Anda boleh mencuba, 5 sukan untuk kesihatan jantung

Jakarta - Jantung adalah organ berotot dan berperanan mengepam darah ke seluruh badan. Jantung akan lebih kuat dan sihat jika pemiliknya menjalani kehidupan yang sihat, salah satunya adalah senaman yang kerap. Semasa seseorang bersenam, jantung berfungsi dengan optimum dan mengepam lebih banyak darah ke seluruh badan.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

Semasa melakukan senaman secara teratur, manfaatnya adalah membakar kalori, menghilangkan tekanan, mengurangkan kolesterol LDL buruk, meningkatkan kolesterol HDL yang baik, menurunkan tekanan darah, membantu mengekalkan arteri dan saluran darah yang lain, aliran darah yang baik, dan mengekalkan berat badan yang ideal. Berikut adalah jenis latihan untuk menyokong kesihatan jantung:

1. Senamrobik

Melancarkan dari Hopkins Medicine, aerobik meningkatkan peredaran darah, sehingga dapat mengawal tekanan darah dan degup jantung dengan lebih optimum. Di samping itu, senamrobik meningkatkan kecekapan pengambilan oksigen ke dalam tisu badan. Sekiranya anda melakukan senaman ini secara berkala, anda akan mendapat faedah lain seperti membantu menurunkan degupan jantung dan tekanan darah, serta meningkatkan pernafasan.

Beberapa sukan aerobik yang boleh dilakukan adalah berjalan kaki, berjoging, lompat tali, berbasikal (luar atau statik), dan mendayung. Lakukan senaman ini selama 30 minit sekurang-kurangnya 5 hari seminggu.

2. Regangan (Regangan)

Latihan jantung ini berguna untuk meregangkan otot secara perlahan. Meregangkan lengan dan kaki anda sebelum bersenam dapat membantu mempersiapkan otot anda untuk beraktiviti dan membantu mencegah kecederaan dan ketegangan otot, dan meningkatkan pergerakan anda jika dilakukan selepas bersenam.

Baca juga: 5 Tabiat Yang Menyebabkan Serangan Jantung pada Usia Muda

Sekiranya anda merasa sakit di dada, badan terasa lemah, pening kepala, dan sakit di dada, leher, lengan, rahang, atau bahu ketika bersenam, segera tanyakan kepada doktor anda mengenai keadaan ini melalui . Anda juga boleh bertanya mengenai bentuk senaman jantung yang sesuai untuk anda, terutamanya jika anda menghidap penyakit jantung. Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

3. Yoga

Yoga menggabungkan teknik peregangan, pernafasan, dan relaksasi. Semua teknik ini baik untuk jantung. Melakukan yoga secara berkala dapat membantu mengurangkan tahap tekanan, yang merupakan faktor risiko utama penyakit jantung. Dengan kata lain, yoga dapat menurunkan risiko penyakit jantung.

4. Tai Chi

Sukan ini berasal dari China kuno dan didasarkan pada seni mempertahankan diri yang menggabungkan pergerakan perlahan badan yang berirama dengan pernafasan dan tumpuan yang mendalam. Sekiranya anda kerap melakukan tai chi, ia membantu mengekalkan minda dan badan yang sihat, serta kesihatan jantung.

5. Zumba

Zumba juga dipercayai sebagai senaman jantung. Sekiranya anda melakukan Zumba secara berkala, anda boleh membakar 1.000 kalori dalam satu jam, asalkan dilakukan dengan betul, bergerak mengikut rentak muzik dan membuat jantung anda lebih cepat.

Baca juga: 3 Jenis Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

Itulah beberapa jenis senaman yang boleh dilakukan untuk menyokong kesihatan jantung anda. Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar anda bersenam selama 150 minit seminggu untuk melakukan senaman sederhana atau 75 minit seminggu untuk melakukan senaman yang kuat.

Sekiranya anda bersenam selama 30 minit sehari, lima kali seminggu, maka baik untuk meningkatkan kesihatan jantung secara keseluruhan. Ayuh, rutin bersenam mulai sekarang!

Rujukan:
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2019. 3 Jenis Latihan yang Meningkatkan Kesihatan Jantung.
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Latihan Terbaik untuk Kesihatan Jantung.
Pusat Penyakit dan Pencegahan. Diakses pada tahun 2019. Asas Aktiviti Fizikal.
Jurnal AHA. Diakses 2019. Latihan Sihat Jantung.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found