya sakit gigi akibat rongga tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda boleh membuat pesanan untuk berjumpa dengan doktor gigi terkenal di beberapa hospital yang bekerja dengannya . Cukup dengan muat turun permohonan , anda boleh mendapatkan semua kemudahan yang berkaitan dengan perkhidmatan kesihatan!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Rongga: Pengurusan dan Rawatan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Rongga Gigi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Rawatan Rumah dan Semula jadi untuk Sakit Sakit Gigi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found