Ketahui perbezaan tahi lalat berbahaya dan tidak berbahaya

, Jakarta - Tahi lalat yang muncul di permukaan kulit sering tidak berbahaya. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan orang tidak banyak memberi perhatian pada tahi lalat di badan mereka. Tetapi anda tahu, ada juga jenis tahi lalat yang berbahaya, anda tahu. Jenis tahi lalat yang tidak normal ini boleh menjadi gejala barah kulit melanoma. Oleh itu, ketahui perbezaan tahi lalat berbahaya dan tidak berbahaya di sini.

Mengenal Mol Normal

Mol terbentuk dari pengelompokan sel penghasil pewarna kulit yang disebut melanosit. Walaupun warna, bentuk, dan ukurannya dapat bervariasi, tetapi tahi lalat normal umumnya mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Warna. Selain berwarna coklat atau sedikit gelap, ada juga tahi lalat yang sama persis dengan warna kulit. Orang yang mempunyai kulit atau rambut gelap juga cenderung mempunyai tahi lalat yang lebih gelap daripada mereka yang berkulit cerah atau berambut perang.

  • Bentuk. Terdapat pelbagai bentuk tahi lalat, mulai dari bulat, bujur, menonjol, hingga rata.

  • Tekstur. Tekstur tahi lalat juga berbeza-beza, ada yang rata di kulit atau diangkat, licin atau kasar, ada juga yang ditutup dengan rambut.

  • Saiz. Mol normal biasanya berdiameter kurang dari 6 milimeter.

Bilangan tahi lalat di badan setiap orang juga berbeza. Ini ditentukan oleh beberapa faktor:

  • faktor kulit. Orang dengan kulit yang lebih ringan biasanya mempunyai tahi lalat lebih banyak daripada mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap.

  • Faktor Keturunan. Kemunculan tahi lalat juga boleh disebabkan oleh keturunan. Oleh itu, jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai banyak tahi lalat atau tahi lalat dengan ciri-ciri tertentu, maka anda berisiko mengalami perkara yang sama.

  • Pendedahan cahaya matahari. Pendedahan cahaya matahari yang kerap juga menjadi penyebab tahi lalat muncul.

Terdapat beberapa tahi lalat yang muncul sejak anda dilahirkan, tetapi ada juga tahi lalat yang hanya tumbuh selama 30 tahun pertama hidup anda. Uniknya, warna, bentuk dan bilangan tahi lalat boleh berubah. Contohnya, semasa kehamilan, tahi lalat mungkin menjadi gelap. Manakala pada orang yang berusia lebih dari 40 tahun, warna tahi lalat dapat pudar. Bilangan tahi lalat juga boleh meningkat semasa remaja.

Berhati-hati dengan tahi lalat berbahaya

Selain tahi lalat normal, ada juga tahi lalat berbahaya yang perlu anda perhatikan, iaitu tahi lalat yang merupakan gejala barah kulit melanoma (barah kulit yang terjadi pada melanosit atau sel penghasil pigmen kulit). Melanoma tahi lalat kelihatan berbeza dengan tahi lalat normal. Molanoma tahi lalat mempunyai tepi kasar dan tidak rata, bentuknya tidak simetri dan boleh mempunyai campuran dua atau tiga warna dan berdiameter lebih dari 6 milimeter. Jenis tahi lalat ini gatal dan kadang-kadang boleh berdarah.

Oleh itu, jika tahi lalat di badan anda berubah secara luar biasa dan anda mengesyaki perubahan ini adalah gejala barah kulit melanoma, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor perlu memeriksa sampel tisu tahi lalat yang disyaki menggunakan mikroskop untuk menentukan punca tahi lalat. Kaedah ini juga dikenali sebagai biopsi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai melanoma, tanyakan kepada doktor yang pakar dalam . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Adakah selamat membuang tahi lalat?
  • Semua perkara untuk menghilangkan tahi lalat
  • Tanda tahi lalat adalah ciri kanser melanoma

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found