Elakkan Kesan Negatif Jetlag dengan 5 cara berikut

, Jakarta - Jet lag adalah kesan sampingan yang sering terjadi setelah seseorang menempuh perjalanan jauh, terutama menggunakan kapal terbang. Keadaan ini akan memberi kesan kepada perubahan sementara waktu tidur, hingga timbulnya perasaan keletihan dan kekeliruan akibat melintasi beberapa zon waktu. Secara amnya, jet lag akan mencetuskan gejala dalam bentuk corak tidur yang terganggu, mudah merasa letih, pening, dan selalu mengantuk.

Jarak dan bilangan zon waktu yang dilintasi akan mempengaruhi keparahan jet lag yang berlaku. Gejala yang muncul biasanya akan berbeza antara satu orang dengan orang lain. Tetapi biasanya, jet lag akan mula terasa setelah seseorang melintasi kurang dari tiga zon waktu. Maksudnya, gejala jet lag yang dirasakan dalam perjalanan pendek cenderung lebih ringan.

Terdapat beberapa gejala jet lag yang biasa dan sering menjadi tanda keadaan ini menyerang. Namun, biasanya simptom akan mulai reda dan beransur hilang setelah dua hingga tiga hari. Bergantung pada jenis gejala yang berlaku dan kemampuan tubuh untuk menyesuaikan diri dengan zon waktu baru.

Terdapat sebilangan gejala jet lag yang sering terjadi, dan kadang-kadang tanpa menyedari gejala ini boleh memberi kesan negatif. Gejala biasa gangguan perjalanan ini termasuk insomnia atau tidur berlebihan. Jet lag juga boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan pencernaan, seperti cirit-birit atau sembelit, mudah letih, sukar menumpukan perhatian dan kekeliruan, dan merasa tidak sihat.

Pada tahap yang lebih teruk, jet lag juga boleh menyebabkan gangguan haid pada wanita, kehilangan selera makan, mual dan muntah, kegelisahan, pening, sakit otot, dan masalah ingatan. Tetapi jangan risau, bagi anda yang akan menempuh jarak jauh dan berisiko mengalami jet lag, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kesan negatif dari ini. Bagaimana untuk?

1. Laraskan Waktu Tidur

Pada dasarnya, tidak ada cara untuk mencegah jet lag, terutamanya jika anda melakukan perjalanan di beberapa zon waktu. Namun, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan kesan gangguan perjalanan ini, salah satunya adalah dengan menyesuaikan waktu tidur. Anda boleh berlatih untuk menyesuaikan waktu tidur anda dengan waktu di destinasi anda sekurang-kurangnya beberapa hari sebelum pergi.

2. Tingkatkan Air

Salah satu cara untuk mengelakkan kesan negatif jet lag adalah dengan memastikan badan anda mendapat cukup air. Untuk itu, pastikan anda selalu mendapat pengambilan air secukupnya agar tubuh mengelakkan dehidrasi atau kekurangan cecair. Memenuhi pengambilan cecair badan dapat membantu mengatasi kesan udara kering di kabin kapal terbang.

3. Hadkan Pendedahan Cahaya

Sepanjang perjalanan, adalah idea yang baik untuk mengelakkan paparan cahaya terlalu terang sebanyak mungkin. Sebabnya, cahaya yang terlalu terang boleh menjadi salah satu perkara yang mempengaruhi jam dalaman.

4. Elakkan Kafein dan Alkohol

Sebaiknya jangan minum minuman yang mengandungi kafein dan alkohol sebelum meneruskan perjalanan. Sebabnya, kedua-dua bahan ini boleh mencetuskan dehidrasi dan memburukkan lagi gejala jet lag yang berlaku.

5. Rehat semasa perjalanan

Pastikan badan anda cukup rehat sebelum menempuh perjalanan yang jauh. Ini sebenarnya dapat membantu mengurangkan kesan jet lag. Anda juga boleh meluangkan masa untuk tidur semasa perjalanan.

Pada dasarnya, cara terbaik untuk mengelakkan kesan buruk jet lag adalah dengan memastikan anda sihat dan cergas semasa perjalanan. Pastikan badan anda sihat dengan mengambil vitamin atau makanan tambahan khas. Anda boleh membelinya di aplikasi . Dengan perkhidmatan Farmasi Pertengahan , pesanan anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Mengapa anda terdengar di telinga anda ketika anda menaiki kapal terbang?
  • Elakkan melakukan ini supaya anda tidak mabuk
  • Gunakan Diet Ini untuk Tidur Lebih Baik

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found